Otelciler 2023 için ne diyor, 2024'ten ne bekliyor? 

Otelciler 2023 için ne diyor, 2024'ten ne bekliyor? 
İTF’de düzenlenen panele katılan konaklama sektörü temsilcileri, hem 2023’ün değerlendirmesini yaptı hem de 2024’e ilişkin beklentilerini paylaştı.

Turizm Güncel 

Türkiye’nin önde gelen turizm şirketlerinin tepe yöneticileri İstanbul’da kapılarını açan İstanbul Turizm Fuarı (İTF) kapsamında düzenlenen ‘Sezon değerlendirmesi ve 2024 beklentileri” başlıklı panelde değerlendirmelerde bulundu.

Moderatörlüğü NG Hotels Yönetim Kurulu Başkanı Hediye Güral Gür’ün yaptığı panele Divan Hotels Genel Müdürü Murat Tomruk, Kilit Group Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit, Rixos Hotels Satıştan Sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Murat Alpman, Marriott International Çoklu Mülk Genel Müdürü Volkan Öztürkler ve Swissotel The Bosphorus İstanbul Genel Müdürü  Uğur Talayhan katıldı.

Murat Tomruk: Döviz baskılanınca Türkiye yabancı turistler için pahalı hale geldi

Divan Hotels Genel Müdürü Murat Tomruk, 2023 sezonunun olumsuzluklarla başladığını söyledi. 2022’nin sonlarına doğru İstanbul-Beyoğlu’nda yaşanan patlama, 2023’ün şubat ayında yaşanan deprem felaketi ve mayıs ayında peş peşe yapılan iki seçimden olumsuz etkilenen turizm sektörünün şimdi de ekonomik daralmadan etkilendiğini belirtti. Turizmde hep bir savaş olduğunu ve sektörün bu savaşta iyi olduğunu kaydeden Tomruk, pandemide en hızlı toparlanan ülkenin Türkiye olduğunu ve bu nedenle 100 milyon turist sayısını hedefleyebildiğini anlattı.

Dövizin uzun süre basıklanması ve TL’nin aşırı değerli kalması nedeniyle Türkiye’nin yabancı turistler için pahalı hale geldiğini belirten Tomruk, bunun da otelleri olumsuz etkilediğini söyledi. Tomruk, “Yılın ilk yarısında düşük doluluklar yaşandı. Sonrasında fiyatlar yavaş yavaş geriye çekildi ve doluluklar yükseldi. Ancak fiyatlar istediğimiz noktada değil. Şimdi önümüzdeki yıllara bakıyoruz. Önümüzdeki yıllarda hızlı çıkışlar yapacağımızı düşünüyorum.” diye konuştu.

Tolga Kilit:  Polonya, Hollanda, Çekoslavakya ve İsrail pazarlarında ciddi büyüme var

Kilit Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Tolga Kilit ise Antalya’da ocak ayının sonuna kadar hayal edilen rakamlarla gelen turizmin deprem ve seçimler nedeniyle sıkıntılar yaşandığını ancak sonrasında hızlı bir toparlanma kaydedildiğini söyledi. Antalya’nın şu anda hem 2019’un hem de 2022’nin üzerinde olduğunu kaydeden Kilit “Antalya’da iki önemli ana pazar var. Bunlardan biri olan Rusya’da hem 2019’a hem de 2022’ye göre rakamsal olarak 2 milyon civarı düşüş var. Ama buna karşın Polonya, Hollanda , Çekoslavakya, İsrail gibi pazarlarada ciddi büyüme oldu. Bu kadar enflasyonun olduğu, fiyatların bu kadar yükseldiği bir dönemde iç pazar da Antalya’yı bırakmadı. Bu rakamlar doğrultusunda pazar çeşitliliğimiz artttı. Doluluk noktasında da sezonun çok kötü olmadığını düşünüyorum. Bu kadar yatak sayının olduğu yerde lüks ürün grubunda boşluklar oluştu. Maliyetlerde euro bazında yüzde 20 civarında artış var. Bu da bizim fiyatları daha yukarıda tutmamıza neden oldu.” ifadelerini kullandı.

“Otellerin en büyük sorunu personel”

Şu anda tüm otellerin en büyük sorunun personel olduğunu anlatan Kilit “Bu durum Türkiye adına ciddi bir sorun oluşturmaya başladı. Artık tıpkı açık artırma gibi personel benden ona, ondan diğerine gidiyor. Bu nedenle bizim grup olarak personel tutmak, personele yatırım yapmak gibi çalışmalarımız var. Bu gider artışı içinde otellerin sürdürülebilir şekilde hareket etmesi lazım. Bizim gibi büyük grupların otellerini segmentlere ayırmaları gerekiyor. Nirvana grubunda lüks grubunda ayrı çalışma, amiral gemimiz olan Crystal içinde de ayrıca segmentasyon oluşturuyoruz. Bunu da misafire doğru anlatacak bir strateji geliştirmekten bahsetmişti. 24 bin yatağı olan bir grubun kitle turizmden çıkması düşünülemez. Bizim amacımız otellerimizi segmentlere ayırmak.” şeklinde konuştu.

İstanbul Turizm Fuarı

“Yatak sayısı artmadığı halde personel sayısı arttı”

Söz konusu segmentasyonun personelin kaldığı lojmanlarda bile yapmaya gerek olduğunu belirten Tolga Kilit şu noktaların aştını çizdi:

Otellerin segmentasyon ayrımı olduğu için Antalya’da turizm devam ediyor. Bu devam ettiği için personel anlamına da farklı bir strateji izlenmesi gerekiyor. Üstten alta tüm kadroların lojmanında bile ayrı bir segmentasyon yapmak lazım. Sadece bayan, aile, stajyer vb. Bizim Kilit Grubu olarak Antalya’da 33 tane lojmanımız var. Bunu daha da artıracağız. Öte yandan şöyle bir durum da var; 2019 yılında 11 bin 300, turizm grubunda ise 7 bin civarında personel vardı. 2023 yılında aynı yatak sayısına sahip olmamıza karşın 14 bin personelimiz var turizm grubunda 8 bin 500’e çıkmış durumda sayı. Demek ki aynı otelde çalışan personel sayısı da artmış.

“Kötü bir sezon diyemem”

Kötü bir sezon oldu diyemem, zor bir sezondu. 2024 için ilk defa hava yolu şirketlerimiz planlamalarını önceden açıkladı ve kapasiteleri arttırdı. Rusya’da düşüş var ama başka destinasyonlara giden Ruslar oradaki hizmetle Türkiye’yi kıyaslama imkanı buldu ve yeniden Türkiye’ye dönecektir. Kim ne derse desin, Türkiye’nin otelcilikte rakibi yok.

Murat Alpman: Dubai’de 2024’ün simülasyonunu yaşıyoruz

Farklı ülkelerde otelleri olan Rixos Grubunun  Dubai gibi destinasyonlarda 2024 sezonunun simülasyonunu yaşadığına dikkat çeken Rixos Hotels Satıştan Sorumlu Başkan Yardımcısı Murat Alpman grup olarak bu anlamda şanslı olduklarını söyledi. Bulunduğu coğrafya nedeniyle Türkiye’nin olaylardan çok çabuk etkilendiğini kaydeden Alpman “Ama hızlı hareket edip anında reaksiyon gösteriyoruz.” dedi.

“Bir şeyin hikayesi varsa satar”

 Dünyada hiçbir şeyin aynı yerde durmadığını ve yapay zekanın bir tuşla insanlara milyonlarca seçenek sunduğunu anlatan Murat Alpman “Bu ortamda otelin de havuzun da en mükemmelini yapabilir insanlar. Burada önemli olan siz nasıl fark yaratacaksınız? Bir şeyin hikayesi varsa satışı kolay olur ve Türkiye’de hikaye çok. Evet, 2024 sezonu çok başarılı görünüyor ama Türkiye’nin algıda bir adım öne geçip fark yaratması gerekiyor.” diye konuştu.

Tersane İstanbul’da 4 tane otel olacak

Land of Legends'deki başarıyı İstanbul’da yeni bir destinasyon yaratmak için kurguladıklarını kaydeden Tersane İstanbul ile ilgili de şunları söyledi:

10 yıllık bir serüven olan Tersane İstanbul 2024’ün ilk yarısında açılacak. Orası bir otel değil, yaşam merkezi değil, alışveriş merkezi değil... Orası otelden kültür sanata, eğlenceden alışverişe kadar her şeyin olduğu bir cazibe merkezi. Buradaki ana amaç çok değerli olan İstanbul’a bir değer daha kazandırmak. Bununla ilgili olarak yatırımcımızın çok hassas bir çalışması var. Biz Dubai’ye gidenleri İstanbul’a çekmek istiyoruz. 

İki faz olarak yapılan projede toplam 4 tane otel var. Bunlardan ikisi ilk fazla beraber 2024 yılında açılacak. Projede ayrıca rezidanslar ve yaşam merkezleri de var.”

İstanbul Turizm Fuarı

Volkan Öztürk: Türkiye’deki potansiyeli kimse gözardı edemez

Marriott International Çoklu Mülk Genel Müdürü Volkan Öztürkler ise Türkiye’nin yurt dışında pozitif ve negatif yanlarının olduğunu belirtti. Bazı krizler yaşanmasına rağmen Türkiye’deki potansiyeli kimsenin gözardı edemeyeceğini kaydeden Öztürkler şu noktaların altını çizdi:

Türkiye ve Suudi Arabistan, EMEA (Avrupa, Orta Doğu ve Afrika) içinde en önem verilen en hızlı gelişen ülkeler. Marriott Türkiye’de çok büyük potansiyel görüyor. Biz de 30’dan fazla markamızla Türkiye’de çok güzel oteller açıyoruz. Dünyadaki lüks turizmin yüzde 65’ini Marriott yönetiyor. Lüks markalarımızın hepsini Türkiye’ye getirdik. İstanbul’da 3 tane güzel proje açıyoruz. 2022 başında başlayan JW Marriott projemiz vardı. Tarihi yarımda da üç Marriott Luxury Collection açıyoruz. Pera bölgesinde de birkaç projemiz var.

“Turizmcileri yetiştirmezsek o markalar yok olup gider”

Biz iş geliştirme yapıyoruz ancak işin insan kaynakları ve eğitim boyutunu ciddiye almazsak istediğimiz kadar tesis yapalım o markalar yok olup gider. Bizim turizmcileri yetiştirmemiz, onların eğitimine önem vermemiz gerekiyor. Bu, otel yapmaktan daha önemli bir konu. Bir sürü otel açıyoruz ve nerede personel bulacağımızı düşünüyoruz.”

Otelin içiyle beraber otelin dışı da önemli. Turizmin değerinin anlaşılıp bunun da ciddiye alınması gerekiyor. İnsanlar gittiği ülkede kendini iyi ve güvende hissetmiyorsa hangi markada kaldığının bire önemi yok. Bir taksici, halıcı, restorancı turiste kötü davranıyorsa turizmde başarılı olamayız.”

Uğur Talayhan: İstanbul’daki 155 bin yatağın 65 bini 4 ve 5 yıldızlı

Swissotel Bosphorus Genel Müdürü Uğur Talayhan, 2023’ün herkes için zor bir yıl olduğunu söyledi. Kendisi de dahil olmak üzere, otelcilerin 2022’deki muhteşem sezonun ardından rehavete kapıldığını ve ayaklarının yere basmadığını belirten Talayhan “Deprem ve seçim sürecinden sonra bilhassa lüks segmentteki tesisler atik davranamadı ve bu sezonu kaybetti diyebiliriz. Bu süreçte gördüğüm kadarıyla Airbnb konaklamaları patladı. Şu anda İstanbul’daki 155 bin yatağın 65 bini 4 ve 5 yıldızlı. Bu nedenle fiyatta zorlanma yaşandı. Ekonomi ve bütçeli otel segmenti çok başarılı oldu.” diye konuştu.

En büyük neden deprem

Körfez bölgesindeki ve Rusya’daki zengin turistlerin bu yıl başka destinasyonlara gittiğini kaydeden Talayhan, bunun en büyük nedeninin sürekli ‘İstanbul’da deprem olacak’ haberlerinin çıkması olduğunu ileri sürdü. Talayhan, zengin misafirlerin gelmemesinden dolayı da lüks otellerin zorlandığını anlattı.

“Suudiler veya Ruslar gelmedi diye ülke turizmi zorlanmamalı”

Olağandışı bir durum olmaması halinde 2024’ün pozitif göründüğünü kaydeden Talayhan “Bu yılki gibi Suudiler veya Ruslar gelmedi diye ülke turizmi zorlanmamalı. Asya bölgesine odaklanmalıyız. Hindistan ve Çin son derece önemli pazarlar. Bu iki ülkenin 3 milyar nüfusu var. Şu anda 2024 için negatif bir görüntü yok. İşin güzel tarafı MICE rezervasyonları ve kruvaziyer turizmi geri geliyor. Umarım bir kriz doğmaz veya yaratılmaz.” dedi.


Bu Haber 05.10.2023 - 15:21:55 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.