Uğur Şahin’den aşıyla ilgili açıklama

Uğur Şahin’den aşıyla ilgili açıklama
Pfizer ile ortaklığında yüzde 90 etkili olduğu açıklanan koronavirüs aşısını geliştiren BionTech’in kurucu ortağı ve CEO'su Uğur Şahin BBC’den Andrew Marr’a konuştu.


‘’Diğer aşılardaki tipik yan etkiler var’’

Kendilerinin geliştirdiği aşıda da diğer aşılardaki tipik yan etkilere rastladıklarını anlatan Uğur Şahin, ‘’Bunlar, aşının enjekte edildiği bölgede birkaç süren hafif ve orta şiddetli ağrılar. Aşı olanların bir kısmında da birkaç gün süren ateş görüldü. Ateş daha şok hafif ve orta şiddette görüldü. Bunlar gördüğümüz en önemli yan etkiler.’’ dedi.

Diğer aşılarla kullanılabilecek mi?

Aşı sürecini durduracak ya da askıya alınmasına neden olacak hiçbir ciddi yan etkiye rastlamadıklarını kaydeden Uğur Şahin, ‘’Geliştirdiğiniz aşı diğer aşılarla birlikte kullanılabilecek mi?’’ sorusuna ise şu yanıtı verdi:

‘’Başlangıçta aşıları karıştırmanın anlamı yok. Tüm aşılar klinik olarak değerlendirilir. Birinci dozdan birkaç hafta sonra aşıların çoğunda doz yükselmesi yapılır. İlk aşıdan iki veya dört hafta sonra ikinci aşı yapılır. Ben olsam bunları karıştırmazdım. Çünkü bunun güvenliği test edilmedi.’’

Bağışıklık ne kadar sürecek?

Uğur Şahin, ikinci dozdan sonra bağışıklığın ne kadar sürdüğüne ilişkin bir soruya ise, ‘’Bunu bilmiyoruz. Bu veriyi toplamamız gerekiyor. Şu anda elimizde buluna verilerle sadece tahminde bulunabiliriz. Bu tahminlere dayanarak antikor ve T hücrelerinin ne yanıt vereceğine bakılabilir. T hücrelerinin vereceği tepkinin çok uzun süreceği biline bir gerçek. Antikor tepkisinin ise zamanla azalacağını söyleyebiliriz. Ama ne kadar hızlı azalacağını bilmiyoruz. Mesela, 1 yıl sonra yeterince antikor kalacak mı bilmiyoruz. Bu bilgiyi topluyoruz. 1 içinde antikor miktarı düşük seviyelere inerse takviye bağışıklık sağlayabiliriz. Bu çok karmaşık olmayabilir.’’ yanıtını verdi.

Şahin, Andrew Marr’ın ‘’Yani bundan sonra, tıpkı gripte olduğu gibi, her yıl Covid aşısı mı olacağız sorusuna ise şu yanıtı verdi:

‘’Eve ama gripte durum biraz farklı. Çünkü gripte her yıl farklı bir virüs türüyle uğraşıyoruz. Covid-19’da ise mutasyonlar olsa bile bunlar çok belirgin. Virüste ciddi bir değişiklik olacağını düşünmüyorum, ki bu gripte görülen bir durum.’’

‘’Hastalığı önleme konusunda çok yüksek etkisi olacağını düşünüyorum’’

Uğur Şahin, Aşının virüs bulaşan insanlardaki belirtileri mi yoksa virüsün yayılmasını mı engellediği ile ilgili ise, ‘’Bu tip soruları resmi olarak yanıtlamıyoruz. Birkaç ay içinde bu soruyu dolaylı yoldan yanıtlayabiliriz. Ama bir bilim insanı olarak diğer virüslerle ilgili yaptığımız tahminlere dayanarak, hastalığı önleme konusunda çok yüksek bir etkisi olacağını düşünüyorum. Etkisi yüksek bir aşıyla, insanlar arasındaki bulaşma azalacaktır.’’ dedi.

‘’Ancak gelecek yıl normal bir kış geçirebiliriz’’

Dünyanın ne zaman normale dönebileceği ile ilgili açıklama yapan Şahin, ‘’Bu kış zor geçecek. Aşımızın virüsün bulaşma sayılarına şok büyük bir etkisi olmayacak. Her şey yolunda giderse bu yılın sonu ya da önümüzdeki yılın başına doğru aşının dağıtımına başlayacağız. Hedefimiz gelecek yılın nisan ayına kadar 300 milyon dozdan fazla aşı teslim etmek. Bu da bize bir etki yaratma fırsatı verecek. Yaza kadar daha büyük bir etkisi olacaktır. Yazın enfeksiyonun azalmasında bize yardımcı olacaktır. Burada en önemlisi, gelecek yılın sonbahar ve kış dönemine kadar çok daha büyük oranda aşılama yağacağız. Tüm bağışıklık kazandır ve aşılama çalışmalarının gelecek sonbahara kadar tamamlanması gerekiyor. Bunun gerçekleşeceğinden eminim çünkü birçok aşı şirketi tedariği arttırmamız için bize yardım ediyor. Dolayısıyla gelecek yıl normal bir kış geçirebiliriz.



Bu Haber 16.11.2020 - 19:27:27 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.