Ege Bölgesi, Turizm ve TYD Raporu

Kuştur Tatil Köyü, Marmaris tatil köyü, Lidya ve Martı Motel, 1970, 1980 yıllarda bu tesislerde yer bulabilmek, kalabilmek bir ayrıcalıktı.

 

 


Tabii bu ayrıcalığa Bodrum Pansiyonlarını da ekleyebilirsiniz.

 

Peki, ne oldu; İşte TYD’nin 04.04.2010 Turizm güncelde yer alan ve TYD Genel Sekreteri Sayın Koray Yetik’in hazırlayıp sunduğu  ‘EGE TURİZMİ’ raporu.

 

1) EGE BÖLGESİ: 2004-2009 yılları arasında Ege bölgesine denizyoluyla gelen  yabancı turist % 70 gibi yüksek bir oranda artarken.,,,

 

2) MUĞLA: 2004-2009 döneminde Muğla’ya gelen yabancı turist sayısı % 11,6 artmıştır. Havayoluyla gelenler % 14,7 artarken, denizyoluyla gelenler % 2,9 azalmıştır.

Diğer yandan Muğla’ya denizyoluyla gelen yabancıların yarısından çoğu konaklama yapmayan ve günübirlikçi diye ifade edilen ziyaretçilerdir. Limana geldikleri gün sonunda bölgeden ayrılmaktadırlar.

 

3) AYDIN: Kuşadası limanından giriş yapan yabancı ziyaretçi sayısı son yıllarda istikrarlı şekilde artmaktadır. 2004-2009 yılları arasında kruvaziyer gemilerle ilçeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı % 140 artmıştır. Ancak bunların çok büyük kısmı günübirlikçi olduğundan konaklama yapmamakta, Efes ve Meryem Ana’yı gezdikten sonra gemiyle yollarına devam etmektedir.

Bu ziyaretçilerin harcama eğilimlerinin yüksek olması, çarşı esnafını memnun etmektedir.

 

4) İZMİR 2004-2009 arasında İzmir’e gelen yabancı ziyaretçi sayısı % 38 artmıştır. Ancak İzmir’in özellikle kruvaziyer turizminde ciddi bir atak içinde olduğu görülmektedir. 2004 yılında denizyoluyla gelen yabancı ziyaretçi sayısı 130 bin iken 2009 yılında 366 bine yükselmiştir (% 182 artış).

 

Ege bölgesi turizmdeki ürün sayısını artıramamaktadır. Muğla kıyıları deniz/kum/güneş  üçgenine sıkışmış durumdadır. KRUVAZİYER TURİZM GELİŞMEMEKTEDİR. GOLF ve marina/yatçılık Muğla turizmi için önemli alternatif ürünlerdir. Golf ve marina yatırımlarına ihtiyaç vardır.

 

 

 

 

 

 

ŞİMDİ GELİN BU RAPORA BİRDE ÜLKEMİZİN DENİZLERİ TARAFINDAN BAKALIM

 

Deniz tarafından raporun sayıları ve sonucu:

 

1) EGE BÖLGESİ: 2004-2009 yılları arasında Ege bölgesine denizyoluyla gelen  yabancı turist % 70 gibi yüksek bir oranda artarken

 

2) MUĞLA : denizyoluyla gelenler % 2,9 azalmıştır.

3) AYDIN: 2004-2009 yılları arasında kruvaziyer gemilerle ilçeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı % 140 artmıştır.

 

4) İZMİR:. 2004 yılında denizyoluyla gelen yabancı ziyaretçi sayısı 130 bin iken 2009 yılında 366 bine yükselmiştir (% 182 artış).

 

GELİN RAPORU ANTALYA İLE KARŞILAŞTIRALIM.

 

ELİMİZDE OLANLAR

EGE BÖLGESİ

ANTALYA

DENİZ GÜNEŞ KUM

DENİZ GÜNEŞ KUM

 

GOLF

18 YAT LİMANI

2 YAT LİMANI

5 ADET KURVAZİYER YANAŞMA LİMAN

1 ADET KURVAZİYER YANAŞMA LİMAN

GÜNÜ BİRLİK GEZİ TEKNELERİ

ÇOK GELİŞMİŞ DURUMDA

GÜNÜ BİRLİK GEZİ TEKNELRİ

 (BELEKTE YOK)

TURİZM AMAÇLI SU SPORLARI

ÇOK GELŞMİŞ DURUMDA

TURİZM AMAÇLI SU SPORLARI

----------------

 

VE GELİŞMEMEKTE OLAN KURVAZİYER TURİZME BİR SAYIDA DENİZDEN VERELİM

TARİHE LÜTFEN DİKKAT EDİNİZ.

Aralık Ayı içerisinde Marmaris Limanı’na yaptığı iki sefer ile 6055 turist ve 2667 gemi personeli getiren MSC Splendida gemisinde ki yolculardan 300 Turistin Marmaris’teki memnuniyetleri ile ilgili doldurduğu anketin değerlendirilmesi sonuçlandı.

Marmaris Ekonomisine katkısı
İki seferde gelen toplam yolcu 6055

 Gemiden şehre inen tahmini yolcu 5000

HARCAMA MİKTARI

GEMİDEN ŞEHRE İNEN YOLCU

 

< 50 EURO

% 23   1150X50 EURO

  57.500 EURO

50-100 EURO

% 29 1450X100 EURO

145.000 EURO

>100 EURO

% 42 2100X125 EURO

262.500 EURO

TOPLAM

 

465.000 EURO

 



 

 

İki seferde toplam gemi personeli: 2667

Gemiden şehre inen tahmini personel: 1750

GEMİ PERSONELİ KİŞİ BAŞINA TAHMİNİ HARCAMA

TOPLAM

25 EURO X 1750

43.750 EURO

 

 

 

GEMİNİN İKİ MARMARİS SEFERİNDE YAPILAN TURLAR İLE:

MARMARİS’TEN KİRALANAN OTOBÜS/CİP/MİNİBÜS: KİRALANAN 130 ARACIN TAHMİNİ EKONOMİK DEĞERİ TOPLAMI……… 15.000 EURO

 

GENEL TOPLAM: 523.750 EURO

 

 

YAT LİMANLARINDAN DA BİR ŞEYLER KATALIM

LÜTFEN ORANA DİKKAT EDELİM:

 Ege bölgesinde ki yat limanlarımız da doluluk oranı % 100’ÜN ÜZERİNDE. Yeni bir turizm sezonuna hazırlanırken yat limanlarımızın çekek alanları ile yat çekek yerlerimizde bu günler Anneannemin deyimi ile şeytanın karı boşadığı zamandır. Yatların bakım ve onarımlarında son günler. Hepsi gelin gibi süslenip denize inecekler. Kış boyunca Eğe Bölgesinde ortalama 12 SEKTÖR YATLARIN BAKIM VE ONARIMINDAN KAZANÇ SAĞLADI.

 

KİŞİ SAYILARINA DA BİR İKİ DE ŞERH DÜŞELİM:

1) Yatını Türkiye’de bırakıp ülkesine dönmüş yat sahipleri, mürettebatı ve onların misafirleri, zorunlu olarak hava yoluyla ülkemize geldiğinden O’ kişileri deniz girişlerinde bulamazsınız.

2) Türkiye’de faaliyette bulunan Türk Ve yabancı yat işletmeleri, yatlarını Türkiye dışında pazarladıklarında bu yatlara gelen insanları da deniz hudut kapılarında bulamazsınız çünkü uçakla gelirler.

3) Bodrum limanından çıkıp Antalya’ya doğru giden özel veya ticari bir yat, Datça, Bozburun, Marmaris, Göçek... ve diğer liman ve koylarda kalabilir, geceleyebilir ancak yatçı ve mürettebatında bir değişiklik yapmadığı sürece bu kentlerimizin giriş sayılarında yat ve insan olarak hiçbir şekilde görünmezler. (Uluslar arası denizcilik kuralıdır.)

 

Bu Nedenlerle raporda kullanılan ve sonucu etkileyen Deniz giriş sayıları gerçeği yansıtmamaktadır.

 

BİR DE AVRUPA'DAN BAKALIM EGE BÖLGESİNE:

İngiliz Skyscanner şirketi Avrupa’da mart ayının en popüler destinasyonlarını açıkladı.

Dalaman Avrupa’nın en popüler 7’nci tatil merkezi

 

 

SAHİP OLDUKLARIMIZ VE GÖREMEDİKLERİMİZ…

 Ege bölgesinde dağların denize dik inmeleri yüzlerce koy ve körfez yaratmıştır. Gökova, Güllük, Fethiye Körfezleri, Datça, Bodrum Yarımadaları, Löngöz, İngiliz Limanı, Batık Hamam …gibi yüzlerce koy. Bu koylar Ege denizinin sahip olduğu elmaslar, zümrütler, yakutlardır.

Ve Turizm sadece konaklama tesisi ve seyahat acentesi değildir.

Turizm sahip olduğumuz elmasları, zümrütleri, yakutları doğanın çizdiği değeri ölçülemez muhteşem tabloları, rüzgârı, denizin dalgasını; “koruyup kullanma dengesi içersinde”;  daha da doğrusu HAYALLERİMİZİ SATABİLMEK SANATIDIR.

 

PEKİ AMA NEDEN BU HELVAYI YAPAMIYORUZ. NEDEN.

 

Bakın TYD’nin Ege Raporunda bu sorunun çok açık ve net bir cevabı var.

 

2004-2009 yılları arasında kruvaziyer gemilerle ilçeye gelen yabancı ziyaretçi sayısı % 140 artmıştır. Ancak bunların çok büyük kısmı günübirlikçi olduğundan konaklama yapmamakta, Efes ve Meryem Ana’yı gezdikten sonra gemiyle yollarına devam etmektedir.

ÖZETLE TYD DİYOR Kİ KONAKLAMA YAPMAYAN TÜRK TURİZMİNE BİR KATKI SAĞLAMAZ. “Bu ziyaretçilerin harcama eğilimlerinin yüksek olması, çarşı esnafını memnun etmektedir.”??????????

Bu mantık ve yaklaşımda; sadece konaklama gözlüklerimiz ile bakmaya devam edersek; turizm sektörünün konaklama dışında ki tüm unsurlarınız görmemekte ısrar edersek elimizde yanmış bir helvadan başka bir şey kalmayacak.

 

ÇOK DEĞİL BİRAZCIK GERİYE GİDELİM:

Turizm Bakanı Sayın Abdülkadir ATEŞ ve 2000 li yılların başlarına kadar turizm sektörü, Bakanlar, Bakanlık personeli, Turob, Rehberler, TYD, Deniz Turizmi Birliği (Maryat) , Türsab ilgili diğer kamu kurumları, Valilerimiz, Üniversite yılda en iki kez bir araya gelir sezon öncesi ve sonrası değerlendirmeler yapardık.

BU TOPLANTILARDAN HİÇBİR SONUÇ ÇIKMASA BİLE KOCAMAN BİR SONUÇU OLURDU BU TOPLANTILARIN. SEKTÖR VE KAMU BİRBİRİNİ TANIR DOSTLUKLAR OLUŞURDU. SEKTÖR OLARAK BİRBİRİMİZİ DUYAR VE BİRBİRİMİZİ ANLARDIK.

 

ŞİMDİ HERKES KENDİ EVİNDE VE KENDİ GÖZLÜĞÜNDEN BAKMAYA ÇALIŞIYOR. PASTADAN EN BÜYÜK PAYI ALACAK SANKİ.

 

GELİN EGE RAPORUNU YENİDEN YAZALIM… DATÇA YARIMADASINDA AVRUPANIN LAS VEGASINI “EURO VEGAS” (KUMAR OLSADA OLUR OLMASADA) YARATALIM, MARMARİS YARIM ADASINDA AVRUPANIN MİAMİ’SİNİ KURALIM, DALAMAN’DA DÜNYANIN EN BÜYÜK PARKINI VE AKVARYUMUNU YAPALIM…

GELİN EGE RAPORUNU YENİDEN YAZIP TURİZMİ KENTLE VE ÇARŞI ESNAFIYLA BİRLEŞTİRELİM.

GELİN BU TAŞIN ALTINA HEPBİRLİKTE EL KOYALIM.

 

BU GÜN BİLE GEÇ…. ŞİMDİ….

Av. ARTUN ÇAĞLAYAN


Bu Makale 12.05.2010 - 12:13:31 tarihinde eklendi.


Kullanıcı Yorumları
  • Hasan Tekeli, Villa Manzara 19.04.2010 - 01:48

    Dogru diyorsun da dostum, once devlet yorede alt yapiyi, imar planlarini, kanalizasyon ve aritma tesislerini, guvenligi, koy ve ilce ici yollarin yapimini ( ornegin Bozburun yarimadasinda)ve erozyon, sel, deniz kirlenmesi konularinda sorumluluk ve yukumluluklerini tamamlasin. Ezbere ve lafla ve de burokratik duzenlerle olmuyor bu isler. Hala 1-2 saat karayolu ile turist Dalaman Hava Alanindan Marmaris;Datca, Bozburun'a geliyor. Nerede gorulmus bu angarya bu asirda!!! Selam ve sevgiler. Hasan Tekeli Hasan Tekeli

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.