Marmara'daki deniz salyası kabusu büyüyor

Marmara'daki deniz salyası kabusu büyüyor
Yapılan araştırmalar, Marmara Denizi'ndeki deniz salyası tehlikesinin giderek büyüdüğünü gösteriyor.

Marmara Denizi'ni yok olma tehlikesiyle karşı karşı bırakan deniz salyası olarak bilinen müsilaja en çarpıcı görüntü Erdek Körfezi'nden geldi. Deniz salyasının su üzerinde oluşturduğu tabaka, ölçüm cihazının su altına inmesine izin vermedi. Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Marmara Denizi'nin canlı kalmasının bileşenleri kırmızı mercan yatakları da ölmeye başladı" dedi.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı Marmara Denizi'ndeki ortalama sıcaklığın son 40 yılda 2,5 derece artması, Marmara Denizi'nin orijinal yapısı ve denizdeki besin yükü (Azot, fosfor, evsel ve endüstriyel atıkların denize karışmasıyla ortaya çıkan besin elementlerinin miktarının çok yüksek olması) nedeniyle deniz salyasının bu kadar yayıldığını söyledi.

''Bazı yerleşim yerlerinde ise hiç arıtma yok''

Kullanılan arıtmaların Marmara Denizi’nin orijinal yapısına uygun olmadığını belirten Prof. Dr. Mustafa Sarı, “Denizlerimizde şu an kullanılan arıtmaların bir kısmı biyolojik arıtma. Deşarj edilecek olan atığın sınır değerlerinin çok çok düşük olması gerekiyor. Halbuki biz şu anda Marmara Denizi’nin sınır değerlerinin çok üstünde atık deşarj ediyoruz. Bazı yerleşim birimlerinde ise hiç arıtma tesisi yok. Bandırma ve Erdek’te de durum aynı. 150 bin insanın atığı hiç arıtılmadan kanalizasyon şebekesiyle denizin kıyısında toplanıyor. Atıklar deniz kıyısında sıvılaştırılıyor ve bir kilometre açığa denizin dibine bırakılıyor” diye konuştu.



Bu Haber 31.05.2021 - 13:14:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.