Recep Yavuz: Rehberi çıkarırsak kültür turları Erik Dalı turizmine dönüşür

Recep Yavuz: Rehberi çıkarırsak kültür turları Erik Dalı turizmine dönüşür

Antalya Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı Recep Yavuz, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği yasasında yapılması planlanan değişiklik hakkında açıklama yaptı.


Antalya Kent Konseyi Turizm Grubu Başkanı Recep Yavuz, son dönemde turizm sektöründe tartışmalara neden olan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 1618 sayılı Türkiye Seyahat Acentaları Birliği yasasında yapılması planlanan değişiklik hakkında kendi bloğunda bir yazı yayınladı.  

Hem TÜRSAB hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından hazırlanan yasa taslağındaki rehber konusuna değinen Recep Yavuz kültür turlarında rehberlerin önemine işaret etti.

Kültür turlarında rehberlerin çıkarılması halinde bu turların erik dalı turizmine döneceğine değinen Yavuz yazısında şu ifadeleri kullandı:

“1618 sayılı Seyahat Acentaları yasasındaki revizyon isteği haklı bir taleptir. Ülke turizmimizin ilk günlerinde hayata geçirilen yarım yüzyıllık yasanın çağımız koşullarına uyarlanması ve sektörü belki bir yarım yüzyıl daha taşıyacak düzeye getirilmesi sektörün menfaatinedir.

Gerek Kültür ve Turizm Bakanlığı, gerekse TÜRSAB bu konuda çalışmalar yaparak taslak yasa önerilerini şekillendirmektedirler. Her ne kadar bu iki kurum arasında bazı maddelerde önemli görüş ayrılıkları olsa da her iki çalışmanın da yaklaşık yüzde 70’i aynı ya da benzerdir.

Ben her iki taslak üzerindeki tartışmaları daha sonra paylaşmak üzere beklemeye alıp iki taslakta da ortak görüş olan ve turist rehberliği mesleğini komple değiştirmeye yönelik 'Otobüste profesyonel rehber bulundurma zorunluluğu olmaması' maddesi üzerine bir kaç kelam edeceğim.

Buna göre turistler (yerli veya yabancı) turları esnasında seyahatleri boyunca herhangi bir rehberlik hizmeti almayacaklar, gerekli durumlarda otobüsteki acente yetkilisine başvurabilecekler. Bu madde üzerinde görüşler alınırken sanırım rehberliği sadece ören yeri anlatan kişi olarak dar bir çerçevede değerlendirmişler. Hatta otobüste bulunan bir acente temsilcisinin yabancı dil bile bilmemesine razı olmuşlar.  Oysa turist rehberliğinin ayrılmaz en önemli parçası yollarda yapılan ve turistin kendi dilinde anlatımlardır. Ülke büyük, rotalar uzun, memleket dolu dolu olunca otobüs seyahati anlatımlar için en uygun fırsatı sunar. Rehber Efes’te, Perge’de, Bergama’da Roma’yı, Bizans’ı, otobüste ise baştan sona Türkiye’yi anlatır. Ortalama bir kültür turu bin 500 kilometredir. Rehber yol boyunca ülkenin tarihinden, gelenek göreneklerine, tarımından, ekonomisine hemen her konuyu misafirlerine detaylı bir şekilde anlatır, bu konulara dair soruları cevaplar ve misafirlerinin gözünde gerçek bir Türkiye resminin oluşmasını sağlar. Bununla birlikte seyahat esnasında gördükleri rengarenk tabiat karelerini, dağları, ormanları, göçebeleri, koyun ve keçi sürülerini, ekili toprakları, küçük köy yerleşimlerini, nehirleri, gölleri ve daha bir çok konuyu otobüsten göstererek anlatır. Sadece pamuk, fındık, çay ya da zeytin anlatımı saatler sürebilir. Ülkemizin eğitim sistemi, genç nüfus, iş hayatı, askerlik sistemi, aile hayatı, tarihi, ekonomisi, dili, mutfağı turistlerin en merak ettiği konulardır. Bunları Ayasofya’yı gezdirirken, Perge’yi, Bergama’yı dolaşırken anlatma şansı yoktur. Otobüs aslında Türkiye tanıtımının yapıldığı bir dershanedir. Rehber öğretmen, turistler öğrencilerdir. Turist rehberlerinin bu anlatımları sayesinde turunu tamamlayan bir turist bir Türkiye sevdalısı ve eksperi olarak ülkesine döner ve duyup öğrendiklerini ülkesinde iş yerinde arkadaşlarına, konusuna komşusuna anlatır. Adeta bir tanıtım zincirine döner otobüsteki dersler.

Bütün bunların yanı sıra rehber rotada olmayan ama mutlaka görülmesi gereken yerleri de anlatır büyük bir gururla. Batı turunda Doğu’yu, Doğu turunda Batı’yı, Kapadokya turunda Karadeniz’i, Güneydoğu turunda İshak Paşa’yı dolu dolu anlatır. Emeğinin karşılığını da defalarca teşekkür ederek ayrılan turistlerden alır. Bu yüzdendir şirketlerin turizm anketlerinin en yüksek iki notu yıllardır hiç değişmez; 1. Rehber 2. Şoför.

Yıllardır biz de turistlerle birebir yaparız anketleri. Yüzbinlerce anketimiz sistemlerimizde mevcut. Aksini iddia eden çıkmaz bir Kültür Turunda turistlerin istisnasız en iyi buldukları her zaman rehber ve kaptandır. Efes, Pamukkale, Kapadokya daha sonra gelir. Bu kilometreler boyu yollarda örülen ince bir nakıştır. Önyargılı gelen bir turist bir hafta sonra Türkiye aşığı olarak ülkesine döner. Rehberlere yaşadıklarını, karşı karşıya kaldıkları soruları yazsam inanmazsınız. Bunları tamir etmek, ikna etmek ve kazanmak çoğu kez bin 500 kilometre sürer.

Efes’i bir audio cihazı 15 dilde anlatabilir, ama Türkiye’de evliliği, dede ile anneanneyi, cenaze namazının önemini, komşuluk ilişkisini, çay sohbetlerini anlatmaz

Bin bir güçlükle yetiştirdiğimiz 10 bin kadar profesyonel rehberimiz var. Önce zor bir sınavı geçtiler, sonra aylar süren eğitim yaptılar, ardından tekrar hem kültür hem yabancı dil sınavına girdiler, ardından bir ay süren Büyük Türkiye Turu yaptılar. Böyle yetişti profesyonel tur rehberi. Türk turizminin değerli ve etkili bireyleri olarak ülke tanıtımını turistlere turistlerin dilinden yaparak önemli bir sorumluluğu bugüne kadar başarıyla hayata geçirdiler.

Kültür turlarında profesyonel tur rehberi eşliğinde otobüs seyahatinin önemini göz ardı etmeyelim, Transport yapmıyoruz, seyahat ediyoruz. İçinden rehberi çıkarırsak erik dalı turizmine döner güzelim turlarımız.

Otobüste rehber gerekmez diyenlere önerim, bir hafta bir turist otobüsünde gezsinler. Yolda yaşananların, anlatılanların, sorulan ve cevaplananları ne kadar önemli olduğunu görecekler. Gerçi işin içinde olanlar bunun zaten farkında.

Bu gereksiz ve ülke turizmine hiçbir katkısı olmayan kararın tekrar gözden geçirilip bu yanlıştan bir an önce dönülmesini ve kültür turizminin gönüllü elçilerinin daha fazla rencide edilmemesini dilerim.”



Bu Haber 29.01.2024 - 17:16:50 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Kaybolan bir meslek daha

    Kadir Cesitö 31.01.2024 - 06:05

    Yapay Zeka yaygınlastıkca rehberlik meslegi tum dunyada kaybolacak su an Samsung S24 ile basladı telefonlarda artık iki kisi ekstra program olmadan karsılıkli konusuyor dil bilmeden.Birkac sene sonra bu gidisle rehberlik de tarihin tozlu sayfalarına karısmasın bu konuda odalar ve birlikler strateji gelistirsin

  • Yusuf CAMKIRAN 31.01.2024 - 01:45

    Tur rehberleri, sadece tarihi yerleri ve müzeleri tanıtmakla kalmaz, aynı zamanda destinasyonun kültürünü, yerel yaşam tarzını ve benzersiz deneyimleri ziyaretçilere aktararak daha derin bir anlayış sağlarlar. Rehberler, turistlere yerel lezzetleri deneme, geleneksel el sanatlarını keşfetme ve yerel halkla etkileşimde bulunma şansı tanır. Bu, sadece tarihî ve turistik mekanları ziyaret etmekle kalmayıp, aynı zamanda bir destinasyonun gerçek ruhunu ve karakterini anlama fırsatı sunar. Ayrıca, rehberler güvenlik konusunda da önemli bir rol oynarlar. Yabancı bir yerde kaybolma riskini azaltır ve acil durumlar için bir rehberin rehberlik ettiği bir grup, daha güvende hisseder. Ayrıca, dil bilmeme veya kültürel farklılıklar nedeniyle ortaya çıkabilecek iletişim zorluklarını aşmada rehberler büyük bir yardımcıdır. Farklı ülke ve farklı kültürlerden gelen turistler için rehberler, onlara tanıdık bir ortamda olma rahatlığını sağlar ve daha iyi bir seyahat deneyimi sunar. Alışveriş, termal tesisler gibi alternatif turistik aktivitelerde rehberler, turistlere en iyi seçenekleri sunarak zamanlarını daha verimli kullanmalarına yardımcı olabilirler. Sonuç olarak, rehberler turistlerin seyahat deneyimini zenginleştiren ve güvenliğini sağlayan önemli bir unsurdur. Turlarda rehberliğin zorunlu olması, turistlere daha kapsamlı, bilgi dolu ve güvenli bir seyahat deneyimi sunar.

  • turlarda rehber zorunluluğu doğru değil.

    ali yılmaz 31.01.2024 - 10:58

    tarihi yerler ve müzeler dışında turlarda rehber zorunluluğuna karşıyım. isteğe bağlı olmalı. Ayasofyayı gezerken rehber olursa daha verimli geçer. ama benim rehbersiz gezme hakkım da olmalı. Yalovada Arap turistler 1 aylığına geliyorlar. tarihi yerleri yada müzeleri gezecekse eyvallah ama adam mesela termale gidecek bütün gün ailesi ile vakit geçirecek. yada alışverişe gidecek bu insanları her dışarı çıktığında yanlarına rehber vermek zorbalık bana göre.

  • Sürdürülebilir turizm'de böyle mi söz sahibi olacağız?

    Alper Ertubey 31.01.2024 - 01:56

    Türkiye GSTC (Global Sustainable Tourism Council) ile dünyanın en kapsamlı çerçeve anlaşmasını yaparak, turizm aleminin ve sivil toplum örgütlerinin bütün dikkatini üzerine topladı. Turizmin bütün bileşenlerinin otellerden başlayarak sürdürlebilir turizm ilke ve kuralları ile dönüştürülmesi, ülkemize bu sektörde büyük bir ivme kazandıracaktır. Çünkü çok yakın gelecekte bu dönüşümü yapamayan ülkelerin turizm faaliyetleri kısıtlanacaktır. Durum böyle iken, gerçek anlamda turizm yapmayan ve geçmişteki yanlış turizm politikalarının kalıntısı olan niteliksiz seyahat acentelerini memnun etmek adına, turizm araçlarında lisanslı rehber bulundurma zorunluluğunun kaldırılması, kendi ayağına sıkmaktan farksızdır. Turizmin geleceğini kurgularken, turist rehberlerinin yetenek, bilgi ve becerilerini arttırmak ve bugün onlara olduğundan daha büyük sorumluklar yüklemek gerekirken, onları gereksiz görüp, turizm faaliyeti dışına itmek, sürdürülebilir turizm sertifikasyon uygulamaları ile başlatılan sürece taban tabana ters düşmektedir. Turist rehberleri, müşteri ile tur operatörü arasında yapılan ürün anlaşmasının kusursuz olarak hayata geçmesini sağlayan kişidir. Bunun yanında turun kalitesini ve tura katılanların güvenliğini sağlayanlar turist rehberleridir. Turizmin esas amacı olan farklı kültürlerin tanışması ve kaynaşmasını turist rehberleri sağlar. Sürdürülebilir turizmin hayata geçmesini sağlayacak en nitelikli güç turist rehberleridir. Turizm yasası onları turist otobüsünden indirmek yerine, zaman kaybetmeden sürdürülebilir turizm konusunda eğitim görmelerini ve sorumluluk üstlenmelerini sağlayacak şekilde hazırlanmalıdır.

  • Lalel Turizm 30.01.2024 - 05:24

    Acenteci olarak söylüyorum rehbersiz turlarda kalite düşüyor şikayet artıyor sorun artıyor. Sorumluluğu rehbere veriyorum kafam rahat tecrübe ile sabit

  • Rehberlerimiz

    Mehmet Yapıcı 30.01.2024 - 04:58

    Yazınızı çok beğendim, çok doğru noktalara değinmişsiniz,rehbersiz tur olamaz,ülke tanıtımında çok önemliler umarım bi hatadan dönerler.Dr Mehmet Yapıcı

  • Kitabın ortası

    Mehmet BICIOĞLU 30.01.2024 - 10:58

    Sayın Recep Yavuz doğru tespitlerde bulunarak kitabın ortasından değerlendirmiş, imzamı atarım yazdıklarına.

  • Teşekkürler

    Seda Bozdağcı 30.01.2024 - 10:50

    Öncelikle biz profesyonel turist rehberlerini doğru şekilde değerlendirdiğiniz için teşekkür ederim. Tam da söylediğiniz gibi biz rehberler en basiti, sadece Topkapı Sarayı'nda anlatım yapmak durumunda kalsak, ülke hakkında hiç fikri olmayan birisine Osmanlı mı anlatacağız sadece? Ülkenin ve şehrin geçmişini anlattığımız yerler örenyerleri değil ki. Sizin de dediğiniz gibi ülkemizi araç içerisinde anlatıyoruz. Yolculuk esnasında çok sayıda soruya yanıt vermemiz gerekiyor. Bizlerin aldığı eğitim bitmiyor ayrıca. Sürekli kendimizi güncellememiz, gündemi ve yeni kazıları takip etmemiz gerekiyor. Ülkenin nitelikli turizm elçilerini değersizleştirmek uzun vadede geri dönülmez kayıplara sebep olacak. Çok değil geçtiğimiz yıl sahte rehberlik yapan birisinin araç içerisinde Ulu Önder Atatürk hakkında saçma sapan yaptığı bilgilendirmeler haberlere konuk oldu. Araç içerisine koyulacak ve rehberlik eğitimine sahip olmayan birisi aldığı bir soru karşısında ne yapacak sizce? Ne anlattıklarını kim denetleyecek? Sadece bir noktadan diğerine hiç konuşmadan gideceğine ihtimal veren var mı? Bu sahte rehberliğe de davetiye çıkartan bir eylemdir. Tekrar gözden geçirilmesi şart bu unsur atlanmamalı. Rehberler ayrıca sadece anlatım da yapmaz. İlk yardım müdahalesinde bulunmak durumunda kaldığım yolcularım da oldu, anlık çözüm üretmek durumunda kaldığım çok sayıda durumda. Rehberlik mesleğini nasıl daha iyi bir seviyeye ulaştırırız, onların şartlarını nasıl daha iyileştirebiliriz (SSK gibi) düşünmek yerine bizleri örenyerlerine hapsetmek istiyorlar. Bu zihniyeti kınıyorum.

  • Tur

    İbrahim Ecevit 30.01.2024 - 05:59

    Turlarda rehber olması çok önemli kültür turu günümüzde yapılan turlar rehberini anlatımı ticareti mağza anlatır bu yılardır böyle Alman pazarı biti şimdi Rus pazarı bitecek insanlar tür alıyor gezip görmek den fazla mağza da vakit geçiriyor tür dönüşü memudeyil rehber siz gidilen turlardan çok mutlu oluyorlar çünkü mağza yok günümüzde çok az kültür turu yapan tür rehberi diyetleri tezgahtarlık yapıyor komisyoncu tür rehberi mağza olmayan tura çıkmazlar

  • Dogruya doğru

    Kemal Özen 30.01.2024 - 12:11

    bilinçli ve güzel degerlendirmeleriniz icin cok tesekkurler.. her rehber bir büyükelcidir turistin gözünde...

  • Özcan Kılıç 29.01.2024 - 08:21

    1500 km lik kültür turunda rehber bulundurmak yasaktır diye bir madde yoktur taslaklarda. Ayrıca 1500 km kültür turu yapan hiç bir acenta grubunu rehbersiz göndermez. Gönderirse bir daha grup alamaz. Yasa taslaklarındaki rehber konusu iyi anlaşılmamış maalesef.

  • Türkiye Turizm Gelecegi

    Ayşe Tutar 29.01.2024 - 08:10

    Sayın Recep Yavuz, değerli fikirleriniz için teşekkürler, kaleminize sağlık. Fakat gel gör ki; malesef bazı tarafların kendine yontmaya çalıştığı bir tablonun içerisindeyiz. Hatta ve hatta, bunu yapalım derken, hem kendileri zarar görebilecek ve hemde profesyonel turist rehberlerine de, bu sırada dokunulmadan geçilmek istenmiyor! Tam da söylediğiniz gibi" "transport" yapıldıgı zannediliyor. Bu şekilde elde edilmek istenilen kar, zarardan öteye gitmez. Hem ülke turizmi ve tanıtımına vurulan balta ve hem de turlarda düşünülen kar payı, hiçte düşünmedikleri gibi olunca iş işten geçmiş olacak. Bazı durumlarda olduğu gibi burada da bir masaya oturulamıyor malesef. Ve bu sırada "Atı alanın, Üskudar' ı geçmemesi" dilegiyle..

  • Rehbersiz Tur-Kültür-süz Turizm

    Ahmet Umutoğlu 29.01.2024 - 07:45

    Turizmi doldur boşalt turizmine çevirme gayretleri. Herşeyi para olarak gören birkaç vizyonsuz acentecinin, sürdürülebilir turizmi yoketme ve günü kurtarma hezeyanı olarak görüyorum. Recep Bey’in yazısı durumu çok iyi özetlemiş. 20 yıldır turizmin içerisindeyim. Kokartlı rehber olarak 40 kişilik turist grubuna Pamukkale turu yaptığım o uzun yolculukta Alanya’yı anlatmıştım. 40 kişilik turist gruptan 30 kişi ertesi gün otel rehberlerine gelerek Alanya turu satın almışlardı. Acente Operasyon sorumlusu bana bunu anlattı ve teşekkür etti. 20 gün sonra ise Acente işime son verdi :)

  • Nokta atışı tesbitler

    Mehmet Fazıl PEHLİVANOĞLU 29.01.2024 - 06:43

    Yazdıklarınızın tamamı çok doğru, yerinde tespitler. Ben bir kaptan olarak düşüncelerimi belirteyim, eğer bir noktadan bir noktaya ki bu kültür turlarında minimum 3-4 saatlik bir yolculuk demek insanlara bu süreçte bir şeyler vermezseniz homurtular başlar, Artı yol boyu insanlar gördüğü şeyleri merak edip mutlaka sorar yol boyu bir düğün konvoyu bir cenaze töreni mezarlık meyve ağaçları tarımsal ürünler yöresel şeyler bir Denizli'nin horozu gibi kapadokya bölgesinde yılki atları gibi bunları bantla anlatamazsınız. Eğer o misafirler yol boyu şakalasmalar ile espriler ile bilgi aktarımı ile yolculuğu doldurulamaz ise o tur bir hiç tir. Böyle bir karar turizmi katletmektir.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.