Güray Karaayvaz

Online yapılanma ve gelecek

Bir gün her şeyi evinizden hiç çıkmadan organize edeceksiniz. İşte tüm gerçek ve bilmemiz gereken aslında bu. Bir zamanlar Uzay Yolu'nu izlerken Kaptan açılır kapaklı bir aletle "Spark bizi ışınla derdi". Bizler ise "Vay adama bak, ufacık bir şeyle konusuyor, ışınlanıyor. Doktor adamı tarayıp, kaslarında yıpranma var diyor, imkansız" derdik. Evet, dünya yuvarlak denildiğinde de aynı şeyler söylenmişti. Tüm icat, uygulama, yenilikler hayal ederek başlar.

Şanslıyız. Elimizde çok fazla örnek ve hala hızla genişleyen bir pazar var. Örneklerden modelleyerek başlanacak bir oluşumla gelecekte olmanız gereken yapılanmayı tasarlamanız yeter. Ve yine şanslıyız çünkü bunu tasarlamak çok zor değil. Hocam Alper Kam’ın da izni ile turizmde 'online mecra' kısaca “Eski köye yeni adetler olarak özetlenebilir.”

Bir on-line yapının oluşumu sırasında takip edilecek adımlar şöyle olmalıdır:
 
1-) Rakip otelleri, kendi otelinizi, otelin avantaj ve dezavantajlarını, fiyatlandırma ve konumlandırma politikalarını analiz etmek.

2-) Odaları, odaların arasındaki öne çıkan farklılıkları ve birbirlerinin yerine kullanılabilecek sayıca yeterli odaları analiz etmek.

3-) Otelin satış politikalarını ve diğer segmentlerdeki fiyatlarını analiz etmek.
 
4-) Satılacak odaları, hizmetleri (transfer, odaya çiçek ve şampanya gibi) ve kanalları bu analizler ışığında tespit etmek.

5-) Tespit edilen kanal, oda ve hizmetlerin satımında oluşabilecek hataların, dezavantajların ve avantajların süzülerek, otelin gelecekte uygulayacağı diğer projelerle (promosyon, şirket indirimleri, direk kontrat tanımlamak gibi)  uyumlu bir rezervasyon modülünün tespiti. Eğer kendi modülümüzün kullanımı gerçekleştirilecek ise bunun için bir eylem planı oluşturarak kusursuz adapte edilebilir ve esnek bir yapı ile yapımının sağlanması. Kanalların fiyat eşitliğine düşmesini engelleyecek, girilen fiyatların doğru dağılımını küresel sistemlere, ayrıca B2C kanallara dağılımını sağlayabilecek bir yapıyı sunabilen bütünleşik bir firma ile kanal yöneticisi( sürekli değişken fiyatların doğru dağılımını gerçekleştirerek takip ve analiz imkanları vermesi bunların dakikalar içinde yapılabilmesini sağlar) ve  belirlemiş olduğunuz rakip otelleri bu otellerde belirlediğiniz oda ve fiyat tipine ayrıca kişi sayısına göre gerçek zamanlı günlük, haftalık, istendiğinde anlık fiyatlarını rapor halinde ileterek kesin raporlama ve analiz kabiliyeti kazandırıp anlık değişimleri takip etmemizi sağlar ) temini.
 
6-) Raporlama ve takip sisteminin oluşturulması.

Konu ile ilgili dikkat edilmesi gereken kanal yöneticisi ismi ile paralelleştirmemektir. Kanal yöneticisi programın tek görevi fiyatların doğru dağıtılmasıdır. Kanalların içerik yönetimini, oda doluluk ve boşlukların takibini, rakip otellerin fiyat analizlerini, bayram ve özel günlerin takibini, grup ve diğer segmentlerin fiyatlarının takibini, oluşan sorunların takibini, double check eylemini, faturalandırma kontrollerini, kur dönüştürme analizlerini ve diğer tüm eylemleri gerçekleştiren bir program olmadığının iyi anlaşılması gerekmektedir.
 
Kısa süreçte her şeyin online olacağı bir pazarda 100 – 150 B2C kanalla satışların gerçekleşmeye başlanıldığında rezervasyon evraklarının farklılıklarının giderilerek tek tip gelmesinin sağlanması, 100- 150 kanala tek tek fiyat girilmesinin imkansızlığının ortadan kaldırılması ve bu kanallarda fiyatların aynı olmasının sağlanması kontrol ve raporlama kolaylığı sağlaması sebebi ile gelecekte çok daha zor ve maliyetli olmasına karsın beklentileri veremeyecek düzeyde olmasının önüne geçilmesi açısından da hızlı ve anında müdahil olabilme olanağı da düşünülerek channel manager ile çalışmanın gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
 
Yakın bir gelecekte herşeyin online yapılacağı gerçeğiyle karşı karşıyayız.
 
Bu nedenle online satış yöntemlerinin tamamının ele alınarak şimdiden kadroların buna göre seçilmesi, mevcut kadronun eğtiminin sağlanarak tamamen bitme noktasında iken büyük maddi kayıplar yaşamak, prestij kaybetmek ve bu işin en dibinden başlamak yerine şimdiden önlem alınmalı ve hazırlıklar yapılmalıdır. Bunlar sırasıyla,

1-) Online bir kadro açılması ve bu kadronun;
 
a-) e-ticaret satış sorumlusu tüm satış kanallarından sorumlu,
b-) e-pazarlama sorumlusu yönetilen tüm web sitelerinden sorumlu,
c-) misafir yorumları sorumlusu tüm yorum ve isteklerden sorumlu,
d-) sosyal medya ve e-medya sorumlusu tüm sosyal medya ve internet haberleriniin takibinden sorumlu,
e-) E-ticaret müdürünün tüm bunların üzerinde tamamına ve e-ticaret kanunlarına hakim yönetici,
 
2-) Bu kadronun diğer departmanlarla olan koordinasyonu e-ticaret müdürü ve alakalı tüm diğer departman yöneticileri ile sürekli görüşme halinde olması ile mümkündür.

3-) Diğer alakalı departmanların sorumlulukları;

a-) online gelen rezervasyoların sisteme girişi ve rezervasyon gereklerinin ayarlanmsı. Rezervasyon isteklerinin takibi rezervasyon departmanına aittir. Bu rezervasyonların düzenli ve doğru akışının sağlanması e-ticaret departmanına aittir.

b-) e-faturaların rezervasyon kontrolü e-ticaret departmanına aittir, geri kalan tüm muhasebe takipleri finans departmanına aittir.

c-) online mecralardaki temel fiyatların belirlenmesi satış departmanına ve bu fiyatların belirlenen kriterere göre doğru girilmesi ve takibi e-ticaret departmanına aittir.

d-)elektronik ortamdaki tüm resim ve videoların derlenip hazırlanması e-ticaret departmanına ait olup bazların temini pazarlama departmanına aittir.

e-) e-commercie departmanının tüm yazılımsal ihtiyaçları bilgi işlem departmanına aittir.
 

Bu Makale 31.01.2013 - 11:44:19 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Serkan 01.02.2013 - 05:14

    Gayet güzel bir yazı, Rehber niteliğinde eline sağlık devamınıda bekleriz.

  • Tunahan Doğan 01.02.2013 - 01:07

    Güzel bir yazı olmuş, bu geçiş umarım çok uzun bir zaman gerektirmez. Ellerine sağlık

  • Ahmet Ali Atalay 31.01.2013 - 06:38

    Bu kadar güzel bir konuya değinmiş üstadimiz teşşekürler. Örneklenirme çok güzel olmuş ayrica :)

  • Batuhan Kuzu 31.01.2013 - 06:07

    Guray bey yaraticiliginiz cok guzel. Umarim bu sistemle gayet basarili bir sunum ve ihtiyaca yonelik bjr calisma olur.Simdiden kolay gelsin

  • Ergün 31.01.2013 - 05:59

    Güray Beyin bu yazısına katılmamak elde değil.Gelişen teknoloji ile dünyamız hızla gelişirken aslında ne kadar küçüldüğünü farkediyoruz.Bu gelişme ile birlikte rutin işleyişlerin yerini daha hızlı ve online sistem almıştır.Eticaret ise bu işleyişin vagonları çeken bir lokomotifi gibidir.Bu hızlı ilerleyişin yavaş yavaş otelcilik sektörüne yerleşmesi ve bazı tesislerin bunu uygulamaya başlaması aslında sevindirici.Dileğim , biran önce tüm tesislerin Eticaretin önemini kavrayıp,hızla bu kadroları oluşturup ,çağın gereksinimlerine cevap verecek bir turizm anlayışını sergilemeleridir. Sağlık ve Eticaretle kalmanız dileğiyle.

  • İlknur Ozar 31.01.2013 - 05:11

    Güray Bey, tebrikler ellerinize sağlık, başarılarınızın devamını dilerim.

  • Yasemin Işık 31.01.2013 - 04:49

    Channel Manager,:) bu güzel. Ellerinize sağlık.

  • Halil Özkan 31.01.2013 - 04:34

    Online konusunda yönlenirme bekleyen oteller için rehber niteliğinde bir yazı olmuş. Ellerine sağlık

  • Anna Yiğit 31.01.2013 - 02:41

    Güray Bey, ellerinize sağlık. Çok önemli bir konu, devamını bekleriz.

Yazarın diğer yazıları
Tüm Yazıları
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.