Rusya’da yurt içi tatil fiyatları, yurtdışı tatil fiyatlarını geçti

Rusya’da yurt içi tatil fiyatları, yurtdışı tatil fiyatlarını geçti

Rusya’da yurt içi tatillerinin, yurt dışı tatilinden daha fazla pahalandığı belirtiliyor.


Rublenin dolar ve euroya karşı zayıflamasına rağmen, iç turizmdeki fiyatların keskin bir şekilde arttığı Rusya’da, ağustos ayında yurtiçi turlarına gelen zamların Türkiye ve Mısır tatillerindeki fiyat artışından daha yüksek olduğu belirlendi.

GazetemRu’da yer alan habere göre, Rusya’da faaliyet gösteren çevrimiçi tur operatörü Travelata’ya göre Rusya ve Abhazya’da tatil fiyatları yıllık bazda ortalama yüzde 29-33 oranlarında artarken, ağustos ayında Türkiye ve Mısır tatillerinde fiyat artışlarının yüzde 17 olduğu kaydedildi.

Dış turizmdeki fiyat dinamikleri, hacmin genişlemesi ve yurtdışı ulaşım maliyetinin düşmesi ile ilişkilendirilirken, tur operatörleri ülke içindeki uçuşlar için fiyatları yüksek olarak adlandırıyor.

Travelata’ya göre, ağustos ayında popüler tatil yerlerine tur rezervasyonlarında ortalama tutar yıllık bazda yüzde 15-33 artarken, en belirgin olanı Karadeniz kıyısındaki tatil destinasyonları oldu.

Abhazya’da tatil maliyeti yıllık bazda yüzde 33,3 artarak ortalama 114 bin 500 rubleye yükselirken, Rusya’daki tatil yerlerinde ise fiyatlar yüzde 29,6 artarak ortalama 98 bin 300 rubleye çıktı.

Bu dinamiklerin destinasyonların popülaritesini önemli ölçüde etkilemediğine değinen Travelata uzmanlarına göre, Rusya ve Abhazya’nın tatil rezervasyonları yapısında 2022 seviyesine tekabül eden yüzde 23’lük bir paya sahip.

Bir diğer çevrimiçi tur ve uçak bileti hizmeti Sletat ru’ya göre, Rus tatil beldelerinde tatil maliyeti yıl içinde yüzde 15 artarak 97 bin 500 rubleye ulaşırken, Abhazya’da ise fiyatların yüzde 20 artarak 118 bin 900 rubleye yükseldiği kaydediliyor.

Uzmanlar, ağustos ayında Rusya’daki tatil destinasyonlarına talebin yüzde 32,5’lik paya sahip olduğunu, Abhazya’nın payının ise 7,4 olduğunu bildirdi.

Ülke içindeki otel fiyatlarının turlardaki artışa kıyasla önemli ölçüde yükselmediğine vurgu yapan çevrimiçi tur hizmeti Ostrovok.ru’ya göre, Ağustos 2022’den bu yana konaklama maliyetleri yüzde 12 artışla ortalama 4 bin 800 rubleye ulaştı.

Dolphin Tur Operatörü Genel Müdürü Sergey Romashkin, Karadeniz kıyısındaki otellerde konaklama maliyetinin yıl içinde ortalama yüzde 10-15 arttığını söylerken, “Yılın başında oteller, yüksek talep nedeniyle fiyatları yüzde 20′ artırdı. Ardından satışlar yavaşladı ve rakam düştü” dedi.

Romashkin’e göre Kırım otelleri sınırlı talep nedeniyle oda fiyatlarını yıl içinde yüzde 15 düşürürken, Travelata.ru’ya göre Türkiye’de bu yılki ortalama konaklama maliyeti yüzde 16,6 artarak 216 bin 700 rubleye ulaştı.

FUN&SUN seyahat acentesi, Türkiye’ye bir turun döviz cinsinden ortalama maliyetinin geçen yılki seviyesinde kaldığına dikkat çekerken, iki kişi için yaklaşık 2 bin dolar olduğu gözlemleniyor.

Travelata.ru’ya göre Türkiye’nin ağustos ayı toplam tur satışlarındaki payı yüzde 62’den yüzde 51’e gerilerken, Sletat.ru’ya göre ise yüzde 44,4’ten yüzde 34,4’e düştü.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) tatilleri ise ağustos ayında yüzde 27,5 artarak 186,2 bin rubleye çıkarken, Mısır turları da yüzde 15,3 artarak 186,7 bin rubleye yükseldi.

Analistler, bu ülkelerin toplama payının sırasıyla yüzde 6 ile yüzde 7 olduğunu bildirirken, ağustos ayı satış yapısında bu destinasyonların payında artış yaşandığı gözlemlendi



Bu Haber 11.08.2023 - 15:49:16 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.