Bakan Ersoy’un açıkladığı o iki krediyi kullanabilen otel oldu mu?

Bakan Ersoy’un açıkladığı o iki krediyi kullanabilen otel oldu mu?

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Thomas Cook’un iflası ve Covid-19 nedeniyle otellere iki farklı kredi açıldığını duyurmuştu. Sektörden gelen bilgiler, söz konusu kredileri kullanabilen otelci olmadığı yönünde.


TurizmGüncel

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Geçtiğimiz yılın eylül ayında iflas eden Thomas Cook’tan zarar gören otellere kredi açılacağını belirtmişti. Ersoy 23 Eylül 2019 tarihli açıklamasında, ‘’Thomas Cook’un iflasından zarar gören oteller için 50 milyon euroluk ‘acil kredi’ paketi hazırlıyoruz.’’ demişti.

Bu şekilde tanımlanış bir kredi yok

İflasın üzerinden yaklaşık 9 ay geçmesine rağmen, söz konusu krediyi alan herhangi bir otel olmadığı belirtildi. TurizmGüncel’e bilgi veren sektör kaynakları, ne böyle bir krediyi kullanabildiklerini ne de kullanan birini duyduklarını belirterek, ‘’Bankalara defalarca sorduk. Bu şekilde tanımlanmış bir kredi yok.’’ ifadelerini kullandı.

Ekran Resmi 2020-06-13 09.55.41

Thomas Cook’un iflasından dolayı sadece Dalaman bölgesinde 65 milyon euroluk bir zarar oluştuğu belirtilmişti.

Başvurular Bakanlığa yapılmıştı

Bakan Mehmet Nuri Ersoy’un açıkladığı ancak otellerin kullanamadığı bir diğer kredi ise otellerin acentelerden aldığı ön ödemeleri geri almaları için tanımlanan ‘Ön ödeme kredisi’. Bilindiği üzere bu krediyi almak isteyen oteller önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvuruda bulunuyor. Konuştuğumuz pek çok acenteci, otellerin yaptığı kredi başvurusuna ne olumlu ne de olumsuz bir yanıt verildiğini belirtiyor.

Ön ödeme kredisini alabilen oldu mu?

Ön ödeme kredilerinden bugüne kadar kaç otelin başvuru yaptığı, kredi alan otelin olup olmadığı, olduysa bunların hangi acentelerin partneri olduğu henüz bilinmiyor. TurizmGüncel’in ulaştığı orta ve büyük ölçekli acenteler, otelci partnerlerinin önemli bir bölümünün kredi için başvuru yaptığını ancak henüz krediyi alan kimsenin olmadığını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ön ödeme kredileriyle ilgili duyurusunun üzerinden 2.5 aylık bir süre geçti.



Bu Haber 13.06.2020 - 09:55:00 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • BB 15.06.2020 - 04:09

    Bu krediler kullanıldı mı zahmet etsin bir milletvekili soru önergesi verip sorsun. Mevcut sektör kredilerinin ötelenmesi ile ilgili de hiç bir adım atılmadı. Sektör göz göre göre bankaların insafına bırakılıyor.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.