TÜİK açıkladı: Turizm gelirlerini hesaplamada yeni dönem

TÜİK açıkladı: Turizm gelirlerini hesaplamada yeni dönem

TÜİK, turizm gelirlerini hesaplama yöntemini değiştirdiğini duyurdu.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), turizm gelirlerinin hesaplanmasında yöntem değişikliğine gitme kararı aldı.

Konuya ilişkin yazılı bir açıklama yapan TÜİK, hali hazırda kullanılan “Çıkış Yapan Ziyaretçiler Araştırması” yönteminin 2001 yılından bu yana kullanıldığını fakat son yıllarda yaşanan gelişmeler nedeniyle verilerin işlenmesinde zorlukların yaşandığını ifade etti.

Turizm gelirlerinin hesaplanmasında kullanılan mevcut yönteme yeni veri kaynakları ilave edildiğimi açıklayan TUİK, yeni hesaplama yöntemiyle oluşturulan istatistiklerin 27 Ekim Çarşamba günü 2022 yılı turizm istatistikleri 3. çeyrek bülteniyle birlikte yayınlanacağını belirtti.

Yapılan yazılı açıklamanın tamamı şu şekilde:

“Turizm istatistikleri kapsamında hesaplanan turizm gelirleri 2001 yılından bu yana Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından “Çıkış Yapan Ziyaretçiler Araştırması” yoluyla derlenen bilgilerle tahmin edilmekteydi.

Ancak, son yıllarda eğitim ve sağlık turizmi alanında yaşanan gelişmeler ve özellikle Covid-19 pandemisiyle birlikte anketin cevaplanması konusunda yaşanan zorlukların artmasına bağlı olarak Çıkış Yapan Ziyaretçiler Araştırması’nın veri kalitesinde gözlemlenen yıpranmalar nedeniyle, ilave veri kaynakları kullanılarak turizm istatistiklerinin kalitesinin artırılması ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Bu doğrultuda, turizm istatistiklerinin iyileştirilmesine yönelik olarak Türkiye İstatistik Kurumu, Ticaret Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Yükseköğretim Kurulu, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Bankalararası Kart Merkezi işbirliğiyle çalışmalar gerçekleştirilmiştir.

Mevcut “Çıkış Yapan Ziyaretçiler Araştırması” çalışmasına ilave olarak sisteme eklenen yeni veri kaynakları kullanılarak revize edilen istatistikler, 27 Ekim 2022 tarihinde saat 10:00’da “Turizm İstatistikleri 2022 Yılı 3. Çeyrek Haber Bülteni” ile birlikte yayımlanacaktır.”



Bu Haber 26.10.2022 - 16:40:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.