Phaselis Antik Kentine iki ayrı plaj işletmesi 

Phaselis Antik Kentine iki ayrı plaj işletmesi 

Birinci derece arkeolojik SİT alanı statüsündeki Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Phaselis Antik Kenti’ne iki adet plaj işletmesi için ihale düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘kontrollü kullanım’ yapılacağını ileri sürdü.


Kültür ve Turizm Bakanlığı, Phaselis Antik Kenti’ne iki ayrı plaj işletmesi yapmak için ihale düzenledi. İstanbul merkezli Se-Fa Restorasyon Sanayi İnşaat’ın kazandığı ihale çerçevesinde, 85 bin metrekarelik alan üzerine kafeterya, otopark, karşılama merkezi, duş ve tuvaletlerden oluşan çok sayıda günübirlik yapı inşa edilecek.

1000 metreküpten fazla beton malzemenin de kullanılacağı projenin inşası için PVC, demir ve alüminyum gibi malzemelerin yanı sıra yoğun olarak ahşap kullanılacak.

Bir kısmı tarım arazisi niteliğindeki özel mülk olan arazinin tamamı Beydağları Sahil Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor.

Phaselis Antik Kenti’nin arkeolojik sit alanı sınırları 2016’dan itibaren genişletilmişti. Bakanlığın projesi bugüne kadar yapılaşmadan korunan Bostanlı Koyu ve Phaselis’in kuzeydoğusunda yer alan Cennet Koyu olarak da anılan Alacasu Koyu’nu kapsıyor.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2021 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından özel bir firmaya 20 yıllığına kiralanan Cennet Koyu’ndaki yapılaşmaya karşı çıkarak, “Birinci derece arkeolojik sitlerde de yapılaşma mümkün değil. Biz gerekli uyarıları da yapıyoruz şu anda” demişti.

2015’te Phaselis’te iş insanı Fettah Tamince’ye ait Rixos Oteller Grubu’na tahsis edilen 180 dönümlük alandaki otel projesi iptal edilmişti.

Konuyla ilgili olarak açıklama yapan Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bölgenin birinci derce arkeolojik SİT alanı tescilli olduğunu, kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde sergilenebilmesi için söz konusu projenin hazırlandığını ileri sürdü. Projenin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından kabul edildiğini kaydeden Bakanlık, doğaya veya tarihi eserlere zarar verilmesinin söz konusu olmadığını iddia etti.

Bakanlığın açıklamasının tam metni şöyle:

“Antalya Phaselis Antik Kentinin bulunduğu alan I. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Phaselis Antik Kentinin tarihi ve doğal değerlerinin korunarak kontrollü ve sürdürülebilir bir şekilde sergilenebilmesi için söz konusu alanın kuzeyindeki Alacasu (Cennet) Koyu ile güneyindeki Bostanlık Koyunun "Phaselis Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi" ile bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması hedeflenerek projeler hazırlanmış ve bu projeler Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun 13.10.2022 tarih ve 14634 sayılı ve 15.11.2022 tarih ve 14780 sayılı kararları ile uygun bulunmuştur.

Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Kararları ile uygun bulunan projelerin uygulanması işi Bakanlığımızca ihaleye çıkılmış, SA-FA Restorasyon Sanayi İnşaat Ticaret Ltd. Şti. firması işin yapımını üstlenmiş, 14.02.2023 tarihinde sözleşme imzalanarak işin yapımına başlanmıştır.

Söz konusu çalışmalar, Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararları doğrultusunda Bakanlığımız ile Müze ve Kazı Başkanlığının denetiminde devam etmektedir. Doğaya veya tarihi eserlere herhangi bir şekilde zarar verme söz konusu değildir.”



Bu Haber 28.02.2023 - 08:28:42 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Neremiz doğru ki

    Murat Atsever 01.03.2023 - 10:32

    Phaselis Antik kentine iş makinaları ile girmişler, ne bekliyordunuz... son 5 yılda kaç kişi bilet ve kaç kişi müze kart ile giriş yapmış o güzelim antik kente denizinden çam ağacı gölgesinden faydalanmak için bir bakın istatistiklere. 2020 yılında 257.561 kişi 2021 yılında 287.586 kişi 2022 yılında 411.030 kişi üç yılda neredeyse bir milyon ziyaretçi, pardon! Bu getiri göz ardı edilir mi hiç? Mevcut haline ne diyeceğiz? Çivi çakmak yasak ama ucuz plastik kabin hiçbir aksamı çalışmayan wc'de hacet giderme ve nefes alamadığın kapalı duş kabinlerinde tuzdan arınma serbest, mangal - ateş yasak ama doğru ürün satışı yapamayıp insanları kazıklamak serbest, iskele yasak ama gezi tekneleri ve özel yatlar plajın dibine kadar girmesi serbest. Geçen yıl eşime diyordum burası ne kadar güzel ve huzurlu, biraz daha doğaya ve çevresine uygun birkaç düzenleme yapılsa uygarca insanlar dinlense ve yeterince personel ile güvenlik ve temizlik sağlansa diye. İşte ranta kurban gidecek bir alan daha kazandık bu dilekle! Vizyonsuz ve geleceği düşünmeden hareket etmek trend... neremiz doğru ki!

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.