'Şahenk sayesinde restoran işletmeciliğini keşfettik'

'Şahenk sayesinde restoran işletmeciliğini keşfettik'
İstanbul’un lüks restoranları arasında yer alan Sunset’in patronu Barış Tansever, “Türkler yemeğe para vermek istemiyor. Kişi başı 150 lira civarı hesap ödenen 50 restoran var İstanbul’da. Dünya markaları geri gidiyor. İstanbul restoran mezarlığı gibi” dedi. Tansever, sektörün Ferit Şahenk sayeseinde restorancılığa ilgi göstermeye başladığını da dile getirdi.

 
İstanvul’da hizmet veren ve lüks restoranlar arasında gösterilen Sunset’in sahibi Barış Tansever, İstanbul’un ‘lüks kategorisinde’ sınıfta kaldığını söyledi. 1994 yılında Sunset’i kuran Tansever, hem Sunset’teki yenilikleri hem de yeme-içme sektörünün lüks restoranlarını anlattı.

'İSTANBUL LÜKSTE SINIFTA KALDI'
 
İstanbul'un çok cazip bir şehir olduğuna ancak gstronomi ve lüks restoran götergeleri açısından sınıft kaldığına değinen Tansever şunları söylei:
 
"İstanbul’da 15 bine yakın yeme içme mekanı var. İçki dahil kişi başı 150 TL üstünde ortalama para vererek çıktığınız sadece 50 restoran var. Buna Boğaz’daki balık restoranları da dahil. İstanbul’un en pahalı 10 lokantasının içki hariç ortalaması 50 bilemedin 60 euro. İçki dahil en pahalı 10 lokantamızın ortalama kişi başı fiyatı 100 dolarla 100 euro arasında. Paris’in en pahalı restoranlarına baktığınızda ise içki hariç adam başı 250-300 euro ödeniyor. Birçok lüks tüketim ürünlerine Avrupa’nın çok üstünde fiyatlar ödüyoruz. Ama Türkiye’de güzel bir yemeğe ve hizmete para vermek değer sıralamasında maalesef çok aşağılarda yer alıyor. Yeme içme sektörü henüz gözümüzde ayakkabı ve çantaya verilen paralar kadar önemli değil maalesef."
 
HAYAL KIRIKLIĞI

Bazı dünya restoran markalarının Türkiye'ye geldiğini ancak büyük hayal kırıklığı yaşadıklarını belirten Tansever, "Hakkasan kapandı, Spice Market, Bice kapandı daha nicelerini sayabilirim. Bir de kapanmayan suni teneffüsle yaşatılan markaları koyarsak, maşallah İstanbul restoran mezarlığı gibi. Mesela şu anda  müthiş  bir şefin lokantası var İstanbul’da, dünyanın iki numarası seçilen Massimo Botturo ve bence hak ettiği ilgiyi görmüyor. Lokasyonun beğenilmediği söyleniyor ama ben bunu geçerli görmüyorum. İnsanlar Toscana’ya gidip Michelin yıldızlı restoranlar için kilometrelerce yol yapıyor, burada Zorlu Center’ın bir katına mı çıkamıyor? Michelin yıldızlı ünlü bir şef Türkiye’de. Dünyanın 2 numaralı şefi!  Michelin yıldızlı bir restoranımız bile yok diyen Türkler nerede? Bu olacak iş mi?"

ŞAHENK SAYESİNDE RESTORAN İŞLETMECİLİĞİNİ KEŞFETTİK

Ferit Şahenk'in yeni yatırımı hakkında da konuşan Tansever, şunları söyledi:

"Öncelikle biz restoran işletmecileri olarak Ferit Şahenk’e müteşekkiriz. Ben uzun yıllar TURYİD’in yani Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği’nin Başkanlığını yaparken, bizim sektörümüzün genç nüfusumuza iş ve aş sağlayan, Türkiye’nin potansiyeli en yüksek sektörlerinden biri olduğunu ve istihdam için önemini vurguladım. Sağ olsun Ferit Şahenk bizim yıllarca dil döküp anlattığımız hikayenin arkasına inanıp yatırım yapınca, Türkiye restoran işletmeciliğini keşfetti." (Hürriyet)

Söyleşinin tamamını okumak için tıklayınız.
 


Bu Haber 06.09.2015 - 09:17:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • biraz fazla olmus 06.09.2015 - 01:06

    sunset her zaman iyi cunku basinda patronu var , barmeni tanirsin , sef garsonu tanirsin, bu yeni acilan havali ve pahali restoranlar , ilk zamanlar kaliteli yemek veriyor fakat o sicak havayi veremedigi icin ,zamanla is hacmi dusuyor , tabiki o zamanda yemek ve personel kalitesi dusuyor ve dukkanlar patliyor...oyle ben zincir yaptimla olmyuyor..restorancilik ayri bir konu, yakinda sahenk de satar zaten ne var ne yok, cunku insanlar zenginlesiyor ve calistircak eleman bulmak zorlasiyor...Avrupa da yeni trend aile isletmesi kaliteli restoranlar..

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.