Türk turizm sektörü ve örgütlenmesi

Bitmez bir roman yada bir televizyon dizi Bu…. Her Turizm Bakanı ile gündeme gelen bir hayal bu.. Haydi, biraz geriye gidelim zaman tünelinde neler bulacağız…


Bitmez bir roman yada bir televizyon dizi Bu…. Her Turizm Bakanı ile gündeme gelen bir hayal bu.. Haydi, biraz geriye gidelim zaman tünelinde neler bulacağız…
OSMANLI VE LONCA:

Osmanlı imparatorluğun da aynı konuda çalışan esnafın kurduğu birliğe verilen ad. Lonca teşkilâtı, Anadolu’da XIII. yüzyıldan itibaren kurulmağa başlamıştır. Bugünkü anlamıyla, istihsal kooperatiflerine benzeyen loncalar, malın kalitesini daima yüksek tutmak, standart istihsali sağlamak kalifiye işçi yetiştirmek, malın değerlendirilmesini sağlamak, iş sahiplerine sermaye yardımında bulunmak gibi işler görürlerdi.
CUMHURİYET VE 1950 Lİ YILLAR

1) 09.06.1936

3018 SAYILI; İSTANBUL İHRACATÇI BİRLİKLERİNİN KURULUŞUNA YASAL OLANAK SAĞLAYAN kanunun kabul tarihi. İstanbul ihracatçı birlikleri 1940 yılından itibaren kurulmaya başlamıştır.

2) 29.04.1939

TÜRK ZİRAAT YÜKSEK MÜHENDİSLERİ BİRLİĞİ kuruluş tarihi

TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NIN BAŞLANGIÇ KISMINDA  BELİRTİLEN  TEMEL  İLKELER  DOĞRULTUSUNDA ÜLKE ZİRAATININ İLERLEME VE GELİŞMESİ İÇİN İLMİ, FİKRİ VE TATBİKİ ÇALIŞMALAR YAPMAK, ÜYELERİN SOSYAL, KÜLTÜREL, EKONOMİK VE MESLEKİ GELİŞMELERİNİ SAĞLAMAK VE İHTİYAÇLARINI KARŞILAMAK  AMACIYLA 29 NİSAN 1939 TARİHİNDE ANKARA’DA KURULMUŞTUR.
        

3) 15.03.1950

5590 SAYILI; TİCARET VE SANAYİ ODALARI", "TİCARET ODALARI", "SANAYİ ODALARI", "DENİZ TİCARET ODALARI", "TİCARET BORSALARI" VE "TÜRKİYE TİCARET, SANAYİ, DENİZ TİCARET ODALARI VE TİCARET BORSALARI BİRLİĞİ" Kanununun Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarih.
   
4) 31.03.1953

6023 SAYILI; TÜRK TABİBLERİ BİRLİĞİ Kanununun Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarih.

5) 02.02.1956

6643 SAYILI TÜRK ECZACILAR BİRLİĞİ Kanununun Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarih.

6) 04.02.1954

7303 SAYILI; TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ Kanununun Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği tarih.

Osmanlı döneminden Cumhuriyetimizin kuruluş ve çok partili demokratik sisteme geçiş yıllarında mesleki disiplinin oluşmasını sağlayacak meslek birliklerinin kurulmaya başlandığı zaman tünelinde açık ve net bir biçimde gözlemlenmektedir.

Yazı başlığına aldığım Loncalar da dahil olmak üzere 6 birlik yasası ve kuruluşunda ki temel amaç, ön güzel bir biçimde lonca teşkilatlarında belirlenmiştir.

LONCALARIN KURULUŞ AMACI: Loncalar, malın kalitesini daima yüksek tutmak, standart istihsali sağlamak kalifiye işçi yetiştirmek, malın değerlendirilmesini sağlamak, iş sahiplerine sermaye yardımında bulunmak gibi işler görürlerdi.

5590 SAYILI YASANIN 1. MADDESİ: “Ticaret ve Sanayi odaları, ticaret odaları, sanayi odaları ve deniz ticaret odaları; üyelerinin müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplinini, ahlâk ve tesanüdünü korumak ve bu Kanunda yazılı hizmetleri görmek amacıyla kurulan kamu kurumu niteliğinde tüzelkişiliğe sahip meslek kuruluşlarıdır.”

BU DÖNEMDE OLMAYAN BİR ŞEY VAR.. TURİZM YOK….

Şimdi Lütfen biraz beyin jimnastiği yapalım. 1950 yıllarının başlarında Turizm sektörü olsaydı ve bugünkü gibi 20 milyar dolar döviz girdisi sağlasaydı. 5590 sayılı kısa adıyla odalar birliği kanununun adı nasıl olurdu.

BENCE 5590 sayılı kanunun adı
TURİZM, TİCARET VE SANAYİ ODALARI",”TURİZM ODALARI” "TİCARET ODALARI", "SANAYİ ODALARI", "DENİZ TİCARET ODALARI", "TİCARET BORSALARI" VE "TÜRKİYE TİCARET, SANAYİ, DENİZ TİCARET ODALARI VE TİCARET BORSALARI BİRLİĞİ" şeklinde olurdu.

1950 yılında Odalar Birliği Kanunu Kanun Koyucu tarafından doğru bir biçimde adlandırılmıştır. O tarihte olmayan bir sektör hakkında elbette düzenleme yapılmazdı.

SENE 1972

“Turistçikler” yavaş, yavaş gelmeye başlamışlar, Turizm kazanı tıkırdamaya başlamıştır. Yol bilmezler iz bilmezler, dil bilmezler. 1618 sayılı seyahat acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu. Kanun Koyucu doğru bir tespitle 1950 li yıllardan beri var olan Odalar Birliği dışında bir ihtisas kuruluşu olarak Seyahat Acentaları Birliği Kanunu kabul etmiştir.

2009 ZAMAN TÜNELİNDEN ÇIKARAK GÜNÜMÜZE GELELİM.

5910 SAYILI

TÜRKİYE İHRACATÇILAR MECLİSİ İLE İHRACATÇI BİRLİKLERİNİN
KURULUŞ VE GÖREVLERİ HAKKINDA KANUN

Amaç ve kapsam
MADDE 1 – Bu Kanun; ihracatçıları örgütlendirmek ve işbirliğini geliştirmek suretiyle ihracatı artırarak ekonomik gelişmeye katkıda bulunmak üzere ihracatçı birlikleri ile Türkiye İhracatçılar Meclisinin kuruluşu, işleyişi, görevleri, organları, gelirleri, harcamaları ve denetimleri ile üyelerinin hak ve yükümlülüklerine ilişkin usul ve esasları düzenler.

BİR SORU….
TOBB tarafından 2/3 yıl önce Antalya’da düzenlene Turizm çalıştayı sonunda hemen, hemen tüm üniteler konusu olsun veya olmasın Turizm Birlikleri Kanununun çıkması konusunda karar almıştı. TOBB Başkanı Sayın Rifat HİSARCIKLIOĞLU toplantı sonunda katılımcılara teşekkür etmiş ve Turizm Birlikleri konusunda buraya yazamadığım bir şeyler söylemişti…. O toplantıya katılan turizmciler biliyor söylenenleri.

Peki; 03.07.2009 tarihinde kabul edilen bu yasa için Sayın HİSARCIKLIOĞLU neler söyledi merak ediyorum…

GELELİM TURİZM BİRLİKLERİNİN KURULMASINA:

1) TURİZM YATIRIM VE İŞLETMECİLERİ TOBB ÜYESİDİR.
Turizm Birliklerinin kurulması iddia edildiği biçimde TOBB’un gücünü bölmez. Hatta güç katar. Örneğin ister Seyahat Acentesi olsun, ister konaklama, ister yat işletmesi isterse marina, bu turizm işletmeleri Kültür Turizm Bakanlığından belge almak zorundadır.  Bakanlık belge işlemleri aşamasında Ticaret Sicil Gazetesini ister. Yani bu turizm yatırım ve işletmecileri TOBB’un üyeleridir zaten. Aynen ihracatçılar da olduğu gibi.

2) TURİZM SEKTÖRÜNDE MESLEKİ DİSİPLİNİN SAĞLANMASI ULUSLAR ARASI REKABET GÜCÜNÜN ARTTIRILMASI İÇİN TURİZM BİRLİKLERİNİN KURULMASI ULUSLARARSI BİR ZORUNLULUKTUR.

3) TURİZM BİRLİKLERİ SEKTÖRÜN TÜMÜNÜ KAPSAYACAK BİR BİÇİMDE KURULMALIDIR. (KONAKLAMA (ALT BÖLÜMLER şehir, tatil, dağ otelleri v.s.), DENİZ TURİZMİ ( Yat İşletmeleri, Günü birlik gezi tekneleri, yat ve kurvaziyer limanlar v.s.)

4) TURİZM BİRLİKLERİ TURİZM SEKTÖRÜNDE ÇALIŞAN PERSONELİDE KAPSAMALIDIR.
Osmanlı lonca sistemi işçiyi kapsarken, günümüzde turizm personelini sektörel disiplin dışında bırakırsak sektörel disiplini nasıl oluştururuz.
Unutmayalım ki, turizm bugünkü yükselişini, o personelin omuzlarında sağlamıştır.

5) TRİZM BİRLİKLERİ KAMU KURUMU NİTELİĞİNDE OLMALIDIR.
Turizm Birliklerine 1950 yılda Ülkemiz yaşamına girmiş diğer birliklerden ayrı bir statü verirseniz, sivil toplum örgütlenmesini henüz kurmamış ülkemizde sektörel disiplinlerin oluşmasını sağlayamaz, her genel kuruldan sonra yeni bir turizm birliği yaratırsınız.

6) 2634 SAYILI TURİZMİ TEŞVİK KANUNU YETERLİDİR.
Yasal örnekler varken, bir takın sistemleri veya yasaları zorlamanın anlamı yoktur. 2634 sayılı yasa Turizm Birliklerinin kurulması için yeterlidir.

2634 SAYILI TURİZM TEŞVİK VE TURİZM BİRLİKLERİ KANUNU

Av. Artun ÇAĞLAYAN


Bu Makale 14.05.2010 - 13:12:17 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.