Kaan Kavaloğlu

TURİZMDE İNOVASYON

“Sahip olduğunuz insan kaynağı, onlara nasıl liderlik ettiğiniz ve onlardan ne elde ettiğiniz ile ilgilidir”.

İnovasyon Nedir?

·  Yeni fikirleri (ürün, metod ve hizmet gibi) değer yaratan çıktılara dönüştürme sürecidir.

·  Toplumsal, kültürel ve idari ortamda yeni yöntemlerin kullanılmaya başlamasıdır.

·  İnovasyon, kavram olarak hem bir süreci hem de bir sonucu anlatır.

İnovasyon, İcat Değildir

İcatların sonuçlarından yararlanılabilir ancak asıl önemli olan ekonomik getirisi olan, henüz yapılmamış, bilinmeyen bir şeyleri yapmaktır. Elektrikli süpürge Murray Spengler tarafından icat edilmiş olsa da ticaretleştirilmesini ve satışını Hoover isimli deri imalatçısı gerçekleştirmiş ve Hoover adı dünya çapında yayılmıştır.

İnovasyon;

·  Var olanı diğerlerinden farklı hale getirmektir.

·   Sürekliliği olan bir faaliyettir.

·   Radikal fikirleri sonucu daha önce denenmemiş ya da adım adım yapılan, bir dizi geliştirme ve iyileştirme faaliyetlerini içeren çalışmaların sonucu olarak ortaya çıkar.

EINSTEIN’IN DEDİĞİ GİBİ: “BUGÜN YARATTIĞIMIZ DÜNYANIN PROBLEMLERİ, BU PROBLEMLERİ YARATIRKEN DÜŞÜNDÜĞÜMÜZ GİBİ DÜŞÜNÜRSEK ÇÖZÜLEMEZLER.”

Dünyada en fazla patent başvurusu yapan ülke ÇİN geçen yıl yaptığı patent başvurusu 800 bin (TÜRKİYE’DE SON 11 YILDA 21 BİN BAŞVURU YAPILMIŞTIR.)

Yenilikçi Olmak

Yaratıcı ya da yenilikçi bir fikrin inovasyon olabilmesi için, bu fikrin hayata geçmiş olması gerekir.

İnovasyon Örnekleri;

·  Gillette M3 Power elektrikli traş bıçağı çok başarı bir ürün inovasyonudur.

·  Cep telefonu nasıl ‘ radikal ’ bir sektör inovasyonu ise; çağrı merkezi de benzer şekilde önemli bir hizmet sektörü inovasyonudur.

Business Week dergisinde “ Dünyanın en inovatif şirketleri “ listesinde Apple birinci olurken onu Google ve 3M izledi. Apple, Microsoft, Google gibi şirketler ya bir “garajda” ya da bir üniversitede başlamış ve her defasında katılımcıları ile birlikte gelişmiş ve büyümüştür.

·    Türkiye’ nin ilk çevrimiçi (online) yemek sipariş sitesi olan “ yemeksepeti.com’’dan binlerce insan faydalanmakta. Sitede siparişler tamamen etkileşimli bir ortamda gerçekleşiyor. Bilişim teknolojilerinin son imkanları ile desteklenerek hata payı sıfıra yaklaştırılan yemeksepeti.com’da verilen bir siparişin en kısa zamanda ve en doğru şekilde kullanıcıya ulaştırılması sağlanıyor.
 

TURİZM VE İNOVASYON İLİŞKİSİ

ESKİDEN TURİZM


Turizm denildiğinde sadece deniz, kum, güneş ve her şey dahil olarak bildiğimiz yıllara dönelim. Büyük bir açlık ve iştahla, sahilleri 5 yıldızlı otellerle doldurana kadar hızlı bir büyüme yaşandı turizmde. Plansız, programsız bir turizm anlayışı ile deniz-kum-güneş üçlemesinin dışına çıkamadık yıllarca. Sırtımızı da her şey dahil’ in tembelliğine ve fakirliğine yasladık ve başarıyı gelen turistleri saymakta gördük. Otellerden çıkmadan ülkelerine dönen turistlerin sayıları ile avunduk, günübirlik hesaplarla oynadık.


ARTIK TURİZMDE STRATEJİ KONUŞULUYOR

2023 turizm planı stratejileri hazırlandı. İyi veya kötü ama artık en azından stratejiler konuşuluyor bu ülkede. Master planın önemi sıklıkla vurgulanıyor. Bu stratejide turizm çeşitlendirmelerinden, bölgesel turizmden, destinasyonlardan, sürdürülebilir turizmden ve çevre koruma kollama dengelerinden bahsediliyor. Tüm turizmcilerin söylemi değişti artık; ülkemizin tarihi ve doğal zenginliklerinin tanıtımından, markalaşmadan, imaj ve vizyondan, fark yaratmadan, küresel rekabetten söz ediyorlar. Ülkemizin turizm değerlerini dünya pazarlarında vitrine sunma, pazarlama ve tanıtma gayreti var herkeste. Tüm bunları nasıl başaracağımıza dair bir sistem henüz geliştirilmese de yeni başlangıçlar için önemli bir adımdır.

ANTALYA NEDEN MARKA ŞEHİR OLAMIYOR?


Şanslı şehir Antalya turizmin başkenti ancak yıllardır imaj, vizyon ve tanıtım yetersizliğinden yakınır durur. Antalya’yı ifade edecek hediyelik eşyası bile yoktur. Markalaşma sıkıntısını aşamamıştır. ATSO bu konuda bir adım atarak, özgün eşya yarışması düzenledi ancak Antalya’yı sembolize etmek üzere portakaldan başka fikir yaratılmadı. Ne zaman bir sembol konusu açılsa ortaya portakal sunuluyor. Nedenleri tartışılır; insanların yaşadığı şehri sahiplenmemesi ve yeterince tanımaması, şehirle ilgili detaylara kafa yormaması, bireysel yaratıcılığa yerel yönetimin değer vermemesi, teşvik etmemesi vb…

TURİZMDE İNOVASYON ÖRNEĞİ


İtalya’nın, Avrupa’nın ve hatta dünyanın en meşhur şehirlerinden Venedik için söylenecek fazla bir şey yok. Ya da, çok fazla şey var. Venedik ismi bu derece meşhur bir marka olunca, dünya da bir tomar Venedik hortlamış, doğunun Venedik’i, batının Venedik’i, Çin’in Venedik’i, oranın buranın Venedik’i gibi. Şehrinin içinden birkaç dere, kanal geçiren belediye kendini Venedik ilan etmiş. Şehirler kendi kimliklerini vurgulamak yerine, başka şehrin taklidi olmakla yetinince, gerçeğinin reklamını yapıyorlar aslında; bilerek veya bilmeden.

Yılın hemen hemen her döneminde düzenlenen karnavalları, operaları, klasik konserleri Venedik’i vazgeçilmez eğlence ve tatil merkezine dönüştürmüştür.

Turizmde inovasyonun amacı yeni teknolojiler yaratmak değil var olan teknolojik platform üzerine farklı konseptlerde hizmetler sunarak ticari başarıyı sağlamaktır. Misafir için tatil tüm doğal, sosyal, kültürel kaynak ve hizmetlerin toplamı olan turistik deneyimdir.

İnovasyondaki asıl mesele ürün ve hizmetin aynılaşmamasıdır. Ürün ve hizmetlerin aynılaşması sonucunda fiyatlar düşer, karlar yok olur. Eğer sürekli farklılaşma sağlayacak iş modelleri geliştiremezsek, büyümemiz mümkün olmayacaktır.

İNOVASYONUN İŞLETMEMİZE KAZANDIRACAKLARI

·   Maliyetlerin azalması

·  Yeni ürün ve hizmetlerin geliştirilmesi ile çeşitliliğin artması

·  Artan satışlarla ve Pazar payıyla kalitesinin artması

·   Ekonomik büyüme, artan istihdam ve yaşam kalitesi

İNOVASYON TÜRLERİ

Ürün İnovasyonu: Bir işletme tarafından pazara sunulan, elle tutulup gözle görülen nesneler.

Hizmet İnovasyonu: Misafir memnuniyetini sağlarken, mevcut hizmeti her zaman daha iyi sunmak ve farklılaştırmak.

Pazarlama İnovasyonu: Daha önce kimsenin sunmadığı hizmet veya ürünü sunarak misafir portföyünü genişletmek ve daha çok gelir elde etmek.

Organizasyonel İnovasyon: İşletmelerin iş yapış yöntemlerini geliştirip farklılaşması ve yenilenmesi.


İNOVASYON SÜRECİ


Fikir: Tüm süreci başlatabilmek için en önemli girdi yenilikçi fikirlerdir.

Konsept: Fikirler çeşitli süzgeçlerden geçirilir ve bir tane kalana kadar elenir. Teknik ve fizibilite çalışmaları yapılır.

Prototip: Ürünün iyi ve kötü yanları ancak ilk örneği denenirken anlaşılır.

Üretim: Birçok inovasyon fikri, başta başarılı gibi görünmesine rağmen üretime teknik olarak uygun olmamasından dolayı pazara çıkmadan kaybolur.

Pazara Sunma: Sürecin başarılı olup olmadığı ancak bu aşamada görülür.


İNOVASYONU NEDEN ÖNEMSEMELİYİZ?

Günümüzde, şirketlerin rekabet avantajlarını sadece maliyetler ve fiyatlar belirlemiyor. Pazar ihtiyaçlarına yanıt verme hızı, hizmet kalitesi, yeni hizmetlerin geliştirilmesi, müşteri, isteklerine göre hizmet üretimi gibi pek çok faktörler var.


ŞİRKETİMİZDE İNOVASYON KÜLTÜRÜNÜ NASIL OLUŞTURABİLİRİZ?

·  Kültürel değişim, davranışların inanışların ve değerlerin değişimi ile ilgilidir; insanların kafa yapılarının değişmesini gerektirir.

·  Bu sürenin uzunluğu ve ya kısalığı, yöneticinin inovasyon konusunu sahiplenme düzeyi ve bu amaçla gerekli farkındalığı, motive edici ortamı yaratması ile bağlantılıdır.

·  İnovasyonun hedefinin çalışanlara çok iyi anlatılması ve kendilerinin inovasyon sonunda elde edecekleri kazanımların ortaya konması inovasyonu hızlandırır.

·  İnovasyon kültürünün yerleşmesini sağlayan diğer önemli unsur, yönetici ve çalışanlarda “şirketi sahiplenme” duygusunun yaratılmasıdır.

Son olarak,  Steve JOBS’un inovasyon ile ilgili düşüncelerini yazarak bu ayki yazıma nokta koymak istiyorum.

“İnovasyonun, Ar-ge için kaç dolarınız olduğu ile ilgisi yoktur”.

“İnovasyon para ile ilgili değildir”.

“Sahip olduğunuz insan kaynağı, onlara nasıl liderlik ettiğiniz ve onlardan ne elde ettiğiniz ile ilgilidir”.

 

Bu Makale 21.06.2011 - 09:53:11 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Marmaris Turizm 19.06.2011 - 07:13

    Kaan Bey merhaba, yazınızın bir bölümünde, "Şehirler kendi kimliklerini vurgulamak yerine, başka şehrin taklidi olmakla yetinince, gerçeğinin reklamını yapıyorlar aslında; bilerek veya bilmeden" diyorsunuz. Ne kadar doğru bir tespit... Senelerdir dile getiremediğim bir detayı bir cümle ile anlatmışsınız. Sizin tespitinize Marmaris'ten 3 otel adı vererek katılıyorum: Hotel Marbella, Hotel Hawaii ve Hotel Portofino.... Dünyanın hangi başka şehrinde ve turistik bölgesinde, Hotel Bodrum, Hotel Kuşadası, Hotel Marmaris isminde otel var acaba ? Güzel ve yol gösterici yazınız için çok teşekkür ederiz....

  • Adnan Hasturk 16.06.2011 - 08:51

    Değerli Kaan , bu guzel yorumunu tebrik ediyorum. Hammaddesi insan olan sektor için innavasyonu bu şekilde analiz etmek ve paylaşmak ayrı bir farkındalık yaratacaktır çok selamlar

  • atila kırcalı 10.06.2011 - 01:19

    Bütün yöneticilerin sizin gösterdiğiniz hassasiyeti göstermesi sadece temenni ediyorum .Sizi yaptığınız tüm çalışmalar için tebrik ederim. başarılar dilerim . saygılar Kaan bey

  • BİLİM 06.06.2011 - 11:01

    Turizm işletmeciliğinin de bir bilim işi olduğunu müthiş bir üslupla, alıntılarla vurgulamışsınız. Tebrikler... Yapılan her işte bilim ve zekâyı rehber aldığımız sürece, 'ticari ahlak' maddesini sıralamaya bile gerek duymuyorum, ekonomi bilimi, gelişme ve büyüme hızını hesaplamakta zorlanacaktır. Sizin nezdininizde "turizmin tüm iyi insanları"na teşekkürler...

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.