Yoksulların otel-restoran harcaması düştü, zenginlerinki arttı
Türkiye İstatistik Kurumu, 2018 yılına ait Hanehalkı Tüketim Harcamasını açıkladı.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 23,7 ile konut ve kira harcamaları alırken, ikinci sırayı yüzde 20,3 ile gıda ve alkolsüz içecek harcamaları aldı. Toplam tüketim harcamalarında en düşük payı alan harcama grupları ise yüzde 2,2 ile sağlık ve yüzde 2,3 ile eğitim hizmetleri oldu.
Hanehalkı büyüklüğü ve kompozisyonu dikkate alınarak hesaplanan eşdeğer fert başına aylık ortalama tüketim harcaması 2017 yılında 1.854 TL iken 2018 yılında 2.181 TL olarak tahmin edildi.
Hangi harcama grubunun payı ne kadar?
Araştırma sonuçlarına göre, gıda ve alkolsüz içecek harcamalarının payı bir önceki yıla göre 0,6 puanlık artışla yüzde 19,7'den yüzde 20,3'e yükseldi. Çeşitli mal ve hizmet harcamalarının payı yüzde 4,4'ten yüzde 4,9'a, haberleşme harcamalarının payı yüzde 3,4'ten yüzde 3,8'e, lokanta ve otel harcamalarının payı yüzde 6,2'den yüzde 6,5'e, mobilya ve ev eşyası harcamalarının payı yüzde 6,3'ten yüzde 6,5'e, eğlence ve kültür harcamalarının payı ise yüzde 2,7'den yüzde 2,9'a yükseldi.
Konut ve kira harcamalarının payı 1 puan düştü
Diğer taraftan, konut ve kira harcamalarının toplam harcamalardaki payı bir önceki yıla göre 1 puanlık düşüşle yüzde 24,7'den yüzde 23,7'ye geriledi. Ayrıca, alkollü içecek, sigara ve tütün harcamalarının payı yüzde 4,5'ten yüzde 4'e, ulaştırma harcamalarının payı yüzde 18,7'den yüzde 18,3'e, giyim ve ayakkabı harcamalarının payı yüzde 5'ten yüzde 4,8'e düştü.
Sağlık harcamalarının payı %2,2 ve eğitim hizmetleri harcamalarının payı %2,3 ile 2018 yılında değişmeyerek aynı kaldı.
Yoksulların otel ve restoran harcaması düştü, zenginlerinki attı
En düşük gelire sahip yüzde 20'lik kesimin yaptığı lokanta ve otel harcamaları, düşerken, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik kesimin yaptığı lokanta ve otel harcamaları arttı. 2017 yılında yüzde 4,5 olan en düşük gelire sahip yüzde 20'nin lokanta ve otel harcaması 2018 yılına yüzde 4,3'e düşerken, en yüksek gelire sahip yüzde 20'lik dilimin harcaması yüzde 7,1'den yüzde 7,8'e yükseldi.
İlgili Haberler

Rusların yılbaşı tatil tercihinde ilk 5 belli oldu
Ruslar yılbaşı tatili için şimdiden program yapmaya başlarken; tatil planlarında Tayland, Türkiye ve Çin ön plana çıktı.

2026'da dünyanın en iyi havayolu şirketleri listesi açıklandı! THY kaçıncı sırada?
2026 Dünya Havayolları Ödülleri listesi açıklandı. 2026’da dünyanın en iyi havayolu firması Singapore Airlines seçilirken, Türk Hava Yolları (THY) genel sıralamada 5’inci oldu.

BM'den 2026 yılı turizm beklentilerinde aşağı yönlü revize
BM Dünya Turizm Örgütü (UN Tourism), 2026 yılı uluslararası turist varışı büyüme tahminini yüzde 3-4 seviyesinden yüzde 1-2 seviyesine çekti.


%20(2).gif)

