'Turiste cinsel saldırıda ilk görev rehberlerin'

'Turiste cinsel saldırıda ilk görev rehberlerin'
Antalya'da düzenlenen İskandinav Ülkeleri Konsolos Semineri'nde turiste cinsel taciz durumunda neler yapılabileceği tartışıldı. Toplantıda konuşan avukat Aydın Türkmenoğlu, böyle bir durumda ilk görevin rehberlerde olduğunu söyledi.

 
2012 yılı turizm sezonunda İskandinav ülkelerinden gelen turistlerin karşılaşacağı sorunları minimuma indirmek ve sorun halinde yapılabilecekleri tartışmak amacıyla Antalya Ramada Otel'de düzenlenen 5. İskandinav Ülkeleri Konsolos Semineri'nin öğleden sonraki oturumunda, avukat Aydın Türkmenoğlu cinsel saldırı davalarında izlenmesi gereken prosedür hakkında katılımcılara bilgi verdi. Avukat Türkmenoğlu, turistlerin mağdur olduğu cinsel saldırı olaylarında ilk görevin rehberlere düştüğünü anlattı.
 
CİNSEL SALDIRININ CEZASI 2-7 YIL
 
Türk Ceza Kanunu'nda cinsel taciz suçlarının, cinsel saldırı, çocuklara yönelik cinsel istismar, küçüklerle cinsel ilişki ve cinsel taciz olarak 4 ana başlık altında toplandığını aktaran avukat Türkmenoğlu, cinsel saldırı olaylarında uygulanan cezaların 2 ila 7 yıl arasında değiştiğini, olayın meydana geldiği günden itibaren 6 ay içinde mağdurun psikolojik rahatsızlık yaşadığına ilişkin doktor raporu alması halinde ise bu cezanın 10-12 yıla kadar çıkabildiğini belirtti.
 
MAĞDUR ÖZEL HASTANEYE BAŞVURMALI
 
2009 yılı verilerine göre Türkiye'de cinsel saldırı olaylarından mağdur olan 100 kişiden 96'sının kadın, 4'ünün de erkek olduğunu kaydeden avukat Aydın Türkmenoğlu, cinsel saldırıdan mağdur olan turistlerin devlet hastaneleri yerine özel hastanelere başvurmasının dava sürecinin hızlı işlemesi açısından önemli olduğunu aktardı. Türkiye'de bir cinsel saldırı davasının ortalama 278 günde sonuçlandığını vurgulayan avukat Türkmenoğlu, Türkiye'de en uzun süren davanın ise 14 ayda (420 gün) sonuçlandığını belirtti.
 
MAĞDUR DÜŞÜNÜLMÜYOR
 
Cinsel saldırı nedeniyle mağdur olan İskadinav vatandaşı turistlerin neredeyse tamamının dil konusunda sıkıntı yaşadığını anlatan avukat Türkmenoğlu, bu noktadaki zorluğun Türkiye'deki rehberlerin genellikle Almanca ve İngilizce gibi temel dilleri konuşması, İskandinav dillerini bilen rehber bulmamaktan kaynaklandığını dile getirdi. Avukat Türkmenoğlu, şöyle dedi
 
Dil problemi olduğu için mağdur kişiler ne yapacaklarını bilemiyor. En yakın arkadaşı veya tur rehberlerine başvuruyorlar. Yasal süreç başlayıncaya kadar süreci rehberler yönlendiriyor. Genelde Türkiye'de bu işlemler çok uzun sürüyor. En fazla rastlanan sorun ise Türkiye'de mağdur pek düşünülmüyor. Avrupa ülkelerinde işlemleri çabuk yaparak, mağduru olabildiğince bu travma durumundan çıkarmaya çalışıyorlar. Türkiye'de bu çok uzun sürüyor. Önce polis ifade alıyor, mağduru olay yerine, sonra hastaneye götürebiliyor. Devlet hastanesine getirilmesi zorunlu tutuluyor. Bu sürede 1-2 gün geçiyor. Mağdur iyice travmaya giriyor. Dolayısıyla bu durumda 'Şikayeti yapalım mı', 'Kendi ülkeme gisem soruşturma başlar mı' gibi konular merak ediliyor.
 
2008'DE 41 SALDIRGAN MAHKUM OLDU
 
Cinsel saldırı sonucu tecavüze uğramış bir turistin, şüphelinin kılı ya da spermi gibi delillerin yok olmaması için duş almaması ve kıyafetlerini yıkamaması gerektiğini söyleyen avukat Aydın Türkmenoğlu, 2008 yılında Antalya bölgesinde yaşları 25-34 arasında değişen 41 kişinin cinsel saldırı suçundan mahkum olduğunu aktardı. (Haberler.com)


Bu Haber 03.05.2012 - 09:50:29 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.