Gençlik turizmi

Gençlerin seyahat etmeleri, onların kişiliklerini geliştirmelerinde, yeni yerleri ve yaşamları öğrenmelerinde sosyal ilişkilerini artırmada en etkin yollardan biridir. Turizm ise seyahat etmeyi ve seyahat ederken öğrenmeyi kazandıran bir olaydır.


Yapılan araştırmalar, gençlerin turistik hareketlere katılma düzeyinin diğer yaşlardan daha yüksek olduğunu göstermektedir. Bunun nedenleri ise; gençlerin psikolojik yapıları gereği harekete, maceraya ve değişime daha açık bir kişiliğe sahip olmaları, gençlerin aile bağları ve sorumluluklarının az olması, konaklama yerlerinin seçiminde çok titiz davranmamaları ve fazla konfor aramamalarıdır.
Dünya Genç ve Öğrenci Seyahatleri Konferansı (WYSTC) verilerine göre, “Gençlik Turizmi” yaşları 16-29 arasında değişen, macera ve heyecanı seven, çoğu kez karşımıza sırt çantalı olarak çıkan bir kesimden oluşuyor. 

Genç gezginlerin günümüzde değerli müşteriler haline geldiği bir gerçek. Bu önemin de salt ziyaret ettikleri bölgenin ekonomisine yaptıkları katkıyla sınırlı olmadığını belirtmekte fayda var. Gençler, aynı zamanda kişisel beceriler geliştirme, sosyal ilişkiler kurma ve bir birleriyle deneyimlerini de paylaşarak önemli bir gelişmeler sağlıyor.

Turizmde gençlerin avantajlarını kısaca özetlersek; diğer turistlerden daha uzun kalıp, dört kat daha fazla harcıyorlar: Her seyahatte ortalama 2 bin 600 dolar. Gelecekte balayı, iş seyahati ve ailesiyle de tatil yapacağından, turizm sektörünün uzun ömürlü müşterisidir aslında gençler. Esnek yapıya sahip, dolayısıyla ekonomik durgunluklarda turizmcilerin risk sigortasıdır. Yeni pazar, ürün ve gidilecek yerlerin keşfedilmesinde daima öncülük edip, trendleri belirliyorlar. Gençler özellikle sosyal medyayı etkin kullandığından dünya çapındaki geniş deneyimlerden yararlanıyor. Çevrenin korunması konusunda sürekli liderlik yapıyor. Bütçe oteller, kültür rotaları, bilgi servisleri, paket turlar, web portalları ve indirim programları en çok onların ilgisini çekiyor. Ancak, sadece ucuz hostellerde değil, bazen orta ölçekli hatta lüks otelde bile konaklayabiliyorlar. Lokal konaklama birimlerini kullandıklarından yerel ekonomiye daha fazla katkıda bulunuyor.

Ülkemiz de gençlik turizmi için oldukça elverişlidir. Çünkü ülkemizin sosyal yapısı, doğal turistik kaynakları öğrenci ve gençlik turizmine son derece elverişlidir. Okulların tatilleri turistik geziler için yeterlidir. Öğrenciler, kamu ulaştırma araçlarında indirimli tarifelerden yararlanmaktadır. Gençlik Turizmi kapsamında ulusal ve uluslararası kampların yanı sıra gençlerin bireysel ve grup olarak turlarla ve serbest olarak gerçekleştirebildikleri geziler de mümkündür. 

Birçok ülke gençlik turizmi çerçevesinde başta konaklama olmak üzere ulaşım, sağlık ve beslenme hizmetlerini bedelsiz ya da çok düşük bir bedelle vermektedir. Bu nedenlerle gençlerin güvenilir, temiz ve uygun fiyatlı dinlence ve eğlence imkânlarının yaratılarak turizme katılımlarının teşvik edilmesi kamu ve özel her sorumlu tarafın görevidir.

Genç Turizmciler Derneği de bu hassasiyetle çalışmalarını yürüten, ülkemizde gençlik turizmi vizyonunu yüksek çıtaya taşıyan önemli bir sivil toplum kuruluşudur. Ulusal ve uluslar arası organizasyonları ile katma değer üretmeye devam ediyor. 10 Ekim 2012 tarihinde gerçekleştireceği Turizm Trendleri Zirvesi’ni de ajandanıza not etmeyi unutmayın. Detaylı bilgiyi http://www.turizmtrendlerizirvesi.com adresinden edinebilirsiniz. 
 

Bu Makale 05.11.2012 - 22:10:58 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.