Oteller sezona hazır, peki ya otel çalışanları?

Oteller sezona hazır, peki ya otel çalışanları?

DİSK'e bağlı Dev-Turizm İş Sendikası Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, otellerin 28 Mayıs'ta açılacağını ancak otellerin ne personel aldığını ne de personele Covid-19 eğitimi verildiğini ileri sürdü.


Oteller mayıs sonunda kapılarını yeniden açmaya hazırlanırken, bir yandan da Kütü ve Turizm Bakanlığı'nın başlattığı sertifikasyon sürecine ve genelgeye adapte olmak için çaba sarf ediyo. Peki sektörün en önemli bileşeni çalışan ayağında durum ne?

Konuyla ilgili olarak Sözcü'den İsmail Akın'a konuşan Dev-Turizm İş Sendikası Başkanı Mustafa Yahyaoğlu, otellerin açılması için bazı kriterler getirildiğini, bunun başında da personelin pandemi konusunda eğitimi olduğunu söyledi. Yahyaoğlu, otellerin personelin eğitimi konusunda henüz bir hazırlık yapmadığına dikkat çekti.

Personel konusunda bir hazırlık yapılmadı

Başta kriterler belirlendiğini ancak bu kriterlerle ilgili otellerde henüz bir çalışma başlatılmağını kaydeden Yahyaoğlu, ''Başlamadığı halde Mayıs ayının 28'inde otellerin açılacağı söyleniyor. Ne personel alındı, ne de personele bir eğitim verildi. Ne personelin hastalıktan kendini, ne de müşteriyi nasıl koruyacağı konusunda bir çalışma yapılabildi. Yani bu süreç hazırlıksız, ‘bir an önce açılsın’a döndü. Bu doğru bir uygulama değil. Bilim kurulu üyeleri bunun doğru olmadığını söylüyor. Sezon kararının zamansız, erken olduğunu, havuz ve denize girmenin sağlığı güvence altında tutabileceğine inanmadıklarını, bunun erken olduğunu söylüyorlar. Her ne kadar su yoluyla bulaşmaz gibi görünse de, aynı anda havuzda, ya da denizde birçok insan olduğunda virüs taşıyan bir insan varsa diğerlerine de bunu bulaştıracaktır.” diye konuştu.

Otellerin açılma tarihi riskli

Otellerin açılma tarihinin riskli olduğunu ileri süren Mustafa Yahyaoğlu, yöneticilerin ekonomiyi idare demedikleri için riski göze aldıklarını söyledi. Yahyaoğlu, ''Yani kapalı kalmanın getireceği bir takım külfetler var. Kapalı kalmaya devam edin dendiği zaman külfetlere katlanması gerekecek. Normalleşme adı altında kapalı kalma durumunu değiştirerek, ‘geçin işinizin başına başınızın çaresine bakın’a dönüyor iş.'' dedi.

Turizm personelinin yüzde 80’i işsiz kalır

Corona virüsü sürecinde otellerin yüzde 30'ndan daha azının açılacağını dile getiren Yahyaoğlu, “Şu durumda oteller açıldığında yüzde 25 ya da 15 oranında müşteri bulabilirlerse çok iyi. (...) Bu durumda otellerin yüzde 25-30'u açılırsa, turizm personelinin yüzde 80'i işsiz kalacaktır. 2020 yılı olarak baktığımızda otel çalışanlarının yüzde 80'i iş başı yapamayacak.'' ifadelerini kullandı.



Bu Haber 18.05.2020 - 15:43:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Sosyalist 28.05.2020 - 03:06

    Otelde çalışmak tabiri caizse ülkeye gelen mülteci muamelesinden farksız.personel lojmanları leş.sosyal mesafe sosyal mesafe diye heryerde reklam haber yapılıyor. Bi gidin bakın 3m odada 7-8 kişi o sıcakta nasıl yatırılıyor. Sezonda personelden fedakarlık istenir sezon sonunda gözünün yaşına bakmazlar.gelecek sezona vaadler verilir hep.uzun yıllar çalışıp 2 sene önce bıraktım turizmi. Biraz daha düşük maaşlı 12 aylık işe girdim. Yeminle hayatım düzene girdi. Sinir stresim azaldı. Allah diğer turizm calisanlarinada nasip etsin

  • Ramazan Kılıç 19.05.2020 - 10:06

    Covid 19 bize ne mutlu ki gerçeği gösterdi hakkımı hiç bir turizm patronuna helal etmiyorum şu son 2 ayda kim iflas etti tabikide biz çalışanlar herşey patrondan yana biz köle hangi patron çıkıp da ben iflas ettim diyor ama benim mesai arkadaşlarımın şuan hepsi kuruşa ihtiyacı var arkadaşlar birlik olalım çalışmayalım bırakalım turizmi patronlar çinden getirsin işciyi

  • Metin 18.05.2020 - 11:07

    Biz otel çalışanları kimsenin umurunda değiliz korona bizi uyandırdı. Allah'tan başka sahibimiz yok. Artık otelde calisilmaz

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.