Yerde yatan Max 8’ler turizm sektörünü vuracak!

Yerde yatan Max 8’ler turizm sektörünü vuracak!

Uçuş kontrol sistemindeki sorun nedeniyle peş peşe iki büyük kazaya karışan Boeing 737 Max 8’lerle ilgili endişeli bekleyiş sürerken, 50 güne yakın bir süredir yerde yatan bu uçakların seyahat sektörü üzerindeki etkileri de görülmeye başlandı. Uçak şirketleri uçuş programlarını yeniden yapmaya, kimi uçuşlarını iptal etmeye veya sefer sayılarını azaltmaya yönelirken, hava yolu şirketlerinin milyonlarca doları bulan zararını kimin nasıl karşılayacağı ise bilinmiyor.


TurizmGüncel – Özel Haber

Boeing’in yeni nesil uçağı Max 8’ler, uçakların uçuş kontrol sistemindeki sorun nedeniyle peş peşe iki büyük kaza yaşamış ve sonrasında neredeyse tüm hava yolları bu uçakları yere indirmek zorunda kalmıştı.

Max 8’lerin yere inmesi, sezonun başlamasıyla birlikte uçuşlarda büyük aksamalar yaşanmasına neden oluyor. Fisosunda bu model uçak bulundurmayan ya da az bulunduran şirketler sorun yaşamazken, bulunduran şirketler uçuş erteleme, uçuş iptali ve uçuşların yeniden planlanması gibi büyük sıkıntılarla yüz yüze geliyor.

SEZONDA DAHA BÜYÜK SORUNLAR YAŞANACAK

Max 8’lerin yerde olmasından dolayı seferlerin sıkışması, arıza ve sefer aksaması durumunda devreye giren joker uçakların kullanımını da zorlaştırdı. TurizmGüncel’in sektör kaynaklarından edindiği bilgiye göre, kimi hava yolu şirketleri seferlerdeki sıkışmayı aşmak için küçük uçaklara bile yöneldi. Max 8’lerin daha uzun süre yerde kalma olasılığının, sezonun başlaması ve uçuşların iyice yoğunlaşması ile birlikte daha büyük bir kaosa neden olacağı belirtiliyor.

Tükiye’nin ana pazarlarından İngiltere’de, Thomas Cook ve Jet 2, easyJet gibi firmaların bu uçaklardan kullanmaması İngiltere pazarında bir sıkıntı yaşanmasını engellese de, Almanya için aynı durum söz konusu değil.

TÜRKİYE’YE UÇAN ÇOK SAYIDA ŞİRKETİN ELİNDE MAX 8 VAR

Örneğin Almanya’da Türkiye’ye büyük operasyon yapan şirketlerden TUI’nin bünyesinde 15 tane Boeing 737 Max 8 bulunuyor. Şirketin aynı zamanda 10 tane de ileri tarihli Max 10 siparişi mevcut. Bunun yanında, SunExpress ve Corendon gibi Türkiye’ye yüksek sayıda turist getiren hava yolu şirketleri ile Norwegian, LOT Polish gibi Türkiye’ye uçuş düzenleyen şirketinlerin bünyesinde de Max 8’ler bulunuyor. Bu uçaklardan, Norwegian’ın filosunda 18, LOT Polish’in filosunda ise 5 adet bulunuyor.

Boeing 737 Max 8 kullanan hava yolu şirketlerinden biri de Türk Hava Yolları. Şirketin filosunda toplam 11 Max 8 bulunurken, Çin’den Türkiye’ye yeniden uçuş başlatan China Southern’in filosunda 24, Hainan Airlines’ın filosunda ise 11 tane Max 8 yer alıyor.

THY UÇUŞ SIKLIĞINI AZALTACAK, KAPASİTE DARALTACAK

Önceki yıllarda da Anadolu Jet’in uçaklarının bir kısmını yazın yurt dışı charter uçuşlarına tahsis eden THY, bu yıl daha fazla sayıda Anadolu Jet uçağını bu uçuşlar için ayırdı. Max 8’lerin yerde olmasından dolayı operasyonlarda sorun yaşayan THY, hem kapasite azaltma hem de uçuş sıklığını düşürme yoluna gidecek.

Türkiye’ye ciddi sayıda yolcu getiren Azerbaycan Hava Yolları’nın da Max 8’lerden dolayı kapasitesini düşüreceği öğrenildi.

İPAL EDİLEN UÇUŞLAR VAR

Sektör kaynaklarının TurizmGüncel’e verdiği bilgiye göre, Slovakya’dan Türkiye’ye turist getiren tur operatörleri Haydro Tous ve Smartwings, uzun süren alternatif uçak arayışlarının olumsuz sonuçlanması nedeniyle Ege Bölgesi için panladığı 4 uçuştan ikisini iptal etmek zorunda kaldı.

UÇAK ŞİRKETLERİ MİLYONLARCA DOLAR KAYIP YAŞIYOR

Max 8'lerin yerde kalmasının ayrıca uçak bileti fiyatlarında da ciddi artışlara neden olacağı belirtiliyor. The Bellingham Herald'da yer alan haberde, Max 8'lerin yerde kalmasının sadece ABD'de günlük 200 uçuşun (günde 35 bin koltuk) daha az yapılacağı anlamına geldiğini ve bunun da bilet fiyatlarına yüzde 7 artış olarak yansıyacağını yazdı.

Bir diğer sorun ise hava yolu şirketlerinin yaşadığı kayıplar. Örneğin, filosunda 24 adet Boeing 737 Max 8 bulunduran American Airlines, bu uçakların yerde kalmasından dolayı 2019 yılında 350 milyon dolar (uçak başına 14,5 milyon dolar) zarar edeceğini açıkladı.

Filosunda 18 tane Max 8 bulunan Norwegian ise zararının 58 milyon dolar (uçak başına 3,2 milyon dolar) olacağını açıkladı. Değişen işletme maliyetlerine ve bilet fiyatlarına göre, uçak şirketlerinin edeceği zarar farklılık gösterse de, bu rakamların milyon dolarlarla ifade edildiği görülüyor.

UÇAK ŞİRLETLERİNİN ZARARININ NASIL KARIŞLANACAĞI BİLİNMİYOR

Max 8’ler, Etiyopya’daki kazanın ardından neredeyse tüm dünya genelinde yaklaşık 50 gündür yerde yatıyor. Yüzlerce uçak yerde yatarken ve hava yolu şirketleri her gün milyonlarca dolar kayıp yaşıyor ancak bu durum medyanın gündemine çok fazla yansımıyor. Uçak şirketlerinin yaşadığı bu kaybın nasıl giderileceği ise bilinmiyor. Havaılık uzmanları, normal koşullarda hava yolu şirketlerinin uğradığı zararın Boeing tarafından karşılanması gerektiğini belirtiyor. Medyada konuyla ilgili ok fazla haber çıkmaması, Boeing’in güçlü bir lobi ağına sahil olmasına bağlanıyor.



Bu Haber 04.05.2019 - 19:58:23 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.