‘’Turizm sektörü bile bile ölüme terk edilir mi?’’

‘’Turizm sektörü bile bile ölüme terk edilir mi?’’
Denizli Turistik Otelciler ve İşletmeciler Derneği (DENTUROD), Koronavirüs salgını sonrası açıklanan önlem paketinin sektörü ayakta tutmaya yetmeyeceğini açıkladı. ‘’Temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşebilecek son dakika turizmine güvenmek ne kadar sürdürülebilirdir?’’ denilen açıklamada, ‘’Sektör bile bile ölüme terk edilir mi?’’ ifadeleri kullanıldı.


DENTUOD tarafından yapılan açıklama şöyle:

''Ülkemizin koronavirüs salgın sürecinde ve sonrasında karşı karşıya kaldığı ve kalacağı en büyük risk sadece sağlık sorunları ve ölümler değil, aynı zamanda işsizlik ve aile bütçesi olacaktır. Bu süreçte kaç kişinin işsiz kalacağı, kaç iş yerinin kapanacağı belirsizdir. Ekonomik açıdan belirli olan tek gerçek turizm ve hizmet sektörünün bu süreçten en olumsuz etkilenecek sektörler olacağıdır. Virüs salgını ile birlikte ilk önce hizmet sektörü darbe yemiştir. Yeme içme hizmetlerinden konaklama hizmetlerine kadar her türlü faaliyet durmuştur. Salgın kaygısı ile seyahat planları iptal edilmiş, yapılmamaktadır.

Sağlık çalışanlarımız virüs salgınının kontrol altına alınabilmesi için büyük fedakârlıkla ve özveri ile çalışmaktadır. Onların bu emekleri ve alınan sağlık tedbirleri ile birlikte önünde sonunda virüsün yayılma hızının yavaşlayacağına inanıyoruz. Ancak bilmediğimiz, Mayıs, Haziran ayından sonra virüsün yayılma hızı yavaşlasa bile, sonbahar ile birlikte ne olacağı belirsizdir. Dolayısıyla sektörümüz aslında bir iki aylık bir sorun ile değil sonuçları belki de yılları etkileyecek bir krizle karşı karşıyadır. Önümüzdeki günlerde ülkemizde hiç virüs kalmasa bile toplam turizm sektöründe 700 bin ile 1.5 milyon kişinin işsiz kalması riski ile karşı karşıyayız. İnsanların bile bile ölüme mi gidilir diye kendilerine sordukları bu dönemde, yeniden seyahat planları yapması, seyahate çıkması, turizm faaliyetlerine katılması çok zaman alacaktır.

Hizmet sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimizin büyük çoğunluğu kendi emeğinin karşılığı kadar kazanan işletmelerdir. Turizm işletmecilerinin dayanma gücü nedir? Bu sorunun cevabının doğru bir şekilde aranması gerekmektedir. Bugüne kadar karşılaştığımız tüm krizleri kendi olanaklarımızla atlatmayı bildik. Ancak bugün durum farklı. Neredeyse tüm uçuşların durduğu, rezervasyonların iptal edildiği, dünya genelinde seyahat kısıtlaması yaşanan bu günlerin etkileri kısa süreli olmayacaktır.

Sektörümüzdeki krize yönelik yapılan açıklamalar, finansal tedbirler yetersizdir. Finans sektörünün vereceği destekler kısmi çözüm getirmekle birlikte karşı karşıya olduğumuz büyük krizi çözmekte yetersizdir. Doğrudan gelir desteği olmadan sektörün ayakta kalması bugünkü koşullarda mümkün görünmemektedir.

Aynı soruyu tekrar sotmak gerekirse;

Turizmcinin dayanma gücü nedir? Devletin buna katkısı ne olacaktır? Bunun planlanması nasıl yapılacaktır? Virüsün yayılması önlense bile önümüzdeki temmuz ve ağustos aylarında gerçekleşebilecek son dakika turizmine güvenmek ne kadar sürdürülebilirdir?

Tüm bu soruların yanıtı için yerelde sektör temsilcilerinin görüşlerinin, tespitlerinin, çözüm önerilerinin karar vericilere aktarılması gerekmektedir. Biz bu süreçte derneğimiz ve bağlı olduğumuz federasyon kanalı ile sesimizi duyurmaya çalışıyor, üretilecek çözümlerde paydaş olmaya çalışıyoruz. Stratejik sektör olarak görülen turizm sektörünün, ülkemiz istihdamının ve ekonomisinin çok önemli bir payını oluşturan tüm işletmelerimizin canlı ve faal kalabilmesi derdimizdir. Denizli gibi ülkemiz turizminde çok önemli bir payı olan kentimizin karşı karşıya olduğu riskin değerlendirilmesi, özelde çözüm önerilerinin üretilmesi için yerel yöneticilerimizin ve milletvekillerimizin konuya daha fazla önem vermesi, hükümetin üretmesini beklediğimiz destek ve çözümlerin kentimiz özelinde ne gibi etkilerinin olacağı konusunda görüşlerimizi işletmelerimiz ve çalışanlarımız adına bildirmenin ülkemizin ve kentimizin bu krizden en az hasarla çıkabilmesi için gerekli olduğuna inanıyoruz. Kentimizdeki turizm faaliyetlerinin ve turizm istihdamının sürdürülebilir olması için acil önlem planları ve kriz yönetimi oluşturmalıyız. Bu süreçte valimizi, belediye başkanlarımızı ve milletvekillerimizi yanımızda görmek isteriz.

İnsan bile bile ölüme gider mi? Peki… Sektör bile bile ölüme terk edilir mi?''



Bu Haber 24.03.2020 - 14:35:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • HAKAN GÖKSU 26.03.2020 - 09:03

    CUMHURBAŞKANLIĞI MAKAMINA DİLEKÇE VE TALEPLERİM, SAYGIDEĞER MUHTEREM CUMHURBAŞKANIM, 2008 SEZONUNDAN BERİ TURİZMDE HİZMET VERMEKTEYİM, TURİZM GİBİ HASSAS DENGELER ÜZERİNDE BULUNAN BİR SEKTÖRDE MİSAFİRLERİMİZE HİZMET VERMEK İÇİN MÜCADELEMİZE DEVAM ETMEKTEYİZ, VE İSTİHDAM SAĞLAMAKTAYIZ, ELBETTEKİ BULUNDUĞUMUZ DÖNEMDE HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK, COVİD-19 SALGINI EKONOMİMİZİ SEKTEYE UGRATMIŞTIR, EN AZ ZARARLA SIKINTILARIMIZI BİRLİKTE ATLATMA ÇABASI İÇERSİNDEYİZ, SİZDEN RİCAM ÜNİVERSİTE SINAVLARININ 25 TEMMUZ 2020 – 26 TEMMUZ 2020 DE YAPILACAK OLMASI DOLAYISIYLA REZERVASYON İPTALLERİ TARAFIMIZA GELMEYE BAŞLAMIŞTIR, 2020 SEZONUNU EN AZ KAYIPLA ATLATMAYA ÇABALADIĞIMIZ BİR SEZONDA ÜNİVERSİTE SINAVLARININ TURİZMDE YÜKSEK SEZON TABİR ETTİĞİMİZ BİR TARİHTE YAPILMASI ZARARLARIMIZIN ARTMASINA SEBEP VERECEKTİR, ELBETTE Kİ HERŞEYİN BAŞI ÖNCELİKLE SAĞLIK, LAKİN TURİZM’İN EN YÜKSEK SEZONU OLAN TEMMUZ VE AĞUSTOS AYLARINDA OLMASINI DİKKATE ALMANIZI VE SINAVLARIN TEMMUZUN İLK HAFTASINDA YADA EYLÜL AYININ İLK HAFTASINDA YAPILMASI UYGUN OLACAKTIR KANAATİNDEYİM, SİZDEN BU KONUYLA İLGİLİ DESTEK VE ÇÖZÜMLERİNİZİ BEKLİYORUM, TURİZM BAKANIMIZINDA BU HUSUSLA İLGİLİ DENEYİMLERİ SONUCU BİZ OTELCİLERİ MAĞDUR ETMEYECEĞİNİ UMDUĞUM TARİHLERDE SINAVLARIN YAPILMASINI ARZ VE TALEP EDERİM, SAYGILARIMLA GRAND RÜYA HOTEL; İŞLETME SAHİBİ HAKAN GÖKSU www.grandruyahotel.com

  • Ümit hadanoğlu 25.03.2020 - 07:44

    Bizim insanimizin yuzde kacı bahsettiginiz o lux otellerde tatil yapabildi? Ozellikle antalya bolgesinde turizm neredeyse ruslarin kontorulunde. Adamlar bir iki domuzunu satip burada 5 yildizli otellerde hersey dahil sistemiyle piknige verecekleri paradan daha az bir parayla tatil yapabilirlerken bizim insanimiz calisanimiz icin fiyatlar haziran temmuz ve agustos aylarinda ucuk kaçık ve astronomik. Yerli pazara yonelin. İnanin ruslara taninan ayricaliklar bizim insanimizada taninsa bizim insanimizda bu ayricaliktan faydalanir ve bu ayricaliga yanit verir.

  • Ercan elik 25.03.2020 - 12:16

    Sizler de fiyat konusunda biraz akıllanın hep fahiş fiyatlar belirliyorsunuz özellikle haziran temmuz ağustos neden bu aylarda fiyatlar yüksek tek fiyat sistemi Ne geçin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.