Polonya, Balkanlar ve Baltık pazarlarında neler oluyor?

Polonya, Balkanlar ve Baltık pazarlarında neler oluyor?
Resort Turizm Kongresi kapsamında düzenlenen “Doğu Avrupa ve Balkan Pazarında Durum” başlıklı panele katılan turizmciler, dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

TurizmGüncel - Antalya

Resort Turizm Kongresinde AKTIB Başkan Yardımcısı Kaan Kavaloğlu moderatörlüğünde düzenlenen “Doğu Avrupa ve Balkan Pazarında Durum” başlıklı panele katılan Ethem Okudur, Kaan Ergün ve Ayhan Mavisu, bulundukları pazarlardaki son gelişmeleri değerlendirdi.

Ayhan Mavisu: Sıkıntılar yaşadık

Balkan pazarını değerlendiren Ayhan Mavisu şunları söyledi:

2019’da Balkanlarda çok güzel bir sezon geçirdik. 130 bin kişi Türkiye’ye getirdik. Bunun 100 bini Antalya yolcusuydu. Bunu, yaptığımız yatırımlarla başardık. Balkan tarihinin en yüksek rezervasyonlarını aldık. Yüzde 40’lara ulaştık. Pandemi ile beraber çok sıkıntılar yaşadık. Balkan insanına parasını iade etme şansınız yoktu. Bazı otelci arkadaşlara teşekkür ediyorum. Hem ön hem de EB ödemelerini iade ettiler. Durumu suiistimal etmediler. Geri kalanını kendi imkanlarımızla hallettik. Parasını isteyen her yolcuya parasını iade ettik. O dönemde hava yolu şirketleri ve otelcilerle sıkıntılar yaşadık.

“Balkanlardan sadece soğuk hava gelmiyor”

Balkanlar turizm açısından çok önemli bir pazar. Balkan ülkelerinden 2018’de 3 milyon 877 bin, 2019’da 4,7 milyon kişi ülkemizi ziyaret etti. 2020’de başlayan korona nedeniyle 1,2 milyona düştü. 2021’de de 2 milyon 236 kişiye yükseldi.

Balkan pazarına çok fazla önem verilmedi ama bizim ülkemiz için Rusya ve Almanya’dan sonra 3. derecede önemli bir pazar. Bunun farkında olmalıyız. Balkanlardan sadece soğuk hava gelmiyor, çok ciddi miktarda turist geliyor.  Çok ciddi bir şekilde Balkanlarda bir Balkan diasporası var. Bu pazara özellikle önem vermemiz gereken bir pazar.

Kaan Ergün: Polonya’da 1,5 milyon paket tur müşterisi var

Polonya pazarını değerlendiren Coral Travel Polonya’nın müdürü Kaan Ergün ise ülke nüfusunun 38 milyon olduğunu ifade etti. Polonya’nın Avrupa’da ekonomisi en hızlı büyüyen ülke olduğunu ifade eden Kaan Ergün, “Bu ülkede charter bazlı seyahat sayısı nüfusa oranla az. Korona öncesi 1,5 milyon paket tur potansiyeli vardı.” dedi.

“2022’de 1 milyona ulaşırız”

Ergün, değerlendirmelerine şu sözlerle devam etti:

2019 yılında 881 bin Polonyalı Türkiye’ye seyahat etti. Korona ile birlikte en hızlı düşen ülkelerden biri Polonya oldu ve ziyaretçi sayısı 140 bine geriledi. 2021’de ise yeniden büyük artış sağlandı. Şu anda Polonya’dan gelen yolcu sayısı 560 binlerde. Polonya’dan kış uçuşları da devam ediyor. Bu sene toplamda 600 bine ulaşmasını bekliyoruz.

Türkiye’de fiyat-kalite dengesi güzel bir noktada buluşması, başlatılan güvenli turizm sertifikasının başarıyla uygulanması ve Türkiye-Polonya arasındaki iyi diplomatik ilişkiler sayesinde bu ülkeden gelen ziyaretçi sayısı artıyor.

Polonya’da Türkiye pazar payımızı yüzde 30’lardan yüzde 50’lere çıkardık. 2022 hazırlıklarımız devam ediyor. 2022 yılında kapasitemizi 2021 yılına göre yüzde 20 artırıyoruz. Türkiye’nin Polonya pazarında 2022’yi 1 milyonun üzerinde bir sayıyla tamamlayacağına inanıyorum.

“Polonyalılar Türkiye’ye kimlikle girmeli”

Polonya vatandaşlarına pasaport zorunluluğunu kaldırılır, Polonyalılar Avrupa ülkelerine olduğu gibi Türkiye’ye de kimlikle girerse, Türkiye’ye gelen Polonyalı sayısının gözle görülür bir şekilde artacağını düşünüyoruz. Bu olmadığı için son dakika rezervasyonları Avrupa ülkelerine kaptırıyoruz.

Ethem Okudur: Haritadaki yerini bile bilmiyorlardı

Akay Travel Genel Müdürü Ethem Okudur ise Baltık pazarına 1996 yılında girdiğini söyledi. Baltık pazarında girdiklerinde pek çok insanın bu ülkelerin harita üzerindeki dahi bilmediğini söyleyen Okudur, “Yakın tarihimizde Baltık ülkeleri ile çok fazla diplomatik ilişkimiz yokmuş. Bu nedenle orta Avrupa’daki ‘Türk korkusu’ buralarda yok.” dedi.

Okudur, konuşmasına şu sözlerle devam etti:

Baltık ülkeleri nüfusuna göre Türkiye’ye turist gönderen ülkeler arasında ilk 3’e girerler. Pandemi öncesinde sadece Antalya’ya bu ülkelerden 400 bin turist almıştık. Salgın, politik veya farklı bir şey yaşanmazsa, Baltıklarda 2019 sayılarını aşabiliriz. Önümüzdeki erken rezervasyonları görüp ona göre hareket edeceğiz.

“Artık sıkılmaya başladık”

Birçok pazara özel yapılan kontratların artık daha toplu ve tek hale geldiğini görüyoruz. Bence bundan sonraki süreçte pazara özel uygulama yapmak gerekecektir. Çalıştığımız otellerin diğer pazarlara özgü uygulamaları bu pazara uyarladıklarını görüyoruz. Ancak her pazara farklı uygulama olmalı. Otelciler Türkiye dostu olan bu pazara yeterince önem vermiyor. Sadece ‘ne kadar çek vereceksiniz?’ diyorlar ve bundan da artık sıkılmaya başladık.”



Bu Haber 25.11.2021 - 16:08:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.