'Paket tur pazarındaki kriz Thomas Cook'un iflasından çok daha derin'

'Paket tur pazarındaki kriz Thomas Cook'un iflasından çok daha derin'
Alman gazetesi Handelsblatt'ın yazarı Christoph Schlautmann Thomas Cook iflasıyla birlikte paket tur pazarında yaşancakları kaleme aldı. Paket tur pazarında, Thomas Cook iflasından önce zaten sorunların olduğuna dikkat çeken Schlautmann, yazısında aslında kaçınılmaz sona işaret ediyor.

TurizmGüncel - Dış Haberler

Yazısında paket tur organizatörlerinin düşen marjlarına dikkat çeken Christoph Schlautmann, organize seyahat pazarında başlayan düzen değişiminin durdurulamayacağın dikkat çekiyor. Tur operatörlerinin Ryanair, Booking ya da Aribnb gibi online şirketlerle fiyat yarışına girmeleri durumunda kar marjlarının daha da düşeceğine dikkat çeken  Schlautmann, ''Bu şirketler de Thomas Cook ile aynı kaderi paylaşır.'' değerlendirmesinde bulunuyor.

İşte Christoph Schlautmann'ın Handelsblatt'ta yayınlanan 'Paket tur pazarındaki kriz Thomas Cook'un iflasından çok daha derin' başlıklı yazısı:

'Thomas Cook iflası yeni bir konsolidasyon sürecini başlatabilir'

Thomas Cook'un iflas etmesi sonrası TUI hissedarlarını bir neşe sardı. Uzun süredir düşüte olan TUI hisseleri, bir anda yüzde 10 değer kazandı. Sektörün ikinci büyük şirketinin iflası, yeni bir konsolidasyon sürecini başlatabilir ve bu da sektörde bir geri dönüş sağlayabilir.

'Yeni düzen durdurulamaz'

Günün sonunda, TUI hissedarlarının da kandırılma olasılığı yüksek. Tour Vital'in iflasıyla, sektörde iflas eden son şirketin Thomas Cook olmadığı ortaya çıktı. Paket tatillerin düşüşü sonrası pazarda başlayan yeni düzen durdurulamaz.

DRV gibi turizm endüstrisi birlikleri, organize seyahatlerin 2018 yılında yüzde 7 büyüyerek 36 milyr euroya ulaştığını duyurdu. Ancak bu açıklama sadece mutsuzluğu engeller. Ayrıca paket turların yüzde 53 pazar payının olduğu bilgisi de aldatıcı.

TUI ve FTI örneği

Mesela pazar lideri TUI, geçtiğimiz mali yılda, kişi başı ortalama paket turun 809.5 euro olduğunu açıkladı. Ancak bunun sadece 21.50 eurosu operasyon karı. Bu paranın içinde bir de vergi, faiz ve amortismanlar var.

Başka bir örnek ise Münih merkezli tur operatörü FTI. FTI neredeyse bir döviz bürosu gibi operasyon yapıyor. Şirket, her 100 euroluk gelirin sadece 11 centinin kar olduğunu kabul ediyor.

'Şirketlerin varlığını tehdit eden bir rulet'

Bu riskli bir oyun. Büyük otel ve uçak kapasiteleri ile yapılan bu iş, şirketlerin varlığını tehdit eden bir rulet haline geldi.

Bu olay birkaç yıl önce Türkiye'de yaşandı. Darbe girişimi nedeniyle, alınan uçak ve otel kapasiteleri elde kaldı. Neticesinde JT Touistik ve VÖ Travel gibi şirketler iflas etti. Ya da bu yaz İspanya'nın yaşadığı durum. Tur operatörlerinin Türkiye'yi yeniden keşfetmesi nedeniyle İspanya hayal kırıklığı yaşadı. Düşen fiyatlar nedeniyle TUI karlılık uyarısı yaptı.

Sektör şimdi, belki de Türkiye veya İspanya'dakinden daha kötü şekilde, Thomas Cook'un iflası ve onun yarattığı güven kaybı ile karşı karşıya.

'Paraların güvencede olmadığı ortaya çıktı'

Thomas Cook'un Almanya'daki şirketleri aracılığıyla ileri tarihli rezervasyon yapan 600 bin Alman vatandaşı, sigorta güvencesinde olduğunu düşündükleri paralarının güvende olmadığını kabul etmek zorunda kaldı. Paket tur pazarı, bir gecede önemli bir oyuncusunu kaybetti. Seyahat endüstrisinin öngörülebilir bir gelecekte bu darbeden kurtulup kurtulamayacağı ise hayli tartışmalı.

'Paket tur pazarında Thomas Cook'tan önce de kriz yaşanıyordu'

Aslında paket tur pazarı, Thomas Cook'un iflasından önce de derin bir kriz yaşıyordu. Zevkli ve prestijli tatil paketlerinin içerikleri giderek azaldı. Paket tatillerde artık her şey herkes için değildi. Sabit fiyatlarla paket tur alanlar sık sık mahremiyet eksikliğinden veya kendi başının çaresine bakmak zorunda kalmaktan şikayet etmeye başlamıştı.

Seyahat şirketleri için 1994 yılında çıkarılan iflas sigortasının aslında beklenenden daha kırılgan olduğunu ortaya çıkmasıyla birlikte, paket tur organizatörleri son dayanağını da yitirdiler. Bu sigorta sistemi fare kapanına konan peynir gibiydi ve belki bazıları bu tuzağa girer.

'Online şirketlerle yarışırlarsa Thomas Cook'la aynı kaderi paylaşırlar'

Eğer tur operatörleri piyasada faaliyet gösteren Ryanair, Booking, Airbnb gibi gibi şirketlerin fiyatlarıyla yarışmaya çalışırlarsa, kar marjları daha da düşürmek ve Thomas Cook'la aynı kaderi paylaşacaklar.

Piyasa koşulları, sadece kendini yeniden yaratan şirketlere şans tanıyor. Burada model, pazar lideri durumundaki TUI olabilir. TUI parasını, paket tur işinden çok kendi otellerine, kendi kruvaziyer gemilerine ve kendi tatil ürünlerine yatırıyor. Aynı durum Alltours için de geçerli.

Thomas Cook'un iflasının ardından gezginler acil olarak kendilerini yeniden yönlendirecek. Uzun süredir tereddütte olan ürün sağlayıcılarsa, dönüşüm için gerekli olan parayı elinden kaçırabilir.



Bu Haber 15.10.2019 - 13:39:46 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.