Ülkay Atmaca: Oteller doldu ama tatil fiyatları maliyetleri karşılamadı

Ülkay Atmaca: Oteller doldu ama tatil fiyatları maliyetleri karşılamadı

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Ülkay Atmaca, Kurban Bayramında yaşanan yoğunluğa rağmen maliyetlerin karşılanmadığını, bu nedenle 2023 yılında fiyatların artabileceğini belirtti.


Kurban Bayramı tatilinin ardından turizm sezonu hakkında değerlendirmede bulunan Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Ülkay Atmaca, tatil beldelerinde otellerdeki doluluk oranlarının çok iyi olmasına rağmen maliyetlerin karşılanmadığına dikkat çekti.

“Sezon iyi gitse de maliyetler arttı”

Dünya Gazetesinden Fikri Cinokur’a açıklamalarda bulunan Atmaca, turizm sezonunun iyi gitmesine rağmen, turizmcinin artan maliyetler yüzünden memnun olmadığını söyledi. Başta personel giderleri, enerji maliyetleri ve diğer tüm girdilerde çok yüksek artışlar olduğuna dikkat çeken Atmaca, “Turizm sezonu iyi gidiyor ama otel girdi ve enerji ile tüm genel gider maliyetlerimizde yüksek oranlarda arttı. Bu işletmeler açısından iyi olmadı. Uçak ve otel fiyatları arttı. 2023 fiyatları da enflasyon, girdi ve tüketim maliyetlerinin durumuna göre artacak.” İfadelerini kullandı.  

“Rusların talebi artıyor, sezon uzayacak”

Ukrayna ile savaş krizi yaşayan Rusya’dan büyük talepler geldiğini belirten Atmaca, başta Alman, İngiliz ve İskandinav ile Ortadoğu pazarlarında taleplerin arttığına dikkat çekti.

Belek ve Kundu’da doluluk oranlarının sevindirici olduğunu ve bu bölgelerde yer olmadığını vurgulayan Ülkay Atmaca, “Antalya genelinde şimdilik sorun yok. Ağustos ve eylül de iyi gidiyor. Her şey iyi gidiyor. İngiliz turist artışı devam ediyor. Rusya’dan Antalya’ya gelen uçak sayısı da her geçen gün artıyor” dedi.

“Rusya’ya uçuşlar arttı”

Atmaca, yaz sezonun geç geldiğini ve turizm sezonunun ekim-kasım aylarına uzayacağını belirterek “Ruslar gelmeye devam ediyor. Rusya’dan yoğun talep var, ancak uçak yok. Uçak sayıları da artmaya başladı. İskandinav pazarı gayet iyi gidiyor. Ancak Ukrayna pazarı durdu. Turizm 2021 yılından daha iyi olacak.” Açıklamasında bulundu.

“Kış sezonu daha iyi geçecek”

Bu kış sezonunun daha iyi geçeceğini anlatan Atmaca, “Hem spor hem kongre turizmi iyi geçecek. Tüm spor dallarında futbol, golf, tenis, bisiklet ve atletizm etkinlikleri artırılarak turizm 12 aya yayılmalı. Alternatif turizm geliştirilmeli. Karavan ve kamping turizmi de gelişiyor” diye konuştu.

“Nitelikli personel devlet desteğiyle korunmalı”

 Turizm sektörünün pandemide kalifiyeli çalışanlarını başta kurye ve lojistik sektörüne kaptırdığını, bir kısmının da köyüne döndüğünü hatırlatan Atmaca, Atmaca, “Kalifiyeli elemanın korunması için devlet desteği şart. Bunun yanında turizm sezonu mutlaka 12 aya uzatılmalı. Personelin yaşam alanları mutlaka rehabilite edilmeli. Personelin kaldığı lojmanlar ve ulaşım araçları konforlu hale getirilmeli. Böylece nitelikli eleman korunmalı” dedi.



Bu Haber 25.07.2022 - 10:58:31 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Orası Neresi

    Koray oz 26.07.2022 - 08:58

    Kemer'de çoğu otel %50 dolulukla gidiyor. Agustos ayında rezervasyonları olmayan oteller var. Siz bu verileri neye gore veriyorsunuz anlamadım

  • otelciler

    hakan bavul 25.07.2022 - 01:31

    arkadaşımız sadece yöneticisi olduğu otelinin yorumunu yapıyor, Kaleiçi henüz dolu değil iken, Kemer, Alanya otelleri dolmadan tüm oteller doldu diyor. maliyet hesabını yöneticisi olduğu otelin dolduğunu sanıyorum. Bir birliğin yöneticisi gerekli verilere sahip olmadan, açıklama yapmasını doğru bulmuyorum.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.