TatilBudur: Erken rezervasyon altından daha değerli 

TatilBudur: Erken rezervasyon altından daha değerli 

Türkiye’nin önde gelen seyahat şirketlerinden TatilBudur erken rezervasyon kampanyasını başlattı. Erken rezervasyonun avantajlarına dikkat çeken şirketin yöneticileri, erken rezervasyonun altından daha değerli olduğunu ifade etti.


Turizm Güncel

2022 sezonunu değerlendirmek ve 2023 beklentilerini paylaşmak amacıyla basın mensupları ile bir araya gelen TatilBudurCom CEO’su Onur Otruş, Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barış Nefesoğlu ve Operasyon ve Kontrattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk, ekonomik tablo içinde kazanan sektörün turizm, turizm içinde de ‘her şey dahil’ konsepti olduğunu ifade etti. Erken rezervasyonun avantajını deneyimleyen tüketicinin yeni yıl için erken rezervasyon ön taleplerini beklenenden önce yaptığını vurgulayan TatilBudurCom CEO’su Onur Otruş, 2022 yılında geçen seneye oranla tüm kategorilerde yüzde 155’lik büyüme kat ettiğini, 2023 yılında hedeflerinin ise 1.5 milyon misafir olduğunu açıkladı.

"2023 hedefimiz 1,5 milyon misafir”

Türkiye’nin 56 ilinde 500’den fazla acentesi ve 2 bin 500 seyahat danışmanı ile hizmet verdiklerini anlatan TatilbudurCom CEO’su Onur Otruş, “Özellikle son 5 yıla baktığımızda 2018-19’u referans yılları olarak görüyoruz. Normalleşme süreçlerinin ardından 2022’nin 2021’e göre daha geniş hacimli bir yıl olduğunu düşünüyoruz. Gerek yatırımlarımız, gerek iş geliştirme ve AR-GE çalışmalarımızla büyüme kaydettiğimiz bir yılı geride bırakıyoruz. 2022 Ekim’de senelik hedefimiz olan 1.2 milyon misafirin üzerine çıktık. Ciro olarak tüm kategorilerde yüzde 155 büyüdük. 2023 için hedefimiz 1.5 milyon turist. Antalya’daki otel yatırımlarımıza devam ediyoruz.” dedi.

“Erken rezervasyon talebi yüzde 36 arttı”

Bu hafta itibariyle erken rezervasyon kampanyasını başlattıklarını ifade eden Onur Otruş, erken rezervasyonun diğer finansal araçlardan daha kazançlı bir yatırım aracı haline geldiğini belirtti. Erken rezervasyon talebinin yüzde 36 arttığına işaret eden Onur Otruş yüzde 50’ye veren erken rezervasyon indirimlerine ilaveten 4-6 ay taksit erteleme imkanı sunduklarını kaydetti.

"Turizm sektörü dijitalde yeni bir boyuta geçiyor"

Turizm sektöründe dijital dönüşümün ivme kazandığını belirten TatilbudurCom Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ömer Barış Nefesoğlu “TatilbudurCom olarak internet marka içerikli aramalarda yüzde 53 büyüme ile sektörde ilk 2’de yer alıyoruz. 2021 yılına göre Kıbrıs, yurt dışı ve kültür turlarında yaşanan yoğun talep artışı ilgili kategorilerde yüzde 328 artış gözlemledik. Satışlarımızın yüzde 40’ını online kanallardan yapıyoruz, çağrı merkezi hizmetlerimizle birleştiğinde online kanallardan satışların payı yüzde 85 civarında. Bu nedenle sektörde öncü marka olarak teknoloji odaklı dönüşüm sürecindebu sene öncelikle tüketici ihtiyaçlarını analiz ederek web sitemizi yeniledik. 2022’nin en iyi mobil uygulaması seçilen ve 200.000 aktif kullanıcısı bulunan uygulamamızıda yeni özellikler ve tasarımıyla 14 Kasım’da müşterilerimize lanse etmenin heyecanını yaşıyoruz. Akıllı asistan ve daha bir çok yeni projede yılbaşına kadar TatilBudur müşterilerinin beğenisine sunacağız.” dedi.

“Tatil için birikim yapmaya gerek yok”

TatilBudur Operasyon ve Kontrattan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kemal Çubuk ise tüketici nezdinde erken rezervasyonun önemine değindi. 2022 yılında erken rezervasyon deneyimi ile avantaj yaşayan tüketicinin erken rezervasyon ön taleplerini beklenenden önce yaptığını belirtti. Çubuk: “Pandemi döneminde karavan, yat gibi butik konseptler ön plana çıksa da 2022’nin enflasyonist ortamında sektör büyüdü ve sektörün kazananı ‘her şey dahil’ konsepti oldu. Ulaşım, konaklama, yeme-içme, eğlence gibi tüm parçalar birleştiğinde tüketicinin tercihi yine güvenlik ve sağlık faktörleri eşliğinde her şey dahile döndü. Erken rezervasyon ile 2022’nin başında alınan tatilin bedeli sezon içinde 3 kat arttığını gören misafirlerimiz 2023 için aceleci ve istekli. Yani erken rezervasyon yatırımcısına kar getiriyor.” dedi.

“Otellerde ücretlere yüzde 15-20 zam yapıldı”

Maliyetler konusuna değinen Çubuk “2022 yılında olan enflasyonist etkinin 2023 yılında da devam edeceğini gözlemliyoruz. Oteller, geçen yıldan farklı olarak Avrupa ve diğer pazar fiyatlarına da euro cinsinden yüzde 12-20 aralığında değişen zamlar yaptılar. Kasım ayından sezona kadar oluşan otel maliyet enflasyonunun kendi iş ortaklarımızdan elde ettiğimiz verilere göre yüzde 92 olduğunu ölçümledik. Örneğin 5 yıldızlı her şey dahil bir otele ödenen ücretin ortalama yüzde 25’ini personel maliyeti oluşturuyor.” ifadelerini kullandı.

“Erken rezervasyon altından daha değerli”

Buna karşın erken rezervasyonlardaki zam oranının yüzde 60 olduğuna işaret eden Çubuk buradaki makasın işletmelerin karlılığından gittiğini belirtti. Erken rezervasyonla satın alınan tatilin altın veya dövizden daha fazla değerlendiğinin altını çizen Mustafa Kemal Çubuk “Erken rezervasyonla alınan otelin diğer yatırım araçlarına göre durumunu belirlemek için kasım ayında 10 bin 999 liraya Alanya’da bir otele rezervasyon yaptık. Oteli aldığımız dönemde ödediğimiz para 10.44 gram altın yapıyordu. Sezonda aldığımız altının değeri 16 bin lira olurken otelin bedeli 24 bin TL’ye çıktı.” diye konuştu.

“Bazı oteller fiyat vermiyor”

Maliyetlerdeki hızlı artış nedeniyle kimi otellerin erken rezervasyon fiyatı vermeye yanaşmadığına dikkat çeken Çubuk, fiyat veren otellerin ise belli bir kotasyon koyduğunu ve bir kısım odayı maliyetin altında satarak misafire destek olduğunu kaydetti.

"Tatil vazgeçilmez bir ihtiyaç"

Yurt dışından İngiltere, Orta Avrupa ve Rusya’nın turizm sektörünü hareketlendirdiğini, iç pazarın ise turizm sezonunu iyi değerlendirdiğini belirten Çubuk: “Özellikle pandemi ve sonrası dikkatimizi çeken en önemli detaylardan birisi tüketicilerin artık tatil olgusunu eskiden olanın aksine herhangi bir kriz anında ilk vazgeçilen biraz da lüks olarak görülen harcamalar grubundan çıkararak önceliklendirilen ve her türlü koşulda ihtiyaç görülen ve kolay vazgeçilmeyen harcamalar sınıfına sokmaları oldu. 2023’te pazar çok daha hareketli olacak.” dedi.

"Seçim tatil alışverişi motivasyonunu etkilemeyecek"

Tatil alışverişini son dakikaya bırakanların bütçelerini zorlayacağını vurgulayan Çubuk; “Bugüne kadar Türkiye’de seçim gündemi turizm ekonomisini olumsuz etkileyen unsur olmuştur. Seçimin tarihi belli bile olsa insanlar seçim stresi ile o tatil alışverişini yapmıyorlar ya da erteliyorlardı. Satın alma motivasyonunu düşüren bu olay bu sene tersine dönecek. Çünkü erken rezervasyon yapan tüketici 3 kat kar edecek. 2 çocuklu 4 kişilik bir ailenin 5 yıldızlı otelde 5 gecelik tatili 8 bin TL’den başlıyor. Bu fiyat sezonda minimum 3 kat artacağını.” belirtti.

2022’nin kazananı Antalya, 2023’de Ege atağa kalkacak

Çubuk, 2022 özelinde Türkiye’nin en talep gören destinasyonunun Antalya olduğunu ifade etti. TatilBudur’da yaz otelleri içindeki satış payının yüzde 54’ten yüzde 66’ya çıktığını belirtirken 2023’te iç pazar dağılımının değişeceğini ve Ege’nin öne çıkacağını düşündükleri söyledi.



Bu Haber 10.11.2022 - 08:34:37 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.