Oya Narin: Bu fiyatlarla Antalya’ya yabancı yatırımcı gelmez

Oya Narin: Bu fiyatlarla Antalya’ya yabancı yatırımcı gelmez

Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Oya Narin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektörün ihtiyaçlarına cevap veremediğini ileri sürdü. Kişi başına 650 dolar harcamanın yapılıdğı Antalya’ya yabancı yatırımcının gelmeyeceğini belirtti.


Antalya İş İnsanları Derneği’nin (ANSİAD) toplantısına katılan TTYD Başkanı Oya Narin, Kültür ve Turizm Bakanlığı için ilginç benzetme kullandı.

‘’Bu gidişle 75 milyar dolara ancak 2033’te ulaşabiliriz’’

TurizmDays’ten Fikri Cinokur’un haberine göre Oya Narin, turizmde kısa, orta ve uzun vadeli projeler yaratılması için TTYD olarak ‘Turizmde Dönüşüm Raporu’ hazırladıklarını açıkladı. Mevcut gidişatla turizm sektörünün 2033 yılında 75 milyar dolara ulaşabileceğini ifade eden Oya Narin, ancak kendilerinin hazırladığı raporla 2033’te 100 milyar dolar turizm gelirine ulaşılabileceğini söyledi.

4 ve 5 yıldızlı otelleri 1, 2 yıldızlı fiyatına satıyoruz’’

Türkiye’de yapılan 4 ve 5 yıldızlı otellerin 1 veya 2 yıldızlı otel fiyatına satıldığını kaydeden Narin, ‘’İspanya'da toplam 295 adet beş yıldızlı otel var. Bizde ise sadece Antalya'da 400'den fazla olmak üzere ülkemizde 895 adet beş yıldızlı otel var. İtalya'da aynı İspanya gibi.. İş böyle olunca katma değer yaratamıyoruz. Piyasa ekonomisine ters olgu yaratıyoruz.’’ diye konuştu.

225 bin yatak yolda

Açılmayı bekleyen toplam 225 bin yaka kapasiteli tesisler olduğuna dikkat çeken Narin, yatak kapasitesinin yeniden belirlenmesi ve artık 3 ve 4 yıldızlı yatırımların yapılması gerektiğini ifade etti. Narin Ayıca, Türkiye’de otel markaları tarafından işletilen ve otel hizmeti veren 500 bin konut olduğuna da dikkat çekti.

Miami-Antalya örneği

Turizm alanında dünyada büyük bir rekabetin olduğuna vurgu yapan TTYD Başkanı Oya Narin, Antalya ile benzer özellikler gösteren Miami’nin yılda 16,5 milyon turist aldığını ancak 18 milyar dolar turizm geliri elde ettiğini belirtti.

‘’Bakanlık 1960'lardaki yapıyla devam ediyor’’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın sektörün ihtiyaçlarına cevap vermediğini söyleyen Narin, ‘’Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın kaynak ve yetkileri ülke turizminin geldiği aşama itibariyle yetersiz ve yeniden yapılandırılarak güçlendirilmesi gerekli. Bakanlık hala büyük ölçüde 1960’larda Bakanlığın kurulduğu dönemdeki yapıyla devam etmeye çalışıyor.  Turizm Bakanlığının elinde imkan yok. Yapısal imkan yok.  Turizm Bakanlığı turizm sektörünün ihtiyaçlarına cevap verecek duruma gelmeli. Bu fiyatlarla kişi başı 650 dolar harcama ile Antalya'ya yabancı yatırımcı gelmez. Antalya uluslararası bir marka getiremedi.'''' ifadelerini kullandı.



Bu Haber 11.09.2019 - 15:53:15 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • deniz tüfekçi 12.09.2019 - 12:34

    sonunda aklı başında laflar eden birisi sektörün önemli bir ayağının başına geldi.Bundan 12 sene önce İstanbula en az 150,5 yıldızlı otel lazım diyen bakanımıza, o bile az diyen önemli bir otelciler derneği başkanınnından,Antalya daha çok 5 yıldızlı otel kaldırır,teşvikler devam etmeli, büyük düşün,büyük! diyen bir başka çok üyeli,çok önemli otel derneğinin tepesindeki kişinin demeçlerinden sonra bunları duymak önemli.Antalyada doluluktaki yüksek orana karşın, borcumuzu ödeyemiyoruz diyen otel sahibinin gizli itirafı ,ürünümüzü maliyetine satıyoruz! dur.Ülkedeki yıllık otel doluluk oranı ortalama %50'yi bulmuyorsa, TYD başkanının talebinin ve tespitinin ne kadar doğru olduğu ortadadır.Siyaset buna ivedilikle tepki gösterip uyarıyı ciddiye aldığını ,gereğini yapacağını belirtmelidir.

  • turizimci 12.09.2019 - 08:04

    çok doğru bir teşhis bu kadar çok otelin olması .buna da turizm bakanlığı ile bölge belediyelerinin belli bir süre otel inşaatına müsaade etmemeleri ile önüne geçilebilir. ayrıca kaliteli eleman varda çalıştırılmadı mı ? burnundan kıl aldırmayan 5 kuruşa yer değiştiren (ki otel çokluğundan burada olmaz ise yandaki yerde çalışılım zihniyeti ile) ben onu yapmam ben bunu yapmam diyen elemanlardan bıktık artık onun için eleman yetiştirmeye çalışıyoruz otelciler olarak turizm okullarından yetişenlerde ayrıca bir hava biz herşeyi biliriz mantığı ile daha mayonez yapmasını bilmiyenler 5-6 bin liradan kapıyı açıyorlar. neymiş ızgaracı imiş o yalnızca ızgarada yapılanları yakarak çevirirmiş köfte yapmasını bilmez şişe tavuk veya et takmasını bilmiyenlerle uğraşıyoruz.

  • Murat Atsever 11.09.2019 - 08:52

    Mısır destinasyon kişi başı gelir ile mukayese edersek orada hiç yabancı yatırımcı olmaması lazım. Sorun kişi başı gelir değil mal sahiplerinin ben biliyorum edası ile Amerika’yı yeniden keşfetmek isteğidir.

  • Murat Kayalar 11.09.2019 - 04:48

    Evet bakanlık hantal ve işini yapamıyor ama siz otel sahipleri çalıştırdığınız elemanlara en düşük maaşı verip herşeylerinden çalıp , günde 12-13 saat çalıştırıp suçlu olmuyormusunuz ?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.