Pronto iç pazarda ağırlığını arttırıyor, kültür turlarında hedef ilk 2

Pronto iç pazarda ağırlığını arttırıyor, kültür turlarında hedef ilk 2
Prontotour, kuruluşunun 25. yılına denk gelen yıllık toplantısını Ramada Otel Kazdağları’nda yaptı. Şirketin üst düzey yöneticilerinin katıldığı basın toplantısında konuşan Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, şirketin kültür turlarında ağırlığını arttırdığını belirterek, ‘hedef ilk 2’’ dedi.


TurizmGüncel

Prontotour yönetimi, Ramada Otel Kazdağları’nda düzenlediği basın toplantısı ile şirketin hem 2018 performansını hem de 2019 ve daha ilerisine dönük hedeflerini paylaştı.

Toplantının açılışında konuşan Ali Onaran, aradan geçen 25 yılda çok yol aldıklarını belirterek, ‘’Turizme ilk başta incomingle başladık. Biz İngilizlerden ve Almanladan çok şey öğrendik ama biz de artık çok başarılı şekilde outging ve incoming yapıyoruz.’’ dedi.

‘’EKONOMİ VE DÖVİZDEKİ DURUM ACENTELERİ ZORLUYOR’’

2018’in acenteler için zor bir yıl olduğunu ifade eden Onaran, ‘’Aslın bakılırsa 2916’dan itibaren yılların başına ‘’zor’’ sözcüğünü ekliyoruz. Bir ara incoming kötüydü. O toparlandı ama şimdi de iç pazar daraldı. Dövizdeki yükseliş ve dalgalanma ile ekonomideki durum acenteleri zorluyor. Seçimlerin bitmesiyle durumun daha iyi olacağını düşünüyorum.’’ diye konuştu.

YURT İÇİ KÜLTÜR TURLARIN HEDEF İLK İKİ

2019 yılında çok daha fazla iş yapmayı daha fazla insana ulaşmayı hedeflediklerini kaydeden Onaran, ‘’Bu yıl kişi sayısında yüzde 20 artış hedefimiz var. Dövizdeki yükselişten dolayı ciro sürekli artıyor ve bu nedenle ciro bizi aldatmamalı. Bu yıl yurt içinde kültür turizmi atağı yapıyoruz. Yeni bir ekibimiz var Biz hep kültür turları yapıyorduk ama kültür turlarından elde edilen gelir şirketin cirosunun yüzde 5’ini oluşturuyordu. Şimdi yurt içi kültür turlarının ciro içindeki payını yüzde 15’e çıkarmayı hedefliyoruz. Türkiye’de kültür turlarına çok doğru bir zamanda girdik. Sıfır noktasında değildik ama kısa sürde 3-4 kat büyüdük. Şu anda ilk 3-4 arasında değiliz ama amacımız kültür turlarında bu yıl ilk 3 arasına, sonraki yıl ikinci sıraya yerleşmek.’’ ifadelerini kullandı.

aonaran

Prontotour’un insanlara tüm dünyayı gezdirdiğini kaydeden Onaran, ‘’Çok doğru yaptığımız bu işi kendi coğrafyamızda çok daha iyi yapabiliriz dedik. Bu nedenle iç turizmde frekansı yükselttik. Göreceksiniz bundan sonra Türkiye içinde de çok daha fazla misafir ağırlayacağız.’’ diye konuştu.

PRONTOUR’UN YENİ ÜRÜNLERİ

Prontotour’un Yunanistan’ın Eğriboz ve Midilli adaları, İtalya’da Rimini ve Tunus gibi destinasyonları daha güçlü bir şekilde sunmaya başladığını kaydeden Onaran şirktin yeni ürünleri ile ilgili şu bilgileri verdi:

‘’Buralara dönük operasyonlar iyi gidiyor ve talep de var. THY uçuşlu 6 günlük bir tatili 3 bin lira gibi fiyatla yarım pansiyon olarak yapabiliyorsunuz. Bu nedenle bu tür yeni ürünleri de TL olarak sunmak da son dönemdeki yeniliklerimizden biri.

Bir diğer yeniliğimiz de Corendon Hava Yolları ile Kıbrıs’da dönük paket turlarımız. 3 Haziran’dan itibaren haftanın 4 günü, bir hafta 1.690 liradan başlayan fiyatlarla bu destinasyonu sunabiliyoruz. Buna otel, uçak, transfer ve rehberlik hizmeti dahil. Burada da amacımız yine alternatif yaratmak. Fiyatlar arttı elbette ama yeniliklerle bunun aşıyoruz ve Kıbrıs’ı yoğun satacağımızı düşünüyorum.

Baltık Denizinde Anastasia Gemisi ile bir program başlattık. Bu gminin Türkiye temsilciliğini yapıyoruz. Geçen yıl 1000 euroya sattığımız turu bu yıl 500 euroya satıyoruz. Biz sektöre hep yenilikler ve daha farklı soluklar getirmeyi amaçlıyoruz. Baltık’taki bu gemi ile de yine bir yenilik yapmış olduk. Bu gemide ayrıca misafirlerimiz Rusya’ya da vizesiz giriyorlar ve St Petersburg’da iki gün kalıyorlar. Buna benzer yeni paket turlarımız olmaya deva edecek.’’

‘’BU SORUNLARI SADECE BİZ DEĞİL, RAKİPLERİMİZ DE YAŞADI’’

Prontotour’un geçen yıl 100 bin civarı bir yolcu sayısına ulaştığı bilgisini paylaşan Onaran, ‘’Bu tür yıllada büyümek kolay olmuyor. Bu seneki amacımız seneyi 100 binin üzerinde bir rakamla tamamlamak geçen yıl 250 milyon ciromuz vardı, bu yılki ciro hedefimiz 300 milyon lira. Geçtiğimiz yıl dövizin yükselmesi ve belirsizlik olması bizi çok ciddi etkiledi. Ne olacağını göremeyen tüketici de alımlarını ötelemsi nedeniyle misafir sayısında düşüş yaşandı. Bu sorunları sadece biz değil, rakiplerimiz de yaşadı.’’ şeklinde konuştu.

‘’TEK YETKİLİLİK SADECE TÜRKİYE’DE VAR, YERLİ TURİST FARKLI DESTİNASYONLARA YÖNELİR’’

Türkiye’de artan otel fiyatlarının yerli turisti deniz tatili için farklı destinasyonlara yönlendireceğini söyleyen Ali Onaran, ‘’İtalyanlar deniz tailini İtalya dışında bir yerde yaparlar. Bunun nedeni İtalya sahillerinin pahalı olması. Türkiye’de otel fiyatlarının yükselmesi de benze bir durum. Tunus’a THY ile operasyonlarımız var. Tunus’ta operasyon yaptığımız yerlere 4 bin liraya alacağınız tatili Türkiye’de en az 6 bin liraya satın alabilirsiniz. Bu nedenle tercihler o tarafa doğru da yönelecektir. Fiyat farkı da var, talep de var. Şu anda Akdeniz’de tüm oteller dolu. Çok sayıda otel iç pazara sunduğu kontenjanı düşürdü. İç pazar kontenjanını sıfırlayan oteller biliyorum. Türkiye’de şu anda ciddi bir yatak arzı sıkıntısı var. Yurt dışı pazara 100 euroya satan otel geçtiğimiz yıl 350 lira kazanırken bu yıl 600 lira kazanıyor. İç pazara 600 liraya sunduğunda satılıp satılmayacağından emin olamayan otelci, kontenjanını dış pazara sunuyor. Acentelerle oteller arasındaki tek yetkililik anlaşması bize özgü bir durum. Mesela İspanya’da böyle bir durum yok. Direkt seferlerin artmasıyla birlikte tek yetkililik anlaşmalarının da yavaş yavaş ortadan kalkacağını düşünüyorum.’’ dedi.

pronto1

''YURT İÇİN KÜLTÜR TURLARINDA HEDEFİMİZİ BÜYÜTTÜK''

Bu yılki yenilikler hakkında bilgi veren Prontotour CMO’su Gürkan Erol, Dünya Denizleri ile kişiye özel tatili çeşitlendirdiklerini belirterek “Yurt içi kültür turlarındaki hedeflerimizi büyütmenin yanı sıra, yurt dışında kültür tatili ile deniz tatilini de bir araya getirdik. Yurt dışındaki kıyılarda yurt içinden daha ucuz deniz tatili yapma imkânı oluşturduk. Ve tabii yurt içi kültür turlarında hedeflerimizi büyüttük” dedi.

Prontotour ile seyahat eden gezginlerin ileriye dönük yurt dışı paket turlarını önceden satın alma noktasında sekiz yılda yüzde 150’lik artışlar olduğunu dile getiren Erol “Bizimle seyahate çıkan gezginler eskiden tatili 35 gün öncesinden alıyordu. Günümüzde ise 90 gün öncesine kadar yaklaştı. Gezginlerin yurt dışı tatillerini 55 gün daha erken alıyor olması, seyahat severlerin daha da bilinçlendiği ve erken satın alımın önemini kavradığını gösteriyor” diye ekledi.

YURT İÇİ TURLARDA DA LİDERLİĞİ AMAÇLIYOR

Prontotour Yurt İçi Turlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Hakan Öksel, şirketin 1994 yılında işe İtalya turlarıyla başladığını belirttikten sonra şöyle konuştu: “Prontotour günümüzde 1.200 acentesi olan, birçok ilki gerçekleştiren, seyahat trendleri belirleyen lider tur operatörü konumunda. Bu yıl ofisimizi yeni yerimize taşıdık. Grup şirketlerinden ProntoMICE ve Binovist aynı yer, aynı binada bir araya getirdik. Bu durum, bize iletişimde büyük avantajlar sağladı. Prontotour’un ana işi kültür turları yapmak. Bunu ağırlıklı yurt dışında yapıyordu. Şimdi bu vizyona yurt içi turlarını da ekledik. Ürün çeşitliliğine önem veriyoruz. Kültür turizminde kısa sürede sonuç elde etmeye başlamamızın nedeni markanın gücü ve misafir profil. İsteyen herkesin istediği ürünü bulabileceği bir raf oluşturmak istiyoruz.'' değerlendimesinde bulundu.



Bu Haber 13.04.2019 - 18:42:56 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.