Turizm sektör temsilcileri Türkiye’de artan fiyatlar nedeniyle tatil yapamayan Alman turistleri için alternatifleri değerlendirdi.
Turizm Güncel – Dış Haberler
Türkiye’deki tatil fiyatlarının son yıllarda ciddi oranda artması, özellikle çocuklu aileler için bu destinasyonu daha az erişilebilir hale getirdi. Sektör temsilcileri, bu artışların nedenlerini ve çözüm yollarını değerlendirdi.
Alman iş ve turizm dergisi fvw’nin canlı yayınında konuşan Bentour Reisen Almanya Genel Müdürü Songül Göktas-Rosati, son üç yılda bazı otel kategorilerinde yüzde 50'ye varan fiyat artışları yaşandığını ve bu durumun belirli müşteri gruplarına satış yapmayı zorlaştırdığını söyledi. “Aileler bu fiyatlarla tatil yapamaz hale geliyor” diyen Göktas-Rosati, buna rağmen bu yıl erken rezervasyonların rekor seviyeye ulaştığını vurguladı: “25 yıldır böyle bir sezon görmedim.” Yine de bütçesi daha kısıtlı olanlar için hala uygun seçenekler olduğunu belirtti ve Antalya dışında Ege Bölgesi’ne olan ilgide artış gözlemlediklerini ekledi.
Travel FM Genel Müdürü Atiye Camyeşil-Kurudayana, fiyat artışlarının büyüklüğüne dikkat çekerek bunun seyahat acentelerini zorladığını ifade etti. Ege Bölgesi’nin farklı bir deneyim sunduğunu belirten Camyeşil-Kurudayana “Ege’yi satmak bana da keyif veriyor. İnsanlar yeni yerler tanıyor,” dedi. Ayrıca, seyahat acenteleri için düzenlenen etkinliklerin Bodrum gibi farklı bölgeleri tanıtmak açısından önemli olduğunu vurguladı. Camyeşil-Kurudayana “Bu tür organizasyonlarla acenteler sadece Antalya’yı değil, Türkiye’nin diğer potansiyel bölgelerini de tanıyabiliyor.” dedi.
Coral Travel/Ferien Touristik Türkiye Ürün Müdürü Verena Blümel-Denk, otel fiyatlarındaki artışın sadece ekonomik nedenlere değil, aynı zamanda otellerin sunduğu hizmetlerin gelişimine de bağlı olduğunu dile getirdi. Blümel-Denk “Oteller kendini sürekli yeniliyor, özellikle spor alanları gibi hizmetlerde büyük yatırımlar var” dedi. Sezon dışında Türkiye'ye seyahatin teşvik edilmesi gerektiğini savundu. Bütçesi sınırlı olanlar için denize yakın ikinci veya üçüncü sıradaki otelleri önerdi. “Dört yıldızlı oteller bile genellikle beş yıldız kalitesinde hizmet sunuyor.” diyen Blümel-Denk Ayrıca Dream Hotels, Sherwood ve Crystal gibi otel zincirlerinin aileler için uygun olduğunu belirtti. Blümel-Denk “Sadece en bilinen oteller değil, daha geniş bir yelpazeyi dikkate almak önemli” ifadelerini kullandı.
SunExpress Ticari Direktörü Helmut Wölfel, Türkiye’ye olan ilginin yüksek sezonda güçlü olduğunu fakat genel tabloya bakıldığında hâlâ gelişim alanı bulunduğunu söyledi. “Türkiye’ye sezon dışında gitmiyorsanız, potansiyel boşa harcanıyor” dedi. SunExpress’in bu yıl Türkiye’ye 17 milyon yolcu taşımayı hedeflediğini belirten Wölfel, Almanya-Türkiye arasında kapasitenin geçen yıla göre yüzde 6 artırıldığını ve bu artışın kış sezonunda da devam edeceğini açıkladı. Ayrıca, “Fiyat artışına çok fazla alan yok. Uygun fiyatlı kalmak zorundayız” ifadesini kullandı.
Bentour CEO’su Deniz Uğur tarafından önerilen “alkolsüz her şey dahil” modeli de gündeme geldi. Bu sistemde, temel hizmetlerin yer aldığı bir paket sunuluyor, ekstra hizmetler ise isteğe bağlı olarak ekleniyor. Göktas-Rosati, bu fikri destekleyerek, “Birçok misafir ithal alkol gibi ekstralara ihtiyaç duymuyor” dedi. Camyeşil-Kurudayana ise Dubai’de bu modelin başarılı şekilde uygulandığını hatırlattı: “Müşteriler bunu kabul ediyor.” Blümel-Denk de otellerin bu modele geçmeye hazır olduğunu ve Coral Travel ile Bentour’un gelecek sezon bu konsepti uygulamayı planladığını söyledi. Schauinsland-Reisen’in ise Türkiye’deki üç otelde şimdiden “alkolsüz her şey dahil” seçeneği sunduğu aktarıldı.
Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.
www.turizmguncel.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Turizm Güncel A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.
Copyright © 2018 - Tüm hakları saklıdır. Turizm Güncel
Tasarım & Yazılım Altyapısı DataNet Bilgi Teknolojileri