Tuncay Kilit anlattı: Kilit Grubu neler yapıyor, neler planlıyor? 

Tuncay Kilit anlattı: Kilit Grubu neler yapıyor, neler planlıyor? 
Kilit Global Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Kilit, hem sezonu ve 2024 beklentilerini hem de grup içindeki hızlı dönüşümü ve yeni markaları turizm gazetecilerine anlattı. Artık yeni otel yapmayacaklarını kaydeden Kilit, eğitimin, kalitenin, markalaşmanın ve katma değeri yüksek işlerin ön planda olacağı yeni bir döneme girdiklerini belirtti.

Savaş Daş – Turizm Güncel

2023 sezonuna geniş ölçekli tadilatlar ve konsept yenilemeleri yaparak çok hazırlıklı girdiklerini belirten Kilit Global Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tuncay Kilit,  depremin etkisi ve peş peşe yapılan seçimler nedeniyle o dönemlerde bazı ülkelerden rezervasyon akışını sağlayamadıklarını kaydetti. Bu nedenle mayıs ayının kaybedildiğini ifade eden Tuncay Kilit “Mayıs ayı düşük doluluklarla geçti ama haziran ayı ile birlikte iyi bir ivme yakaladık. Şu anda geldiğimiz noktada ise ciroda referans yılımız olan 2019’u geride bıraktık.” dedi.

“Otel maliyetleri euro bazında yüzde 35 arttı”

Öte yandan otellerin maliyetlerinde euro bazında yüzde 35 civarı artış yaşandığına dikkat çeken Tuncay Kilit “Artan maliyetler nedeniyle karlılıkta kayıp yaşadık ama ben bütün otellerimizim kapalı olduğu pandemi dönemini gördükten sonra artık düşük karlara bile şükrediyorum. Ama turizm artık çıkış ivmesini yakalamıştır. Ülkenin diyalog yanlısı politikası da bunu destekliyor ve bu politika turizme yarıyor. Çünkü turizm gerilimi ve çekişmeyi sevmiyor.” ifadelerini kullandı.

Avrupa pazarlarında büyüdü, Rusya’da yüzde 10 küçüldü

Kilit Grubunun başta Almanya ve İngiltere olmak üzere, Avrupa pazarlarında çok ciddi büyüme gösterdiğini ifade eden Kilit “Rusya’da geçen yıllara göre yüzde 10 civarı bir kaybımız var. İç pazar ciromuzda büyük bir artış kaydettik. Kilit Grubu olarak otellerimizde uzun zamandır nitelikli turizm yapıyoruz, kaliteyi arttırıyoruz. Konaklama sektöründe, Crystal ve Nirvana olmak üzere, iki markamız var. Konumuna göre otellerimizi sınıflandırıyoruz. İçeride verdiğimiz servis aynı ama daha geniş otellerimizde Nirvana markasını kullanıyoruz. Nirvana otellerimizde odalarımız biraz daha büyük. Bazı konseptler biraz daha değişik ama verilen hizmet ve yemek kalitesi aynı. 3 Nirvana 17 tane de Crystal olmak üzere toplamda 20 otelimiz ve 30 bin yatak kapasitemiz var.” ifadelerini kullandı.

“İşin gidişatı bizi 20 otele çıkardı”

Turizm işine başladıklarından beri büyüklüğe veya bir numara olmaya oynamadıklarını anlatan Tuncay Kilit, “Stratejimiz 20 otel açmak değildi ama işin gidişatı bizi oraya getirdi. Kendiliğinden gelişti. Kar odaklı bir grubuz ve sayıya oynamayız. Biz Antalya’da her zaman vergi rekortmeni, en fazla istihdam yapan grup olduk.” şeklinde konuştu.

“Personelimizin 7 bini lojmanlarda kalıyor”

Tuncay Kilit, grubun yapısına, faaliyet alanlarına ve personele dönük çalışmalarına ilişkin ise şu bilgileri paylaştı:

Biz 3 kardeşiz ve bir aile şirketiyiz. Grubumuza ait işletmelerde toplamda 13 bin kişi çalışıyor. Şu anda 3 tane lojman inşaatımız devam ediyor. 2019’dan beri lojman sayımızı artırıyoruz. Toplam 7 bin kişi kapasiteli 38 lojmanımız var. Yani 13 bin personelimizin 7 binini şu anda konaklatıyoruz. Bu nedenle bizim grup olarak personelle ilgili sıkıntımız yok.

“Diğer oteller kolaya kaçıp eğitim verdiğimiz personeli çalıyorlar”

Personel eğitimine büyük önem veren bir grubuz. Şimdi kış dönemi eğitimlerimiz yeniden başladı. Personelimize yabancı dil, yeme-içme, kat hizmetleri bar eğitimleri veriyoruz. Çünkü bu ciddi bir ihtiyaç. Ancak benim grup olarak tek sıkıntım,  yılda eğitim verdiğim binlerce personelin bir kısmını tam sezon başlarken kaybediyorum. Neden? Çünkü diğer arkadaşlarımızın kolayına geliyor. 300-500 lira fazla verip başka tesisin personelini çalıyorlar. Ama ben buna da seviniyorum. Çünkü eğitim verdiğimiz bu arkadaşlar Antalya’da kalıyor ve günün sonunda biz de Antalya turizminde toplam kaliteyi yükseltmiş oluyoruz. 

“Keşke onlar da benzer şeyler yapsalar”

Bizim yaptığımız diğer projeler de aynı şekilde... Örneğin bir Cosmos Theatre, mega yatımız Cosmos Moonlight... Buna benzer şeyler yapsınlar. Biz hep ‘misafir dışarı çıkmıyor’ diye şikayet ediyoruz. Çıkmaz. Çıktığı zaman biz ne veriyoruz Antalya’da? Turiste para harcatacak bir şeyimiz var mı? Turist marka ürünler almak istiyor, Antalya’da nerede bulacak? Bir yerde var orada da her şey bulunmuyor. Turist alışveriş yapmak, para harcamak istiyor ama maalesef aradığı ürünleri Antalya’da bulamıyor. 

Bizim gibi gruplar yaptıkları yatırımlarla kaliteyi yükseltiyor. Ben Fettah beye teşekkür etmek istiyorum. The Land of Legends’te çok güzel markalar var. Bildiğim kadarıyla en son Victoria’a Secret’e getirdiler. Antalya’da yavaş yavaş kalite artıyor, farklılıklar yaratılıyor.

Mardan’ın arkasındaki araziye dev bir proje yapımı gündemde

Titanic Mardan Palace’ın arka tarafında bulunan araziyi Telman İsmailov’dan satın aldığını açıklayan Tuncay Kilit, arazi üzerinde geliştirecekleri projeye ilişkin ise şu bilgileri verdi:
 
Biz orada, The Land of Legends’de olmayan, Orlando’dakine benzer farklı eğlence konseptleri, değişik oyuncaklar geliştirmek istiyoruz. Orada birbirinden farklı bir sürü park var... Araziye mesela 10’ar bin kişilik 3 tane konser alanı düşünüyorum.  Bu üç salonda aynı anda farklı konserler verilebilecek. İçinde yeme-içme üniteleri, alışveriş merkezleri, güzel oyuncaklar olacak. Mesela şu anda Las Vegas’ta yapılan bir küre var, testleri yapılıyor. Bunun daha küçük ölçekli olanlarını görmüştüm. İnsanları büyüleyip havada uçuruyor. Değişik bir sürü şey var Antalya’nın kazanması gereken.

Tuncay Kilit

“Ekonomik konjonktüre bağlı”

Buranın yatırımının başlama durumu ülkenin ekonomik konjonktürü ile ilgili. Bizim sadece kendi öz kaynaklarımızla, böyle büyük bir projeyi yapmamız mümkün değil. Şu anda kredi maliyetleri çok yüksek. Orası bir değer. Havalimanına 10 dakika mesafede. Kredi maliyetleri düşüp uzun vadeli kredi imkanı doğduğunda, projeye inanan yatırımcı çıktığında Antalya’ya büyük bir değer katacaktır.

“Artık yeni otel yapmayacağız”

Peki Kilit Grubu bundan sonra yeni yatırımlar düşünüyor mu? Tuncay Kilit bu başlıkta şu değerlendirmeyi yapıyor:

Artık yeni otel yatırımı yapmayı düşünmüyoruz. İçeride kaliteyi ve misafir memnuniyetini daha da artırmaya odaklanmış durumdayız. Şu anda en düşük müşteri memnuniyeti notumuz yüzde 90. Otel grubumuzda 90-98 arasında bir misafir memnuniyeti var. Misafire hızlı şekilde dönüş sağlıyoruz. Her misafirin bir asistanı oluştu. Problemi içeride ve hızlıca çözüyoruz.

“Otellerimizde her gün 30 bin kişi konaklıyor”

Eti dışarıdan almıyoruz, kendi et çiftliğimiz var. Yine meyve-sebze ile ilgili bir organizasyonumuz var. Kendi özel araçlarımızla otellere günlük gidiyor sebze-meyve. Her gün 30 bin kişinin konakladığı bir otel grubuyuz. Şu ana kadar bir tane zehirlenme vakası ile karşılaşmadık. Çünkü çok ciddi bir gıda güvenliği sistemimiz var. Her adımını takip ediyoruz. Biz müşteri memnuniyetini ve güvenliğini birinci yazmış bir grubuz.”

“Otellerimizde sadece ailelerin konaklamasını istiyoruz”

Gruba ait otellerin aile konseptli işletmeler olduğuna dikkat çeken Tuncay Kilit “Bu nedenle mümkün mertebe otellerimizde sadece ailelerin konaklamasını istiyoruz. Çünkü benim otelime gelmiş bir aileye mensup kadınlar veya kız çocukları başka misafirin kötü veya can sıkıcı yaklaşımına maruz kalmışsa bu beni de rahatsız eder. Çünkü benim de o yaşlarda kızlarım var.” diye konuştu.

"Vegan hamburger, dondurma yapıyoruz"

Tuncay Kilit devamında şu noktaların altını çizdi: 

Otellerimizdeki bir diğer özellik kuşkusuz sağlık. En son geliştirdiğimiz konseptlerden biri de tamamen vegan beslenme sunan Chi Restaurant. İçeride verdiğimiz menüler Türkiye’de yok. Vegan hamburger, vegan dondurmamız, vegan cheesecakeimiz var. Şimdi bir de klinik açtık Nirvana Cosmopolitan’ın içinde. Bunları yapmış olmak için yapmıyoruz. Hepsinin içi dolu. Cosmos Sport Center’da uluslararası müsabakalar yapıldı. ABD, Kanada, Türkiye’den basketbol takımları geldi.

Cosmos Moonlight 29 Ekim’e yetişti

Bir diğer projemiz Cosmos Moonlight gemimizdi. Onu da Cumhuriyet Bayramına yetiştirdik. Bu dev katamaranı da yine yapmış olmak için yapmadık. Lloyd sertifikası ile yaptık. Şu anda bu tekneye bin kişi bindirip çok güvenli bir şekilde istediğiniz ülkeye götürebilirsiniz.

Otellerinden birini turizm okuluna dönüştürecek

Grup olarak eğitime büyük önem veriyoruz. Bizim şu anda Türkiye’de 50’ye yakın üniversite ile iş birliğimiz, Crystal Akademi isimli bir akademimiz var. Hatta bu ay karar aldık, otellerimizden birini okula çeviriyoruz. Adrianus isimli bir otelimiz var. Onu turizm okuluna dönüştürüyoruz. Orası 150 odalı bir otel. Orada test mutfakları oluşturacak her departmanla ilgili eğitim vereceğiz. Misafir alınmayacak tesise. Bu konuda değişik danışmanlarımız, hocalarımız, kendi bünyemizdeki eğitmenlerimiz var. Orada gelecek aydan itibaren eğtimler başlıyor.

“İsrail-Filistin olayı büyümezse rekor bir yıl olabilir”

Çevremizdeki İsrail-Filistin olayı çok büyümezse 2024 rekor bir yıl olacak. Geçen yılki kaybettiğimiz sezon başı rezervasyon akışını bu yıl kaybetmeyeceğiz. 2018 yılında Antalya’da 18 milyon turist ağırladık. Şu anda Antalya Havalimanının kapasitesi 3 kat arttı. Bu deme ki Antalya şu anda 30-40 milyon turist kapasitesini kaldıracak bir alt yapıya sahip.  Biz de grup olarak 2024 yılına tüm büyük ve küçük ölçekli tadilatlarımızı yaparak giriyoruz. Birkaç iyileştirme projelerimiz var sadece.


Bu Haber 30.10.2023 - 19:11:54 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Personel Sorunu

    Güray KARAAYVAZ 20.11.2023 - 09:14

    Personel yetiştirmek üzere bir oteli buna ayırmak gerçekten büyük bir adım. Sektörede faydası olacağını düşünüyorum bu tip hamlelerin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.