Eresin’den fon açıklaması: Çerçeve çizilmeli, herkese söz hakkı verilmeli

Eresin’den fon açıklaması: Çerçeve çizilmeli, herkese söz hakkı verilmeli

TÜROB Başkanı Müberra Eresin, Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan ve Genel Sekreter İsmail Taşdemir turizm basını ile bir araya gelerek turizm sektörüne ilişikin beklentilerini paylaşarak sektörün gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Turizm Geliştirme Fonu ile ilgili de konuşan Eresin, Fonu desteklediklerini ancak yüzde 1’in yüksek olduğunu söyledi.


TurizmGüncel

Raporlara göre son dönemde doluluklarda küçük düşüşler olmasına karşın Türkiye otellerinin gelirinin arttığını belirten Müberra Eresin, Nisan ayı verilerinin çok daha iyi olacağını ifade etti.

‘’AVRUPALI VE ABD’Lİ AZ GELDİĞİ İÇİN RAMAZANIN ETKİSİ BÜYÜK’’

Türkiye’de iç pazardan beslenen otellerin sıkıntı yaşladığını belirten Eresin, ileride iç turizmi geliştirmek için çalışmalar da yapacaklarını kaydetti. Eresin, ‘’Nisan ayı verileri çok daha iyi çıkacak ama mayıs raporu daha sakin olacak. Bunun nedeni de Ramazan dönemine girmemiz. Ramazanın bu kadar etkili olması, Avrupalı ve Amerikalı ziyaretçilerin az sayıda geliyor olmasından kaynaklanıyor. Ama bayramla beraber özelikle Ortadoğu pazarında yükseliş bekliyoruz. Genel olarak bu seneyi geçen yılın üstünde kapatacağımızı düşünüyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

‘’TURİZMİN EKONOMİ İÇİN ÖNEMİNİ ANLATACAĞIZ’’

Önümüzdeki dönemde turizmin ekonomideki yerinin önemini hem kendi kamuoylarına hem de Türkiye’ye daha iyi anlatmaya çalışacaklarını söyleyen Müberra Eresin, üye tesisler için yeni bir eğitim programı başlatacaklarını ve bu alanda dünya genelinde online eğitim veren bir firma ile anlaşacaklarını ifade etti.

Gündemlerindeki bir diğer konunun da kadın istihdamı olduğunu belirten Eresin, ‘’TÜROB’a kadın başkan seçilmesinden dolayı olağanüstü olumlu tepkilerle karşılaştım. Türkiye’de en yüksek kadın istihdamı sağlayan sektör turizm ve biz bu sektörde kadın istihdamının daha yukarı çekilmesi için çaba sarf edeceğiz.’’ dedi.

‘’SEKTÖRDEN KOPAN PROFESYONELLERİ GERİ KAZANMAMIZ GEREKİYOR’’

Turizmde rakamların düştüğü dönemde profesyonellerin birçoğu meslek değiştirmek zorunda kaldığını hatırlatan Eresin, ‘’Onların başka sektörlere geçmesi zor olmadı ama bizim şimdi bu profesyonelleri geri kazanmamız gerekiyor. Şu anda çalışan personel sayısının aşağı-yukarı yüzde 20’si kadar daha fazla personele ihtiyaç var. Çalışanlarla iş arayanlar bir ortak noktada bulunamadığı için bu konuda çok yol alamadık. Geçmiş dönemde hükümetin destekleri oldu ama bu düzenlemelerde şehir otellerinin kullanımına uygun pek bir şey yoktu.’’ şeklinde konuştu.

‘’ESNEK ÇALIŞMA İSTİYORUZ’’

Eresin, değerlendirmelerinin devamında şu noktaların altını çizdi:

Bir diğer konu esnek çalışma. Bu konuda, ilgili bakanlıklara ziyaretlerde bulunacağız. İstihdam açığımız varken bu uygulamanın getirilmesi istihdama ve sektöre katkıda bulunacaktır. Turizm sektörü 52 sektörü destekliyor ve bu desteğin devam edebilmesi için biz de destekler bekliyoruz.

Müberra_Eresin

‘’ÇALIŞTAYLARA DAHA FAZLA AĞIRLIK VERECEĞİZ’’

TÜROB olarak biz şehir otellerinin menfaatlerini gözetip onların  haklarını savunuyoruz. Şehirler için önemli olan pazarlara daha fazla ilgi göstereceğiz. Geçtiğimiz yıl 4 çalıştay yaptık ve bunlara devamı ediyoruz. Uyarlarsa katılıyoruz ama çalıştayların daha fazla etkili olacağını düşünüyoruz. Ukrayna, Yunanistan, Japonya, Hollanda, Rusya gibi pazarlarda çalıştaylar yapmaya devam edeceğiz.

‘’İSTANBUL’A KRUVAZİYER GEMİSİ YANAŞMASININ FİZİKİ KOŞULALRI YOK’’

İstanbul’a kruvaziyer turu yapmak isteyen şirketler var aslında ama Galata veya Yenikapı limanları yapılıp tamamlanmadan İstanbul’u programa almak istemiyorlar. Küçük gemilerle gerekli kazancı sağlamadığı ve büyük gemilerin yanaşması için fiziki koşullar olmadığı için şu anda bunun bir devamı yok.

‘’KONGRELERE KDV DESTEĞİ VERİLMELİ’’

Kongreler ile ilgili de bakanlıktan birtakım destekler bekliyoruz. Bunlar çok büyük şeyler değil. İlla ilk başta büyük kongreler almak gerekmiyor. Küçük kongrelerle başlayıp ilerlemek de mümkün. Kongre sayılarının artması için devlet desteği şart. Mesela kongrelerden KDV alınmayarak veya başka özel destekler verilebilir.

‘’TGF KANUNU HAKKINDA HER BİLEŞENİN SÖZ HAKKI OLMALI’’

Biz yeni bir sayfa açtık. Hiçbir birlik veya dernekle bir sorunumuz yok. Bizim restore oteli üyelerimiz de var. Ama şehir otelleri ile resmettiği otellerinin sorunları ve sorunlarının çözümü farklı. Turizmde her dönem bir üst birlik kurulmaya çalışıldı ama işlevsel olmadı. Şu anda da benzer çabalar var ama ne kadar başlarılı olur bilmiyoruz. Yakında Turizm Geliştirme Fonu (TGF) kanunu çıkarılacak. Bu fona en büyük katkıyı konaklama sektörü verecek. Bu kanun çıkmadan önce, kanun hakkında bir çerçeve çizilmesi ve fona katkı sağlayan her bileşene söz hakkı tanınması gerekiyor.

‘’BÖLGELERİ DERNEK BAŞKANLARI TEMSİL ETSİN’’

Bizim önerimiz, Türkiye’nin 7 bölgesinde, bölgeyi temsil eden birliğin başkanının TGF’de bölgeyi temsil etmesi. Örneğin Marmara söz konusu olduğunda buranın temsilini biz yapacağız. Bunun dışında ayrıca bir kanun beklentimiz var mı, var. Daha önce defalarca kanun taslağı hazırlandı, gönderildi ama başarılı olmadı. Kanun bekliyoruz ama en azından TGF’nin için otellerin temsilcilerinin belirlenmesi de önemli bir konu.

‘’BUNU BAŞKA BİR ÜLKE YAPABİLİR MİYDİ?’’

Türkiye uzun zamandır değişen etkiler altında. İçeriden ve dışarından olumsuzluklar olmasına rağmen kendi kendine ayağa kalkan ender ülkelerden biriyiz. Başka bir ülke bunu yapabilir miydi? Suudi Arabistan’da Türkiye ile ilgili yazılıp çizilenlerin gerçeği yansıtmadığına ilişkin Suudi Arabistan büyükelçiliğinin açıklaması oldu. Suudi Arabistan pazarı geçen yıl beklentinin altında kaldı. Bu yıl da öyle olabilir ama biz proaktif bir sektörüz ve gerileyen bir pazarın yerine anında üyeni bir pazar koyabiliriz.

‘’YÜZDE 1’İN FAZLA OLDUĞUNU İFADE ETTİK’’

Fonu destekleme konusunda hiçbir sorunumuz yok ve TGF’nin turizme büyük katkı sunacağına inanıyoruz ancak yüzde 1oranın yüksek olduğunu düşünüyoruz. Fonda toplanacak paranın yüzde 70’inin tanıtımda, yüzde 10’unun işletim giderlerinin karşılanmasında yüzde 5’inin Maliye Bakanlığı payında ve yüzde 15’inin de marka olmuş şehirlerin altyapı sorunlarının çözülmesinde kulanılması taslakta madde olarak yer alıyor.

‘’BAKANIN YANLIŞ BİR ADIM ATACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUZ’’

Daha önceden bakanlık koltuğuna oturan isimlere mecburen 6-7 ay turizmi anlatmak durumunda kalırdık. Ama şu anda buna gerek yok. Çünkü bakan Ersoy konuları her yönüyle biliyor ve biz leb demededen leblebiyi anlıyor. Çünkü kendisi de işin içinde. Türkiye’de bu kadar büyük şirketler kurmuş ve yönetmiş, turizm sektörünü bu kadar yakından tanıyan bir bakanın, fonla ilgili yasanın hazırlanması sürecinde yanlış bir adım atmayacağını düşünüyoruz.

‘’MÜNFERİT GELEN YOLCUSUNUN TRANSFERİNİ YAPMAK OTELİN HAKKI’’

Oteller kendi müşterilerinin transferini zaten yapıyorlar. Ama müşteri acente ile gelmişse otelci bunun transferini yapamaz. Bunun yasada olmasını biz de isteriz. Düşünün, online mecradan oteli alıp Türkiye’ye gelen bir kişi, sadece oteli tanıyor ve otelden transfer istiyor. Otelin buna yanıt vermesinden daha doğal bir şey olamaz.’’

ARMİN ZERUNYAN: TÜM GÜCÜMÜZÜ DAHA FAZLA GELİR ÜRETMEYE HARCAMALIYIZ

Toplantıda konuşan TÜROB Başkan Yardımcısı Armin Zerunyan ise, ‘’İlk 4 ayı geride bıraktık. Avrupa ve dünyadaki rakiplerimizle kıyasladığımızda hala gerideyiz. Bu işi yapmanın nedeni para kazanmaksa orada yapılacak çok şey var. Oraya ulaşmak kolay olmadı ama kaybetmek çok kolay oldu. Şimdi yeniden bu pazarları kazanmak da kolay olmayacak. Tüm gücümüzü daha fazla gelir üretmeye harcamamız gerekiyor.’’ dedi.

Basın toplantısının ardından TÜROB’un geleneksel aylık öyle yemeği toplantısı düzenlendi. Intercontinental Hotel’de düzenlenen toplantıda Müberra Eresin, katılımcılara TÜROB’a verdikleri destekten dolayı teşekkür ederek yeni üyelere plaketlerini taktim etti.



Bu Haber 02.05.2019 - 15:42:07 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zafer Cengiz 11.05.2019 - 11:52

    Yönetilmeyerek VERİMSİZ HALE DÜŞMÜŞ OLAN TURİZMDE Tanıtma ve Pazarlama ''öncelikli faaliyet olursa'' sürekli çaptan düşme sarmalı içindeki çabalarla ''turizmin geleceği ipotek altına alınmış'' olmaz mı? ÜSTELİK Pazarlama (prensip olarak) TÜRSAB Görevi iken TÜROB'un dış pazarlarda yaptığı Çalıştaylar yerine.. Yurt içinde KONAKLAMA SEKTÖRÜ'NÜN VERİMLİLİĞİNİ ve KENT TURZMİNİ İŞLEYEN Çalıştaylara öncelik vererek- Piyasanın boşluklarını gidermeye çaba harcanması Gerekmez mi? #TAG*Medya

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.