Yerel kalkınma, sivil toplum kuruluşları ve şirketleşme

Kalkınma politikaları önceleri ulusal kalkınma anlayışı içinde belirlenirken geçen süreç içinde bölgesel kalkınma ve yerel kalkınma kavramları ön plana çıkmıştır. Günümüzde sivil toplum kuruluşları insan odaklı kalkınma politikasının uygulanması doğrultusunda çaba harcamaktadır. Ülkemizde de son yıllarda STK’lar ön plana çıkmaya ve özellikle yerel kalkınmada önemli roller almaya başlamışlardır.
0

STK lar, Özgürlüğe, demokrasiye, sivilleşmeye ve katılıma dayalı sürdürülebilir bir kalkınma modelinin uygulanmasında ve ülkelerin uygulamaya koyduğu kalkınma programlarının gerçekleştirilmesinde yerel dinamikleri harekete geçiren kuruluşlar olmuşlardır.  STK’lar bir yandan devletin (hükümetlerin) karar ve eylemlerinin desteklenmesinde önemli görevler üstlenirken, diğer yandan kişilerde sorumluluk ve katılımcılık bilincinin oluşturulmasında yadsınamaz roller üstlenmektedir. Kalkınma Ajanslarının ve Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu’nun desteklerini bu kuruluşlar aracılığı ile kullanması da bu anlamdaki kanıtlardan biridir.
 
Ancak maddi açıdan yeterli ekonomik kaynaklara sahip olmayan STK’ların bu tür faaliyetlerin bizzat içinde olmak ve ekonomik destek vermek için yeni katılımcılar ve oluşumlar organize etmeye başladığını görüyoruz. İllerin kendi dışındaki şehirlerde (özellikle büyük şehirlerde) bulunan hemşeri dernekleri ile illerinin tanıtımına ve kalkınmasına katkıda bulunmak için gerekli maddi kaynakları oluşturmak üzere şirketleşmeye başlamışlardır.
 
Kentlerimizin, orada yetişenlerle birlikte gündemine geleceği koymasının bir başka anlamı da sermaye birikimlerinin kaynağına dönmesi ve yerindeki doğal ve kültürel değerleri kullanıma açmasıdır. Bu işgücünün yerinde istihdamıyla desteklenecek yeni yatırım ve işletmelerin oluşmasına ve sonuçta da gelişmenin doğal yapısı gereği bir turizm ekonomisinin başlamasına neden olacaktır. Teşvik ve destek sistemlerinin de buna paralel olarak düzenlenmesi ile yöredeki gençlerin kısa süreli eğitimlerle yerinde istihdam edilmesi de mümkün olacaktır. Özellikle turizm ve kültür turizmi alanında bilgi sahibi olan yaşayanların bulunduğu yerleşimlerde gezgin olmak farklı bir duygu olacaktır.
 

Bu Makale 03.12.2011 - 12:28:12 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.