TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker'den 2021 sezonu açıklaması

TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker'den 2021 sezonu açıklaması
TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi ve Bursa Ticaret Sanayi Odası Meclis Üyesi Hasan Eker, 2021 sezonuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Pandemide pik döneminin 2021 yılının ocak ayında yaşanacağını söyleyen TÜRSAB Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Eker, bu tarihten sonra salgında düşüş beklendiğini ifade etti. Yüzde 90 etkili aşıların nisan ayında piyasaya sürüleceğini kaydeden Eker, aşılamanın belli bir orana ulaşmasının 2-3 ayı bulacağını belirtti.

''2019'un ikinci yarısındaki ciromuzun en az yüzde 80'ine ulaşırız''

Hürriyet gazetesinden Uğur Çelikkol'a konuşan Hasan Eker, ''Bu bilgiler ışığında turizm hareketinin Haziran 2021’den itibaren artan ivmeye geçeceği, yıl sonuna kadar da her ay artan bir şekilde önemli bir gelişme kaydedeceği açık. Tabii bu tahmin virüsün mutasyona uğramayacağı veya yeni bir virüs çıkmayacağı varsayımına göre yapılmaktadır. Ayrıca 1,5 yıllık bir beklemenin önceki yıllara göre aşırı bir talep doğuracağı da düşünüldüğünde 2021 yılının ikinci yarısında, 2019 yılının ikinci yarısındaki cirolarımızın en az yüzde 80’ini yakalayabiliriz diye düşünüyorum. 2022 yılında ise turizm sektöründe 2019 a göre büyük bir artış olacağını düşünüyorum.'' ifadelerini kullandı.

''Seyahat acenteleri özel bir desteği hal ediyor''

Covid-19 salgınında en çok etkilenen sektörün turizm, turizm içinde ise seyahat acenteleri olduğuna dikkat çeke Hasan Eker, ''Bu anlamda seyahat acenteleri özel bir desteği ve hibe desteklerini hakketmektedir. Seyahat acentelerine destek verirken şüphesiz kamu kendini güvence altına almak istemektedir.'' dedi.

Hasan Eker, seyahat acentelerinin beklediği desteklere ilişkin ise şunları söyledi:

1) Kira desteği, seyahat acentesine değil, direkt yer sahibine ödenebilir.

2) Personel desteği, acenteye değil, direkt personele ödenebilir. Seyahat acenteleri KÇÖ den yararlandığı için bu desteği, kamu çok gündeme almamaktadır. Fakat birçok acente, iptaller, iadeler, gelecek işler için yazışmalar yapmak, iş olmasa dahi personelini çalıştırmak mecburiyetinde kalmaktadır. Hiç iş olmayan bir ortamda KÇÖ den faydalanan acentelerin yüzde 50 personel masrafı devam etmektedir. Bu yük acenteden alınmalıdır. Bunun da en güzel yolu, KÇÖ dışı acenteye kalan miktarın, kamu tarafından personele ödenmesidir.

3) Stopaj kaldırılmalıdır.

4) Geçmiş vergi borçları ötelenmelidir.

5) Geçmiş kredi borçları ötelenmelidir. Bu destekler 2021 Mayıs ayına kadar ilk etapta verilebilir. Gerekirse uzatılabilir.



Bu Haber 07.12.2020 - 08:50:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.