Meclis’te görüşmeleri bugün başlayacak olan “Torba teklif” ile turizm sektöründe çalışanların haftalık izin hakkını esnetiyor.
Meclis’e sunulan ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülmeye başlanan torba yasa teklifi, turizm sektöründe çalışan işçilerin haftalık izin hakkını hedef alıyor.
Cumhuriyet’ten Mustafa Çakır’ın haberine göre, “Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı KHK’de Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nde yer alan düzenlemeyle, turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışanlar, haftalık izinlerini artık her hafta değil, 10 günlük süre içinde kullanabilecek. Böylece pazar günleri de çalıştırılmalarının önü açılmış olacak.
İş Yasası kapsamına giren iş yerlerinde çalışan işçiler haftalık 45 saatlik çalışma süresini tamamlamaları durumunda hafta tatiline hak kazanıyor. Hafta tatili de o hafta içerisinde kullanılıyor.
Meclis’e sunulan torba teklife göre turizm sektöründe bu şart kaldırılacak. “Sektörün işleyişinde güçlüğe neden olduğu” gerekçesiyle değişiklik yapılıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan turizm işletme belgeli konaklama tesislerinde çalışan personel, “yazılı talebi ve onayı” alınmak kaydıyla haftalık izinlerini gerekli görülen durumlarda 7 gün değil de 10 günlük süre içerisinde kullanabilecek.
Böylece haftalık izinlerin haftada 1 gün (6+1) kullanılacağına ilişkin genel kurala turizm sektöründe çalışan personel için istisna getiriliyor. Uygulama ile personel haftalık tatil günü olan pazar günleri de normal ücret ile çalıştırılmış olacak. Ayrıca düzenlemede işçinin “yazılı talebi ve onayı” şartı aranacağı belirtilse de işçinin iş yerlerinde işveren baskısı ile karşılaşabileceği yorumları da yapılıyor.
Teklife dair etki analizinde, “Yapılan düzenleme ile işçi yönünden hak edilen hafta tatillerinin birleştirilerek kullanılmasına ve daha verimli bir serbest zaman yaratılmasına imkân sağlanmakta, aynı zamanda değişen sosyal yaşam ve ekonomik koşullar dikkate alınarak işçi ve işveren yönünden çalışma barışının sağlanmasına katkıda bulunulması amaçlanmaktadır” denildi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’na gönderilen etki analizinde bir skandal da yer aldı. Düzenleme kapsamına dahil edilen konaklama sektörü çalışanlarının sayısının bilinmediği itiraf edildi. Analizde, şöyle denildi:
“TÜİK verilerine göre (Mayıs 2024) konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinde çalışan sayısı 1.3 milyon kişidir. Düzenleme kapsamına dahil edilen konaklama sektörü çalışanlarının sayısı tam olarak bilinememekle birlikte, bakanlıktan turizm işletmesi belgeli tesis sayısı 7 bin 467, yatak sayısı ise 1 milyon 196 bin 511’dir. Dolayısıyla, düzenleme kapsamına 7 bin 467 konaklama tesisinde çalışanlar dahil olmaktadır.”
Teklifteki başka bir düzenleme ile işçilere artık bildirimler kayıtlı elektronik posta (KEP) üzerinden de gönderilebilecek. İş sözleşmesinin feshi sonucunu doğuracak bildirimler ise bu kapsamda olmayacak. İşçinin de bildirimlerin bu şekilde yapılmasını kabul etmesi şartı aranacak. Böylece bunu kabul eden işçi yapılacak bildirimlerin de kendisine yapıldığını kabul etmiş olacak.
Torba teklifte yer alan bir başka maddeyle, Bakanlık tarafından işletilen ücretsiz halk plajlarının şirketler eliyle işletilmesinin önü açılıyor. Buna göre Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın işlettiği günübirlik tesisler, Döner Sermaye İşletmesi ya da en az yüzde 45 ortaklık payı olan şirketlere devredilebilecek. Haziran 2024 itibarıyla 19 halk plajının yaklaşık 6 milyon kişi tarafından ziyaret edildiği belirtildi.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri