Rusya yolcu uçaklarının kirasını ruble ile ödeyecek

Rusya yolcu uçaklarının kirasını ruble ile ödeyecek

Rus havacılık sektörüne getirilen yaptırımların ardından ülkede bulunan uçakların tamamını Rusya tesciline geçiren Rusya, şimdi de uçakların kirasının ruble ile ödenmesine karar verdi.


TurizmGüncel - Dış Haberler

Geçtiğimiz günlerde 'dost olmayan ülkelere' petrol ve gaz satışını ruble ile yapma kararı alan Rusya Federasyonu, kiralık uçakların bedellerinin de lessörlere ruble ile yapılmasına karar verdi. Konuya ilişkin kararnamenin Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalandığı açıklandı.

Karara göre, elinde kiralık uçak bulunan hava yolu şirketleri bunların kirasını Rus bankalarından açılan özel bir hesaba ruble olarak yatıracak. Düzenlemenin orta vadeli etkisinin bilinmediği, ancak kısa vadede uçakların iç hatlarda uçmaya devam edeceği bildirildi.

1 Nisan’da yürürlüğe girdi

Putin tarafından imzalanan "Ulaştırma Alanında Belirli Alacaklılata Dönük Mali Yükümlülüklerin Yerine Getirilme Prosedürlerine İlişkin Geçici Kararname" 1 Nisan'dan itibaren yürürlüğe girdi.

Daha önce 5 Mart'ta çıkarılan benzer kararnamenin eki olan yeni kararnameye göre, aylık 10 milyon rubleyi geçen uçak kiraları ve yedek parça ödemeleri Rus bankalarındaki özel hesaplara ruble ile yatırılacak. Yabancı para cinsinden yapılacak ödemeler için ise devletten özel izin alınacak.

İrlandalı lessör 3,5 milyar dolarlık dava açtı

Hava yolu şirketlerinin belirlenen tutarı ruble ile ödedikten sonra yasal sorumluluğunun ortadan kalkacağı, sorumluluğun Rus devletine ait olacağı ve Rusya'da yasal hale gelecekleri belirtiliyor.

Öte yandan, uçaklarına el konan lessörlerlerden İrlandalı AerCap'in Rusya'ya 3,5 milyar dolarlık tazminat davası açtı, diğer lessörlerin de onu takip edeceği belirtiliyor.



Bu Haber 02.04.2022 - 10:12:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.