Tavit Köletavitoğlu açıkladı: Almanya Türkiye’nin neyini kıskanıyor?

Tavit Köletavitoğlu açıkladı: Almanya Türkiye’nin neyini kıskanıyor?

Atlas Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu,  Almanya’nın Türkiye’yi kıskanma nedenin açıkladı.  


12.Resort Turizm Kongresi kapsamında Cornelia Diamond Golf Resort & Spa Genel Müdürü Zafer Alkaya moderatörlüğünde düzenlenen “Turizmde yeni teşvik anlayışı ne olmalı?” başlıklı panele Atlas Danışmanlık Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu ve Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği (TTYD) Başkanı Oya Narin katıldı.

“Olmayan konaklama sektörü yasamızın çıkması gerek”

Turizmdeki yatırımların azaldığını belirten TTYD Başkanı Oya Narin, “Turizmdeki yatırımların azaldığı istatistiklere yansıyor. Biz bu düşüşü fark ettik. Sektör her ne kadar cari açığa destek olsa da, yeni modellerin hayata geçirilmesi gerektiğini, mevcut envanterin daha fazla katkı sağlaması ve turist başına gelirin artırılması gerektiğini belirttik. Olmayan konaklama sektörü yasamızın çıkması, konaklama sektörünün oda mantığıyla çalışması önemli. Bunu odalarımızda, ihracatçı meclislerimizde görüyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Yatırım teşvik sisteminin tek teşvike dönüşmesi gerekiyor”

Konaklama sektöründe dönüşüme gidilmesi gerektiğine dikkat çeken Oya Narin “İhracat gelirinin 14 milyar doları geri ihracatçıya veriliyor. Turizm sektörü ise bu destekten yararlanamıyor.  Biz yatırımcı olarak başladığımız dönemde hep yatırım teşviklerini konuştuk, tur operatörlerine ve uçak şirketlerine verilen desteklerden bahsettik. Ama cari açığı kapatmaya bu kadar ihtiyaç varken turizmin yasal alt yapısını oluşturmamız çok önemli. Bunun da ötesinde, 30 yılık geçmişi olan 1 milyon yatağın, her yıl 100 bini dönüştürülecek şekilde teşvik verilmesi gerekiyor. İki farklı yatırım teşvik sisteminin tek teşvike (modernizasyon ve komple yeni yatırım) dönüşmesi gerekiyor. Tesislerin yüzde 20’sinin rezidansa dönüştürülmesine izin verilmesi gerekiyor. Öte yandan, imalatçı ihracatçılara verilen desteklerin tamamının turizmcilere de verilmesi gerekiyor.  Konaklama sektörüne dönüşüme gitmek gerekiliyor. Teşvik esas itibariyle toplumsal maliyeti olan bir şeydir. Devletin eşit dağıtması gereken kaynakları eşit olmadan dağıtması gereken şekilde dağıtıyorlardı. Bunu yaparsanız o sektörden beklentileriniz var demektir.” İfadelerini kullandı.

"Türkiye'de turizm potansiyeli olduğunu herkes biliyordu"

Türkiye’de turizm başladığında yatak kapasitesinin Rodos’tan bile düşük olduğunu hatırlatan Tavit Köletavitoğlu konuşmasında şu nokalara değindi:

“Turizm başladığında Türkiye’nin yatak kapasitesi çok düşüktü. Türkiye’nin yatak kapasitesi Rodos’un yatak kapasitesinden azdı. Buna karşın Türkiye’nin turizm potansiyelini olduğunu herkes biliyordu. Turgut Özal üç sektörü öncelikli ilan etti.  Bunlardan biri turizm, diğeri de turizm ve inşaat idi. O dönem turizme verilen teşvikler yeterli teşvikler değildi. Buna rağmen hiç olmayan bir sektörün yaratılması konusunda hükümetler sadece yatırım desteği değil, muafiyetler de sağladılar.

Peki dünyada durum nasıldı? TUI’nin başkanlarından biri beni bir yere götürdü. TUI’nin tarihini anlatan şeyler vardı. Bunlardan biri bir doktor reçetesiydi. Reçetede güneş tavsiye ediliyordu. Dünyada güneşe ihtiyaç duyan bir potansiyel bunu bir eğlence olmanın yanında aynı zamanda bir sağlık aracı olarak görüyordu.

“Almanya’nın bizi kıskandığı yer tam da turizm potansiyelimizdir”

Türkiye Akdeniz çanağında sıradan ama turizm alanında çok yüksek potansiyelli bir ülkedir. Almanya bizi kıskanıyor deniyor ya. İşte Almanya’nın bizi kıskandığı yer tam da turizm potansiyelimizdir.

Turizm sektörünü otomatik refleksler kazandırmamız lazım. Biz bunu yapmak yerine kriz anında ricacı oluyor, heyetler halinde Ankara’ya gidiyoruz. Biz son 10-15 yıldır iyi eğitimli bürokrat yetiştiremiyoruz.”



Bu Haber 24.11.2022 - 14:56:51 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.