Turizmde iç pazara üçlü kıskaç!

Turizmde iç pazara üçlü kıskaç!

Erken rezervasyonun sona ermesiyle birlikte tatil fiyatlarında büyük artış yaşanacağını belirten Setur'un Turizmden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Murat Tomruk, iç pazarda yükselen fiyatlar nedeniyle yerli turistin alternatif arayışında olduğunu dile getirdi. Yerli turist için üçlü kıskaç var'' diyen Tomruk, ''Birincisi fiyatlar arttı, tatil süresi kısaldı. İkincisi turistin cebinde tatile ayıracağı para azaldı. Üçüncüsü, diyelim paranız da var, yüzde 60 pahalıya da alırsınız, ama yer olmaz.'' ifadeleini kullandı.



Bu yıl Türkiye'ye gelen turist sayısının 40 milyonu aşacağını dile getiren Murat Tomruk, ancak 2014 yılında 700-800 dolar civarında olan turist başına harcamanın 600 dolara düştüğünü hatırlattı.

Sözcü'den Saime Başçı'ya konuşan Tomruk, ''Kongre ve Cruise turizmi ile gelen turistlerin artması gerekiyor. Bu turisti Türkiye'ye getiren operatörler ve oteller bir nebze mutlu. Otellerimiz 2016'nın yaralarını sardı. Ancak yılın ikinci yarısında büyük dalgalanmalar oldu. İç turizmde zaten erken rezervasyon vardı, bir daralma olmadı ama ruhlar daraldı. Yurtdışında tatile gidenlerin suya 24 TL vermesi can sıkıcı.'' ifadelerini kullandı.

''EN BÜYÜK SIKINTI KURUMSAL PAZARDA''

Turizmde en büyük sıkıntının kurumsal pazarda yaşandığını ifade eden Murat Tomruk, ''Kurumdula alan, Setur'un çok aktif olduğu bir alan bu. Ülkedeki bu genel ekonomik sarsıntının sebebi özel sektör kurumları idi. Devlet değil özel sektör aşırı borçlanmıştı. Yıllık yaratabileceği cirosunun 6 katı 10 katı borçlanan insanlar bir anda bunu ödeyemez duruma geldi. O zaman da kurumlar el frenine asıldılar. Yapacakları işleri yavaşlatmaya başladılar. Yurtdışı seyahatlerinde büyük bir tedarikçiyiz. Burada satışlar kasım ayında bir önceki yılın aynı ayına göre adet bazında yüzde 20 oranında azaldı. Dolar gitti, geldi ama insanlarda hala geleceğe yönelik hâlâ endişe var. Bu toplantı organizasyonlarını etkiliyor.'' şeklinde konuştu.

''YÜZDE 35 BÜYÜRÜZ''

Setur'un hem bireysel hem de kurumsal pazarda hedeflerini aşarak yüzde 20 ciro artışı kaydettiğini açıklayan Tomruk, yılı yüzde 35 civarında bir büyüme ile kapatacaklarını söyledi.

Murat Tomruk, ''Bu fiyatlarla tatil paketleri satılır mı?'' şeklindeki soruya ise şu yanıtı verdi:

Biz hedeflerimizde agresif olmak zorundayız ama aynı paket satışını yakalarsak ciroda fiyatlardan dolayı yüzde 50 büyürüz. Ancak, o paket satışlarını yakalamak, son derece zor. Burada üçlü kıskaç var. Birincisi fiyatlar arttı, tatil süresi kısaldı. İkincisi turistin cebinde tatile ayıracağı para azaldı. Üçüncüsü, diyelim paranız da var, yüzde 60 pahalıya da alırsınız, ama yer olmaz. Bu üçlü kıskaçta geçen yılın sayılarını yakalamak başarı olacaktır.

İç pazarda yükselen fiyatlar nedeniyle yerli turistin alternatif arayışında olduğunu vurgulayan Tomruk, ''1299 dolar iki hafta THY ile Seyşeller'e gidebiliyorsunuz. Yunan adaları da orta üst segment için alternatif bakılacak. Eş dost akraba ziyaretleri artacak. Segment olarak bizim halkımız Alanya ve Side'ye gidiyordu fiyatlar düşünce Belek'e gitmeye başladı. Şimdi Belek'e gidemeyecek. Orada fiyatlar yüzde 70-80 arttı. Şimdi belki tekrar Alanya ve Side'ye gidebilir. Türk insanı tatilini yapar, vazgeçmez.

Bir yolcularının geçen yılki tatilinin mailini attığını belirten Tomruk, ''Geçen yıl aynı dönem için 9000 TL erken rezervasyon fiyatı almış bu yıl 19 bin TL. Yüzde 100'lük artış var. Gelecek yıl artık dönem ve coğrafyaya göre değişecek. Ege Bölgesi bu kadar fiyatlanmıyor ama Akdeniz Belek Bölgesi artık korkunç rakamlara ulaştı. Ege'de yüzde 40, Akdeniz Bölgesi'nde yüzde 50 ve üzerinde bir artış söz konusu'' dedi.


Bu Haber 02.01.2019 - 08:59:12 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.