Türkiye de Rusya 2.Rusya da Türkiye 5.

Son 4 yılda Avrupa, Ortadoğu ve Asya pazarların da inanılmaz değişim ve yükseliş gösteren, Lalelinin “Tevfik Paşa Caddesi” bölgede bilinen adı ile yukarı Laleli, 2. Talimhane olmaya en büyük aday.


Bölgede acentelerin ve otellerin yıllarca vazgeçilmez pazarı olan Rusya pazarı ciddi anlamda düşüş yaşayınca, bölge ile çalışan acenteler alternatif pazarlara yöneldi.

Alternatif pazarları bölgeye getiren acentelere, yeni başka pazarlar ile çalışan acenteler de eklenince, bölge tamamen değişime gitti.

Bölgenin vazgeçilmez Rus acentelerinden Adriayatik, İran pazarına girince bölge İranlılar tarafından da çok tercih edilmeye başladı, Rus acentesi Adriyatik ile beraber, Cresta, Yüzyıl ve Trek turizmde alternatif pazarlar oluşturunca, birçok ülkeden turist gelmeye başladı bölgeye.

Özellikle 2011 sezonunda Dina Turizmin Thomas Cook ile bölgede Hollanda pazarına girmesi, bölgenin trendini daha da çok artırdı.

Bölgedeki otellerin online satışları da inanılmaz yükseliş gösterdi, İnternet online acenteler, Booking, Direct, Gullivers, Hotusa, Last Munite ve Expadia’nın satışları son 4 yılda bölgede çok yükseldi.

Bölgedeki bu hızlı değişime aslında ilk adımı oteller attılar, bölgede lider otel görevini üstlenen Aktürk Hotels Group’a bağlı Hotel Zurich’in 4 yıl önce Revizasyon yaparak, konseptini yenilemesi, bölgedeki diğer otellerin aynı yolda hareket etmesine neden oldu.

Hotel Zurich ile birlikte, Mosaic Hotel, Hotel Vicenza, Klas Hotel ve Oran Hotel de Revizasyona giderek kendilerini yenilediler ve yeni konsept oluşturdular.

2011 yılında Fatih Belediyesinin yol yapım projeleri ile bölge tamamıyla görünüm değiştirdi, cadde üzerinde Hotel Zurich’in yıllar önce Cafe Zurich & Restaurant şeklinde hizmet vermekte olduğu Cafe Zurich’in bölgede çok tutulması, bölgeye farklı hareketlilik kazandırdı.

Cafe Zurich haricinde caddede hizmet vermeye başlayan Daphe Cafe Restoran ve Klas Restoran bölgeye tamamıyla insan trafiği oluşturdu, cadde görünüm olarak Bodrum Gümbet’i çağrıştırıyor.

Bölgede bu hızlı değişimi yaşanırken, bölgenin çok büyük pazarı olan Rus pazarını bölge tamamen kaybetmek üzere, yıllarca bu Pazar üzerinden ve valiz ticaretinden beslenen bölgede Rus pazarının bitmesi, tekstil sektörünün sonu olacak gibi görünüyor, turizmciler alternatifler oluşturarak bu büyük açığı kapattı ama tekstil sektörü bu konuda başarılı olamadı.

Geçmiş yıllarda otellerin % 60’a kadar doluluklarını oluşturan Ruslar artık bölgede çok fazla yoğunluk göstermemekte. Tekstil firmalarının Moskova ve Rusya’nın diğer bölgelerinde, üretim merkezleri kurmaları, ürünleri direkt tüketicinin ayağına götürmesi, Laleli bölgesindeki valiz ticaretine vurulan en büyük darbe oldu.

Türkiye ve Rusya son yıllarda çok ciddi değişimler görmekte, hem ticarette olan ilişkilerinde, hem de turizm alanında.

Türkiye, son 10 yılda, Rusya’dan Türkiye’ye ticari amaçlı gelen Rusları kaybetti, Türkiye ticari gelen Rusları kaybetti ama turizm amaçlı gelen, turist Ruslarında kazandı, bu sadece sahil bölgelerinde turizm amaçlı gelen Ruslarda büyük artış aldı.

Rusya son yıllarda, dış ticaretinin büyük bölümünü daha önceleri Türkiye’den karşılarken, 2009, 2010, 2011 yılların da Çin hükümeti ile daha fazla dış ticareti yapmaya başladı.

Yaklaşık 20 yıldır Rusya da ticarette ilk sıralarda olan Türkiye 2011 yılında, birinciliği Çin hükümetine kaptırdı ve 5. sırada yer aldı.

Rusya’nın bu yılki ilk çeyreğine ticari istatistiklerine bakarsak, bu yılın ilk üç ayında Rusya’nın dış ticaretinin bedeli 173 milyar dolar.

Rusya’nın başlıca ticareti ağırlıkta yaptığı ülkeler arasında  birinci sırayı Çin aldı.

Rusya hükümeti ile Çin hükümeti arasında bu yılın ilk çeyreğinde,18 milyar dolarlık ticaret gerçekleşti.

Rusya da, sıralamaya bakıldığında, Çin’in hemen arkasında yer alan ülkeler, Hollanda, Almanya ve İtalya.

Türkiye ise Fransa, ABD ve Japonya arkasından beşinci sırayı aldı, bu Türkiye için iyi bir sonuç ve netice.

Rus-Türk ticari ilişkileri,  ileride de aynı hızla gelişmeye devam ederse tahminlere göre, 2011 yılının sonlarına doğru 36 ile 40 milyar arası olacak.

2009 yılında, Türkiye ve Rusya arasında ticaret 25 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Rusya ile Türkiye arasındaki ticaretin düşüş göstermesi, tabiî ki iyi bir gelişme değil, ama buna çok fazla üzülmemiz gerek, çünkü Rusya bir alanda bizleri düşündürürken diğer alanda da sevindirdi.

Rusya Dünya turizminde çok büyük bir pay sahibi, en son edinilen rakamlara göre, Rusya da 2011 yılında, 12,6 milyon Rus tatile çıktı.

Bu Makale 20.06.2011 - 08:55:44 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.