Timur Bayındır'dan Booking.com yasağına ilişkin açıklama

Timur Bayındır'dan Booking.com yasağına ilişkin açıklama
Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, Booking.com'a getirilen yasakla ile ilgili TurizmGüncel'e açıklamalarda bulundu. ''Böyle bir zamanda, böyle bir kararın alınması güzel değil.'' diyen Bayındır, ''Biz aslında olaya Türk turizmi olarak bakıyoruz. Bu nedenle bir karşı dava açıp işi çirkinleştirmenin gereği yok. Ama bu tabloda kendi ayağımıza kurşun sıkmış gibi olduk diyebilirim.'' ifadelerini kullandı.



TurizmGüncel

TÜROB olarak konuyla ilgili bir basın açıklaması yapacaklarını ifade eden Timur Bayındır, ''Bizde bazı şeyler yanlış yapılıyor. Booking.com'un bir maddesi herkese zarar veriyordu ve Rekabet Kurulu bunu cezalandırdı.'' dedi.

'SİTENİN KAPALI KALMASININ SIKINTISINI EN ÇOK OTELLER ÇEKİYOR'

Öte taraftan Booking.com'u Türklere kapatmanın yanlış olduğunu ifade eden Bayındır, sitenin  kapalı kalmasının sıkıntısını en çok otellerin çektiğini kaydetti. Bayındır, ''Çünkü otelciler her gün siteye girip fiyat ayarlaması yapıyorlardı. Şimdi siteye giremeyecekleri için bu ayarlamaları yapamayacaklar. Bu durum tüketicinin de aleyhine.'' şeklinde konuştu.

Dijital medya çağında herkesin her şeyi bilmek istediğini söyleyen Bayındır, ''Artık insanlar bir oteli görmeye gitmiyor, internet sitesi varsa oradan inceliyor. Booking.com'a girdiklerinde ise hem oteli, hem otelin puanını, hem de daha önce konaklayanların yorumlarını görebiliyor, ödeme şeklini seçebiliyorlar.'' ifadelerini kullandı.

'KENDİ AYAĞIMIZA KURŞUN SIKMIŞ GİBİ OLDUK'

Booking.com'un 'bizimle çalışmak istemiyorsunuz' diyerek Türk otellerini platformdan çıkarmak gibi bir adım atmayacağını düşündüğünü belirten Bayındır, ''Sonuçta onlar da bir ticari işletme. Bu kadar kızgınlıkla hareket edeceklerini sanmıyorum.'' ifadelerini kullandı.

''Böyle bir zamanda, böyle bir kararın alınması güzel değil.'' diyen Bayındır, ''Kriz ortamında her otele 3-5 misafir gönderiyorlar ve böyle bir zamanda bu bile sektör için çok önemli. Biz aslında olaya Türk turizmi olarak bakıyoruz. Bu nedenle bir karşı dava açıp işi çirkinleştirmenin gereği yok. Ama bu tabloda kendi ayağımıza kurşun sıkmış gibi olduk diyebilirim. Burada en düşük fiyat garantisi maddesi için ceza çıkmalıydı ve çıktı. Sonuçta bu madde çoğu ülkede olduğu gibi Türkiye'de de kalktı. Bu kadarı kafiydi.'' şeklinde konuştu. 

'ELEŞTİRİLER HAKLI AMA KAPATMAK GİBİ SERT YAKLAŞIMLAR HOŞ DEĞİL'

Booking.com'un vergi ödememesinin haksız rekabete yol açtığı yönündeki eleştirilerin haklı olduğunu belirten Bayındır, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

''Türk müşteri Booking.com üzerinden Türk oteline rezervasyon yapıyor. Müşteri Türk, otel Türk, aracı yabancı ve hiçbir vergi vermiyor. Bu konuda bir şey diyemeyeceğim. Bu da devletin bakış açısı ve politikası ile ilgili. Bir şirketin faaliyet gösterdiği ülkede kazandığı paranın vergisini ödemesi lazım. Ama kapatmak gibi sert yaklaşımlar hoş değil. Belki sivil toplum örgütleri vasıtasıyla bu iş daha yumuşak bir şekilde çözülebilirdi. Burada kar-zarar hesabı yapmalı. Zararı fazlaysa, ona göre adım atılmalı.

Şimdi bazı seyahat acenteleri bile korkuyor. Çünkü bunlardan bazıları, Booking.com'dan oda alan müşterilerin transferini yapıyordu.

'MÜŞTERİ ACENTEYE GİTMEYE MECBUR DEĞİL'

Bir kısım acenteler ise Booking.com'un olmadığı ortamda 'müşteri bana gelecek' diyor. Ama bu doğru değil, müşteri sana gelmeye mecbur değil.''


Bu Haber 31.03.2017 - 16:07:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Türsab Daha Ağır Basmış 01.04.2017 - 10:23

    Sayın Başkanım haklarımızı korumuyorsunuz. Küçük oteller olarak ne iş yapacağız ? Mecbur acente ve operatorlerın ıstedıklerıne boyun mu egecegzı

  • soler soler 31.03.2017 - 07:50

    konuyla ilgili ilk defa nokta atışı bir yorum.tebrikler efendim

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.