Turizm Bakanlığı “S Class” otellere neden ceza kesiyor?

'S Class' otelciler zor durumda. Turizm Bakanlığı dünya otelciliğine nereden bakıyor?

Dünya otelciliğinde belirlenmiş resmi sınıflandırma var: 1, 2, 3, 4 ve 5 yıldızlı vs. şeklinde.

Türkiye'de bu sınıflandırma da yer almayan 's class oteller' ve 'tatil köyleri'  internet ortamında konaklama satışlarını nasıl ve hangi kategoriden satacaklar? Otelciler bu soruna dair bakanlıktan çözüm bekliyor.

Son makalemde turizm sektöründe büyümenin önemini vurgulayarak, sektörün birçok konuda istikrarlı yürüdüğünü belirttim ve bakanımızı da kutladım bu başarısından dolayı.

Mesleğimiz gereği başarıları takdir eden, başarısızlıkları ve hataları da eleştiren kişiliğe sahip insanlarız. Bir önceki makalemde bakanımızı ve bakanlığımızı kutlarken, bu makalemde de bakanımızı ve bakanlığımızı eleştireceğim.

İşleyeceğim konu geçmişte yapılan önemli bir yanlış, bu konu eski bakanlığı ve bakanı ilgilendirmekle beraber, şu anki bakanlığı ve bakanımızı da yakından alakadar etmekte.

Bakanlık bugünlerde  's class' otellere cezalar kesiyor.  'S class' otellere ceza kesme nedenleri de, 's class” otellerin konaklama satışlarını, internet ortamında farklı kategorilerden satıyor olmaları.

Farklı kategorilerden satıyorlar çünkü internet satış sitelerinde 's class' kategorisi yok, bu sorun sadece 's class' oteller için geçerli değil, aynı sorun tatil köyleri için de geçerli.

Tatil köylerinin de  's class' oteller gibi internet satış sitelerinde kategorileri yok, dünyanın en büyük satış sitelerinden booking.com sitesini ziyaret ederseniz bu konunun ciddiyetini daha iyi kavrayabilirsiniz.

Günümüzde teknoloji bu kadar ilerlemişken, sanal dünyada ticaret bu kadar rağbet görürken, turizm sektörünün böyle bir sorunu yaşıyor olması düşündürücü.

Şu an internet, geleneksel konaklama satışlarını, dünya çapında hızlı ve rahat olması sebebi ile büyük bir ölçüde geçmiş durumda ve hızla ilerlemekte.

İnternet ortamında büyüklü küçüklü milyonlarca firma konaklama satışlarını arttırmak için çabalıyor ve ellerindeki otel sayılarını mümkün olduğu kadar genişletmeye uğraşıyorlar.

İnternet yazılımlarının gelişmesiyle web sitelerinde sürekli değişiklikler yapıyorlar. Bunlardan en önemlisi misafirlerinin otel seçimlerini yaparken, arzuladıkları hizmeti alabilecekleri oteli satın alırken seçimlerini kolaylaştırmak adına otelleri bazı kriterlere göre sınıflandırıyorlar.

Bölge, kategori, iç hizmetler vb.'ye bağlı olarak sundukları otel sınıflandırmaları 1, 2, 3, 4, 5 yıldızlı şeklinde.

Otelci anlaşma esnasında bunlardan birini seçerek, otelini internet ortamında pazarlamada ilk adımını atıyor. İnternette satış yapan milyonlarca firma genel olarak bu standardı kullanıyor.

Türkiye'deki sınıflandırmalar ise dünyadan biraz uzak kalmış durumda. 80’li yılların sonlarında birkaç otelin arzusu ile 'özel tesis' sınıflandırmaya dahil edilmişti. Bunun en önemli sebebi bu tip otellerin o dönemki sınıflandırma puanlamasının çok farklı noktasında olmasıydı.

Oda sayıları itibari ile üst kategorinin altında kalıyor, fakat hizmet şekli, konforu ve tarihi dokusu açısından da alt kategorinin üstünde kalıyordu.( Turing işletmesinde olan Yeşil Ev ve Ayasofya Konakları gibi )

Bu dönemlerde pazarlama araçlarının içinde internet yoktu ve yabancı konuklara 'özel tesis' kavramını anlatabilecek bir deyim de yoktu.

Otelciler daha sonraları bu sınıflandırmayı kendilerinden butik olarak tanımlamaya başladılar, misafir memnuniyetine göre kolay şekillendirilebilen hizmet verebildikleri için.

Yıllar sonra tarihi bölgede özellikle Sultanahme'te bu tip otellerin sayısı arttı ve ortada bir rant doğdu. Bölge değer kazanmaya başladı. Fakat yanlış olan oda sayıları, maliyetleri, fiziksel yapıları açısından aralarında uçurumlar olmasına rağmen 10 odalı otel ile 50 odalı otel aynı kategoride sınıflandırılıyor yani özel tesis olarak.

Bu hiç de adil olmayan sınıflandırma zamanla pazarlamada da sorunlar getirmeye başladı.

İnternet ortamında her iki otelde kendini dünyada hiçbir sınıflandırmaya sokamadığı için 4 yıldız ya da 3 yıldız olarak pazarlamaya başladı ve fiyat rekabeti açısından bir kaos oluştu.

Ayrıca daha sonraları lüks bir konfora sahip ama 5 yıldız kategorisine giremeyen otellere de 'boutique hotel' belgesi verildi. Sınıflandırma puanlama sistemi de buna göre düzenlendi.

Şimdi turizm bakanlığı kendini farklı kategoride pazarlayan otellere cezalar gönderiyor. Burada suç internet ortamında, otelini hiçbir kategoriye sokamayan otelcide mi yoksa dünyadan uzak hiçbir ilgisi olmayan sınıflandırma oluşturan Turizm Bakanlığı'nda mı?

Cezalar hiçbir uyarı yazısı gönderilmeden veriliyor ve otelciye söz hakkı tanınmıyor.


Bu Makale 04.10.2011 - 09:39:26 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • ASIM TOPCUOGLU 14.09.2011 - 10:50

    Makalenizden dolayi cok tesekkurler...Bahsetmis oldugunuz internet siteleri dunya capında yaklasik 40.000-60.000 den fazla hotel satiyorlar.Demis oldugunuz gibi hotel sınıflandirmaları 1,2,3,4,5 şeklinde.Biz Turizm Bakanliginda gorevli arkadaslarımız o sitelerle görüsün,S Class diye bir sınıflandirma acsinlar diyorlar,sozlesme yaparken yoksa calisamayiz diyecekmisiz,anliyacaginiz gülünecek bir noktadayiz...

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.