İçki yasağı 100 bin işletmeyle 1.2 milyon çalışanı etkileyecek

 İçki yasağı 100 bin işletmeyle 1.2 milyon çalışanı etkileyecek
Turizmciler, Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Aksırıncaya, tıksırıncaya kadar içiyorlar, bir şey demiyoruz” diye savunduğu Alkol Yönetmeliği’ni topa tuttu.

 
Cumhuriyet gazetesinden Murat Kışlalı imzasıyla yayınlanan haber, genişletilen alkol yasağının çalışanlar ve işletmeler üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Festivallerden kokteyllere, kır düğünlerinden kadar çok geniş bir yelpazeyi kapsayan yasaklar hem işletmelere, hem turizme hem de çalışanlara darbe vuracak...
 
İstanbul başta olmak üzere yeme-içme-eğlence sektöründe; restoran-lokanta-kafe-bar ve gece kulüpleri-catering şirketleri ve benzeri hizmetleri verenlerden oluşan Turizm Restaurant Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD), yeni yönetmeliğin “Türkiye çapında yeme-içme endüstrisinde 100.000’e yakın müessesede istihdam edilen 1.200.000 kişiyi” etkileyeceğini belirterek “sektörlerinin Türkiye’deki genç nüfusa iş ve aş veren en büyük sektör olduğu”na dikkat çekti. “Son yıllarda tütün yasağı, ses yasağı, alkol yasağı.. gibi uygulamalarla sektörümüze ciddi darbe vurulmaktadır” diyen TURYİD, yönetmelikle ilgili şu saptama ve uyarılarda bulundu:
 
• Alkollü faaliyet olanaksız: Üyelerimiz, özellikle alkollü içki reklam ve satış yasakları ile karşı karşıya bırakılmıştır. Öyle ki, muğlak ifadelerle getirilen reklam yasakları, tamamen subjektif kriterlere bağlı cezalar ve benzeri idari yaptırım tehdidi altında, bir alkollü içki satış noktasının ne reklam yapması ne de satışa yönelik herhangi bir faaliyette bulunması mümkün.
 
• Yönetmelik yasayı deldi: 15-24 yaş arasındaki gençlerin ilgisini çekecek organizasyonlarda bırakın içki ikram etmeyi, içki satışını bile yasaklamak anlaşılır gibi değildir. Bu uygulama ile kanunen 18 yaş altı olan içki satış yasağı fiilen 24 yaşına çıkarılmıştır. Hangi etkinliğin 24 yaşındaki gencin ilgisini çekeceğine kim karar verecektir?
 
• Silah almak daha kolay: Ülkede oy verme yaşı 18, ehliyet alma yaşı 18, çocuk doğurma yaşı 15, silah ruhsatı alma yaşı 18 iken etkinliklerde içki içme yaşının 24’e çıkarılması son derece manidardır.
 
• Avrupa başkentinde içki olmayacak: İstanbul gibi Avrupa Kültür Başkenti olmuş ve yıl boyu aralıksız olarak, müzik, sanat, kültür organizasyonları ve binlerce etkinliğin yapıldığı bir şehirde, bu etkinliklere 24 yaşın altındakilerin katılma ihtimali olduğu için içki satmak mümkün olmayacaktır.
 
• Konser ve festivallere veda: İçki ruhsatı olan işyerlerinde dahi üretici destekli içki ikramı mümkün olmayacağından artık gelenekselleşmiş pek çok müzik organizasyonu ve festivale veda etmek zorunda kalacağız.
 
• Kokteyl verilemeyecek: Alkollü içki satış noktalarına sadece ruhsat aldıkları işyerinde satış yapma zorunluluğu getirilmektedir. Bu durumda, sergiler, toplantılar, çeşitli konserlerin yapıldığı konser salonları gibi yerlerde organizasyon sonrasında kokteyl verilemeyecektir.
 
• Yabancılar da içemeyecek: Uluslararası müzik sanat organizasyonlarında resepsiyonlar organize edilemeyecek ve içki sunumu yapılmayacaktır. İstanbul Modern, Dolmabahçe Sarayı, F1 yarışları esnasında alkol sunumu yapılamayacaktır. 40 gün süreyle yurtdışından gelecek misafirlere indirimli alışveriş ve yeme içme imkânı tanınacak İstanbul Shopping Fest’te mekân dışlarında ve sokaklarda içki satışı mümkün olmayacaktır.
 
• Alkol ülkeden atılıyor: Son dönemlerde zaten pek çok belediye şehir içindeki içkili restoranları şehir dışına taşınmaya zorlamakta iken, şimdi şehir dışındaki içkili restoranlar da yasaklanmaktadır.
 


Bu Haber 16.01.2011 - 11:04:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • SERHAT APAKGÜN 17.01.2011 - 10:22

    TÜRKİYE NERE KOŞUYOR ONU SORGULAMAK LAZIM,, BU KADAR GÜZEL İŞLER YAPILIRKEN BÖYLE SAÇMA SAPAN İŞLERİN YAPILMASI NIN NEDENİNİ SORGULAMAK LAZIM .. YAŞ SINIRI OK BUNU ARAŞTIRIRSIN 18 OLUR 21 OLUR NEYSE ONUN KARARINI ÇIKARIRSIN.. YASAK NİYE ONU ANLAMIŞ DEĞİLİM SÖZDE LAİK VE DEMOKRATİK BİR ÜLKEDE YASAKLAR ÜLKESİ OLMASI SAÇMA GELİYOR BANA, ÖRNEĞİN KONYA HER YERDE HEMEN HEMEN İÇKİ YASAĞI VAR, ANCAK EN FAZLA İÇKİ İÇİLEN ŞEHİRLERDEN BİRİ,, YASAKLAR LA HİÇBİRŞEYE ENGEL OLAMAZSIN YASAKLAR İNSANI TEŞVİK EDER ,, YASAK YERİNE DENETİM GETİR .. ÖRNEĞİN 18 YAŞ ALTINA KİMSETE İÇKİ VE SİGARA SATTIRMA SATANADA BÜYÜK CEZA UYGULA.... TABİİİ AMAÇ KONTROL ALTINAMI ALMAK YOKSA TÜRKİYE Yİ BAŞKA BİR YERE Mİ GÖTÜRMEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! SAYGILAR

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.