Otelciler Erdoğan’dan istediğini alamadı

Otelciler Erdoğan’dan istediğini alamadı

Dünyanın pek çok ülkesinde ‘şehir vergisi’ olarak adlandırılan ve direkt müşteriden alınarak ilgili konaklamanın gerçekleştiği şehrin belediyesine ödenen konaklama vergisi, Türkiye’de merkezi idareye gidecek şekilde hayata geçiriliyor.


Turizm Güncel

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un bakanlığı döneminde sektöre getirilen iki vergiden biri (diğeri ciro üzerinden alınan TGA payı) olan konaklama vergisi 1 Ocak 2023’te yürürlüğe giriyor. Verginin kimlerden, nasıl ve hangi kriterlere göre toplanacağının anlatıldığı Konaklama Vergisi Uygulama Genel Tebliği Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, konaklama ile birlikte satılan tüm mal ve hizmetlerden elde edilen gelirin yüzde 2’si konaklama vergisi adı altında devlete ödenecek. Konaklama dışı satılan ürün ve hizmetler; konaklamayı da içeren düğün, toplantı, kongre vb. etkinliklerin konaklama dışı bölümleri ile konaklama ile birlikte satılan ancak temini kısmen veya tamamen tesis dışından (balon turu gibi)  sağlanan hizmetler verginin konusu olmayacak. Bu durumda özellikle her şey dahil satılan otellerin ciddi miktarlarda vergi ödeyecekleri görülüyor.

Bilindiği üzere otelciler uzun bir süredir konaklama vergisinde oranın düşürülmesi veya verginin nispiden maktuya çevrilmesinini, verginin konaklayan kişiden alınmasını ve uygulamanın bir yıl daha ertelenmesini talep ediyordu. Geçtiğimiz günlerde yaptığı genel kuruluna Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı davet eden TÜROFED’in konuyu Erdoğan’a ilettiği ve sürecin Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati ile yürütüleceği konuşuluyordu.

Ancak uygulama tebliğinde konaklama vergisinin nispi (yüzde 2) olarak kalması ve 1 Ocak 2023’te toplanmaya başlanacağının belirtilmesi Erdoğan’ın otelcilerin talebini dikkate almadığını gösterdi.

Öte yandan, otellerin konaklama vergisini fiyatlara nasıl yansıtacağı da belirsiz. Örneğin, oransal olarak toplanacak konaklama vergisinin Booking gibi portallarda nasıl hesaplanacağı; uçuş, transfer ve konaklamayı içeren paket tur fiyatlarına nasıl yansıtılacağı bilinmiyor. Konuyla ilgili olarak acenteler ile oteller arasında uyuşmazlık olduğu biliniyor. Acenteler bu tip bir vergiyi satış fiyatına yansıtmak istemezken, oteller tutarın acente tarafından misafirden tahsil edilmesini istiyor.

Konaklama vergisindeki en tartışmalı konulardan biri de yasadışı konaklama merkezlerinin legalize edilmesi. Uygulama tebliğinde vergi ödemekle yükümlü olan işletmeler arasında “Turizm işletmesi belgesi ve/veya işyeri açma/işletme belgesi olup olmadığına bakılmaksızın geceleme hizmeti sunan diğer tüm tesisler”in de sayılması otelcilerin tepkisine neden oluyor.



Bu Haber 14.12.2022 - 12:31:32 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.