TÜRSAB’ın yaptığı iç pazar araştırmasından ilginç sonuçlar 

TÜRSAB’ın yaptığı iç pazar araştırmasından ilginç sonuçlar 

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği Başkanı Firuz Bağlıkaya, katıldığı bir TV yayınında sektörün gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu. İç turizmde önemli bir hareketlenme olduğuna dikkat çeken Bağlıkaya, TÜRSAB’ın yaptığı iç pazar araştırmasının sonuçlarını da paylaştı.



TurizmGüncel

Bloomberg TV’de Hande Berktan’ın sunduğu Fokus programına konuk olan TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, 1 Ağustos’ta açılması planlanan Rusya pazarı, halihazırda açık olan İngiltere ve Ukrayna pazarları ile iç pazar hakkında değerlendirmelerde bulundu. 

2020 yaraların kapanması anlamında çok önemli bir yıl olacaktı

Turizm sektörü bir önceki yolla kıyaslandığında çok negatif ya da pozitif tabloların ortaya çıkabildiğini belirten TÜRSAB Başkanı Firuz Ballıkaya, sektörün son beş yılda 3 ciddi kriz yaşadığını söyledi. Daha önce yaşanan krizlerin ardından 2019 yalında toparlanma yaşanmaya başladığını ancak 2020’de de pandeminin sektörü etkisi altına aldığını ifade eden Ballıkaya, ‘’2020, bu yaraların kapanması anlamında çok önemli bir yıl olacaktı. Bu sefer de maalesef üçüncü kriz başladı. İlk kriz Rus uçağının düşürülmesi ile yaşandı. İkincisi ise darbe girişimiyle. Tam 2018 sonu 2019’la toparlanmaya başlıyoruz derken bu sefer de pandemi krizi patlak verdi.’’ dedi.

Yılı yüzde 70 turist kaybı, 8-10 milyar dolar gelirle kapatırız

İlk ayda Türkiye’nin sadece 4,5 milyon ziyaretçi ağırladığını ve toparlanma beklenen haziran ayında yüzde 96 düşüş olduğuna dikkat çeken Firuz Bağlıkaya, ‘’İlk 6 aydaki düşüş İstanbul bölgesinde yüzde 64 civarındayken Antalya’da bu oran yüzde 91 civarında. 1 Ağustos’ta Rusya’dan uçuşlar başlayacak. 10 Ağustos’ta da charterlar başlayacak. Zaten İngiltere ve Ukrayna’da hareket başladı ve o harekette de negatif bir gelişme olmadığı için, AB’nin de kararlarını gözden geçirirken pozitif yaklaşacağını umut ediyoruz. Bunların tamamı pozitif seyrederse yüzde 70 civarında bir turist kaybı ve 8-10 milyar dolar civarı bir gelir bekliyor olacağız.’’ şeklinde konuştu. 

İngiltere’nin İspanya kararı Türkiye, Yunanistan ve İtalya’ya yarar

Türkiye İngiltere’den turist ağırlamaya başlarken, İngiltere’nin İspanya’dan dönenlere karantina uygulamaya başladığını hatırlatan TÜRSAB Başkanı, ‘’Yılda 18 milyon dolayında İngiliz vatandaşı İspanya’da tatil yapıyor. Bu tatil tercihlerini Akdeniz’deki başka ülkelere yönlendirecekler gibi bir gelişme yaşıyoruz şu anda. İngiltere pazarında, bugün yaşanan artışın dışında bir hareketlenme bekleyebiliriz. Her yıl İspanya’ya giden 18 milyon turistin yarısı zaten pandemiden dolayı bu yıl gidemeyecekti. Öte yandan, İngiltere’nin getirdiği karantina kuralına rağmen, İspanya’da evi olan veya değişik ilişkileri olan İngilizlerin bu ülkeye gitmeye devam edeceğini ancak 7-8 milyon civarında İngiliz’in Yunanistan, İtalya, Türkiye gibi diğer Akdeniz ülkeleri arasında paylaşılacağını düşünüyorum. Buradan mümkün olduğunca daha fazla pay almaya çalışacağız. Gelen İngilizler ülkelerine memnun dönüyor.’’ ifadelerini kullandı. 

AB’nin Türkiye ile ilgili kararının ağırlıklı olarak ekonomik, bir miktar da siyasi tarafının olduğunu ifade eden Bağlıkaya, AB’deki zincirin kırılmasının müşteri talebinin siyasi erk üzerinde baskı oluşturmasına bağlı olduğunu savundu. Bağlıkaya, Almanya turizm sektörünün kanaat önderlerinin Türkiye’de ağırlamasının bu açıdan önemli olduğunu söyledi.

Vatandaşlar küçük otellerin olduğu yakın yerleri tercih ediyor

İç turizmde temmuz ayının başından beri hareketlenme başladığını anımsatan Bağlıkaya, ‘’Kurban bayramında özellikle butik otellerin ve küçük tesislerin olduğu Marmaris, Datça, Bozburun, Fethiye, Kaş Kalkan gibi bölgeler ciddi bir biçimde hareketli vaziyette. Oralarda villa ve apart turizmi daha ağırlıklı olduğu için geçen haftalarda yer yoktu. Ancak organize seyahatlerin yapıldığı büyük kapasiteli otellerde doluluklar hala düşük. Vatandaşlarımız hem yakın hem de küçük tesislerin olduğu yerleri tercih ediyor.’’ dedi.

TÜRSAB’ın yaptığı iç pazar araştırmasından ilginç sonuçlar

Pandemi sonrasına ilişkin bir araştırma yaptıklarını aktaran Firuz Bağlıkaya, araştırmaya ilişkin şu bilgileri paylaştı:

*Pandemi sonrası seyahatlerin yüzde 20 artacağını öngörüyoruz. Daha önce seyahat etme isteği olmayan yüzde 20’lik bir kesim, pandemi sonrası seyahat etme eğiliminde. 

*Yeni normal diye adlandırılan süreçte kendi aracıyla seyahat edenlerin oranında yüzde 50 artış var. 

*Pandemi öncesi tatil tercihinde ilk sırada olan ‘uygun fiyat’ pandemi süreciyle birlikte yerini hijyen ve güvenliğe bıraktı. Burada yüzde 50’nin üzerinde artış var. 

*Tatile çıkanlarda ilk sırada İstanbul yer alıyor. Tatile çıkanların yüzde 56’sı İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Mersin’de yaşayanlar. 

*Tatile çıkmak isteyenlerin yüzde 95’i tatilini yurt içinde yapmayı tercih ediyor. 

*İç pazarda en çok tercih edilen bölgeler arasında Ege yüzde 33 ile birinci şurada. Daha sonra yüzde 30’la Akdeniz, yüzde 20 ile Karadeniz, yüzde 15 ile Marmara, yüzde 6 ile İç Anadolu ve yüzde 4 ile Doğu ve Güneydoğu geliyor. 

*Tatile gidenlerin yüzde 65’i deniz tatilini tercih ediyor. Geriye kalanın yüzde 15’i memleket ziyaretine giderken, yüzde 5’i kültür turizmini, yüzde 5’i de doğa turizmini tercih ediyor. 

*Ülkemizde tatile gidenlerin yüzde 23’ü kendi yazlıklarına gidiyor. Yani sanıldığı gibi otellerde daha yüksek bir tatil yok.’’ 



Bu Haber 28.07.2020 - 21:23:44 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.