Torunlar GYO, Paşabahçe arazisine otel yapacak

Torunlar GYO, Paşabahçe arazisine otel yapacak
Boğaz kıyısında bulunması nedeniyle İstanbul’un en değerli arazilerinden biri olan Tekel Paşabahçe Fabrikası’nın ihalesi sonuçlandı. İlk iki turda üç firma ihaleden çekildi. İhalede fiyat 355 milyon TL'de kaldı. İhaleyi Torunlar Gayrimenkul kazandı. Yapılan ilk açıklamada araziye otel yapılmasının düşünüldüğü belirtildi.


Gayrimenkul AŞ'ne ait Paşabahçe eski içki  fabrikasının nihai pazarlık görüşmesi sona erdi. Araziyi, 355 milyon TL'ye alan Torunlar GYO'nun Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Torun, bu alana turizm amaçlı yatırım yapmayı planladıklarını söyledi.

İhale sonrasında değerlendirlendirmelerde bulunan Torun, "Oluşan yüksek bir rakam. Daha önce 300 milyon TL gibi bir fiyata ihale edilmişti. Ancak, İstanbul'un incisi olan bir yerde burayı almak istedik. Fazla büyük bir kar gözetmeden istanbul'a yakışan bir proje hedefliyoruz. Turizme yönelik bir proje düşünüyoruz... Buraya ödediğimiz kadar da bir yatırım yapmayı planlıyoruz" dedi.

Torun, projenin finansman açısından yüzde 20'si öz sermayeden karşılanacağını da söyledi. Torun, büyük ihtimalle otel olması planlanan projenin detaylarıyla ilgili önümüzdeki günlerde açıklama yapacaklarını belirtti.

İhale sonrası Torunlar GYO'nun borsadaki hisseleri yaklaşık yüzde 6 değer kazandı.

5 ŞİRKET KATILDI

Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcısı İbrahim Halil Kırşan'ın komisyon başkanlığında gerçekleşen ihaleye Özyazıcı İnşaat, Torunlar GYO, Fernas İnşaat, Asitane Gayrimenkul ve Siyahkalem Mühendislik katıldı.

Açık artırma 320 milyon TL ile başladı ve şirketlere en az 100 bin TL'lik dilimlerde artırma yapabileceği uyarısı yapıldı. Asitane Gayrimenkul 331 milyon TL'lik teklifinden sonra ihaleden çekildi.

*İhale Siyahkalem ile Torunlar arasında geçiyor. 341 milyon 500 bin lira seviyesinde çıktı.

 *En son Siyahkalem 345 milyon TL'ye çıktı. Torunlar Gayrimenkul molaya gitti.

*Fiyat en son 354 milyon TL seviyesine çıktı. En son artış Torunlar'dan geldi.

*Torunlar Gayrimenkul 355 milyon TL ile Paşabahçe arazisinini sahibi oldu.

İhalede açık artırma iki firma arasında sürdü. İşte o iki firma:

*1977 yılında temeli atılan Siyah Kalem Mühendislik, alt yapı-üst yapı çevre, enerji alanlarında faaliyet yürütüyor.  Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, Posta İşletme Merkezi  ve Kandilli Evleri projeleri, Siyah Kalem’in devam eden projeleri arasında yer alıyor. Şirketin tamamlanan çok sayıda inşaat projesi bulunuyor.

*Torunlar Holding bünyesindeki Torunlar Gayrimenkul çok sayıda gayrimenkul projesi geliştirdi. Şirket Bursa'daki Zafer Alışveriş Merkezi'nden sonra İstanbul'da geliştirdiği Toryum AVM, Depo Outlet Crowne Plaza Hotel projeleri ile öne çıktı.

İLK SATIŞI ÇOK KONUŞULDU

Tekel’in Beykoz Paşabahçe’deki içki fabrikası için ilk ihale 15 Haziran 2009 tarihinde düzenlendi. İhaleyi 303 milyon 100 bin lira gibi rekor fiyat veren Mümin Gökalp’in As-Asya Gayrimenkul’ü kazanmıştı. Ancak, o dönemde 50 bin lira sermaye ile kurulu olan, iş dünyasında tanınmayan As-Asya Gayrimenkul’un bu sermayeyi bulamayacağı konuşulmuştu.

Gökalp ise, araziye yedi yıldızlı, 1500 yataklı, Paşa Sarayı adında otel planladıklarını söylemişti. Ancak, Gökalp şartları yerine getiremeyince satış iptal edildi.

Peki bu Torunlar nasıl bir şirket?

HİKAYE KARAKÖY'DE BAŞLADI

Torunlar Gayrimenkul'ün hikayesi 1958 yılına dayanıyor. O yıllarda Erzincan'dan İstanbul'a göç eden aile, Karaköy'de ufak bir çay ocağı ile işe başlıyor.

Torunlar GYO'nun ortaklarından Aziz Torun'un daha önce anlattığına göre bu çay ocağı bir hanın çatı arasında, gaz ocağı ile ısınılan, kapısı olmayan bir yer.

1962 yılına gelindiğinde ise aile bir bakkal dükkanı açıyor. Aziz Torun da bir taraftan okuluna devam ederken bir taraftan da babası ile birlikte çalışıyor.

Üniversiteyi İstanbul Üniveritesi'nde okuyan ve iktisat eğitimi alan Torun, mezun olduktan sonra ticaret yerine memuriyeti tercih ediyor ve
Çalışma Bakanlığı'nda müfettiş yardımcısı olarak çalışmaya başlıyor. Yine kendi ifadesine göre burada çalıştığı yıllarda bürokrasiyi iyi bir şekilde tanıma şansı elde ediyor.

ÖNCE ŞEKER TOPTANCILIĞI, ARDINDAN İTHALAT


Torun, 1980'li yıllarda ise abisi ile birlikte şeker toptancılığına başlıyor. Memuriyetten de istifa edip tamamen ticarete yöneliyor.

1990'lı yıllarda ilk defa şeker ithalatına izin verilmesi, ailenin dönüm noktalarından biri oluyor. Kredi almak için Demirbank'ın  patronu Halil Cıngıllıoğlu'nun kapısını çalıyorlar ve hikayelerini anlatıyorlar. Cıngıllıoğlu da 'Ben sizi sevdim' diyerek krediyi veriyor. Böylece işler büyümeye başlıyor...

Aile 1999'a kadar ithalatla işlere devam ederken, tekrar marketçilğe yönelme kararı alıyor. Satışa çıkan Gima'yı almak istiyorlar, ancak sonra vazgeçiyorlar. Onun yerine bir alışveriş merkezi kurmaya karar veriyorlar ve Bursa Zafer Plaza`nın yerinin belediye tarafından ihaleye çıktığını öğreniyorlar.

AVM İŞİ BURSA'DAN BAŞLADI

Torun, Akşam Gazetesi'ne verdiği röportajda o dönemi, "Aslında orası çok zor bir yer ama biz bir cahil cesareti ile ihaleye girmeye karar verdik. Bizden başka ihaleye giren yoktu. Tabii biz yaparız, satarız diye düşünüyorduk. İşi bilmiyoruz diye biraz danışmanlık aldık. Baktık ki yapıp satmak olmayacak, işletelim dedik. Zafer Plaza`yı açtık. Çok şükür başarılı olduk. O süreçte Ankara`da Ankamall ile ortak olduk. Arkasından Deepo, Korupark geldi" diye anlatıyor.

Torunlar'ın adını en çok duyuran proje ise Haramidere'deki Torium AVM oldu. İçerisinde kar parkı yer alması nedeniyle büyük ilgi gören Torium'u yine dev bir karma proje olan Mall of İstanbul takip etti.

Büyük bir dönüşüm projesi olan 350 milyon dolarlık Mall of İstanbul'un yapımı halen sürüyor. Bittiğinde içerisinde alışveriş merkezi, ofisler, rezidanslar ve bir otel yer alacak.

Torunlar'ın aynı zamanda Samsun'da da Bulvar Samsun isimli yapımı süren bir AVM projesi daha bulunuyor.

(Hürriyet)


Bu Haber 29.03.2012 - 15:21:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.