Osman Ayık: Bizim ders çalışmamız lazım

Osman Ayık: Bizim ders çalışmamız lazım

Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık, İspanya’daki turizm kentlerinin sürekli kabuk değiştirdiğini belirterek, ‘’bizim ders çalışmamız lazım’’ dedi.


TurizmGüncel

Bundan 20 sene önce Barselona’nın Antalya’dan farkı olmadığını belirten Osman Ayık, bugün Antalya’nın İspanya’daki karşılığının Mayorka olduğunu ifade etti. ‘’Bizim ders çalışmamız lazım’’ diyen Ayık, ‘’Mayorka bile kabuk değiştidi. Çünkü destinasyonlarını sürekli dönüştürüyorlar. Barselona’nın hemen yanında Costa Brava var. Burası bütün İspanyol kitle turizminin yaşandığı bölgeydi ama 1996 olimpiyatlarında şehri komple yenilediler ve Costa Brava’yı bambaşka bir forma soktular. Şimdi orya tatil amaçlı giden de var, kültür amaçlı giden de.’’ şeklinde konuştu.

‘’KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DOĞRU YAPMIYORUZ’’

Bu kadar sürede Antalya’nın neden kabuk değiştiremediğini sorduğumuz Osman Ayık, ‘’Burada iki türlü bir birikim söz konusu olması gerekir; Bunlardan biri sektörün birikimi, diğeri ise kamu otoritelerinin ve siyasetçilerin birikimi. Biz mesela kentsel dönüşümde ne yapıyoruz? Binayı yıkıp, üstüne iki kat ekleyerek sağlam bina yapıyoruz. Sosyal donatısıyla, alt yapısıyla bugünkü insanın ihtiyacı olan yeni bir yaşam alanı yaratmıyoruz. Çürük binayı yıkıp yerine yenisini yapmak kentsel dönüşüm değil bana göre. Çünkü insanların talepleri 20 yıl önceki talepler değil.’’ yanıtını verdi.

‘’ESKİDEN YILDA İKİ TATİLE ÇIKANLAR ŞİMDİ 8 TATİLE ÇIKIYOR’’

Küreselleşme ve ulaşım olanaklarının gelişmesiyle birlikte seyahatçilerin tutumunun da değiştiğini ifade eden Osman Ayık, ‘’Eskinden seyahatler 10 gün, 2 hafta, 3 hafta olurdu. Çünkü uçak maliyetleri yüksekti. Ancak şimdi değişti. İnsanlar artık 5 günlüğüne, 3 günlüğüne hatta bulduğu her fırsatta seyahate çıkıyor. Eskiden yılda iki defa tatil yapanlar şimdi yılda 8 defa tatile çıkıyor. Türkiye’de bile böyle bir kesim var.’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’HEM TÜRKİYE ÖLÇEĞİNDE HEM DE KÜRESEL ÖLÇEKTE SEKTÖRLE İŞGÜDÜM OLMALI’’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın hayata geçirmek istediği yeni turizm politikalarında sektörle eşgüdüm içinde hareket edip etmediğini sorduğumuz Ayık, ‘’Olacak, olması da lazım. Dünya Turizm Örgütü’nde toplantılara katıldım. Orada bir beyin jimnastiği yaptık. Genel Sekretere, ‘Biz sahadan geliyoruz, mücadeleyi sahada yapıyoruz. Bu sektör çok ilginç ve enteresan bir gelişmesi var. Bilgi, birikim ve yaşanmış bütün tecrübeler bizde.’ dedim. Çünkü BM Dünya Turizm Örgütü’nde iki kanat var. Bunlardan bizi sivil kanat diğeri ise devletlerin ve bakanlıkların olduğu kanat. Bu ikisinin arasında kanalların açık olması ve buradaki bilgi, birikim ve tecrübenin diğer tarafa doğru şekilde ulaşması lazım ki burdaki karar vericiler düzenleme yaparken bunlardan faydalasın. Hem Türkiye ölçeğinde hem de küresel ölçekte sistemin böyle çalışması lazım.’’ yanıtını verdi.

‘’SÜRDÜRÜLEBİLİRİLK KAVRAMININ 3 AYAĞI VAR’’

Günümüzde çok kullanılan ‘sürdürülebilirlik’ kavramınının sosyal, çevresel ve ekonomik olmak üzere üç ayağının olduğunu söyleyen TÜROFED Başkanı, ‘’Yani bir proje hayata geçirmeye çalıştığınızda sosyal çevre bunu kabul edecek, fiziki ve kültürel çevre bunu kabul edecek ve sonra bunun bir ekonomik faydası olacak ki iş sürdürülebilir olsun. Yoksa ayağın biri topal oluyor.’’ dedi.

‘’15 YILLIK PERİYOTTA CİDDİ BİR BÜYÜME POTANSİYELİ VAR’’

Avrupa seyahat pazarının dünya ortlamasının üzerinde büyüdüğünü ve Akdeniz Çanağının kuzeyindeki ülkelerin payına düşen kısımda 32,5 milyon yeni seyahat oluştuğunu belirten Osman Ayık devamında şu noktaların altını çizdi:

‘’Bunlar Dünya Turizm Örgütü’nün verileri. Orada 11-12 tane ülke var. Eşit bölerseniz herkesin payına 3’er milyon düşüyor. Bu sene de öyle bir sayı çıkacak. Bu ülkelerin arasında, Yunanistan, Hırvatistan, Malta, Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, İtalya, Fansa ve İspanya gibi ülkeler var. bu ülkelerin içinde Malta, Bosna Hersek, Arnavutluk, Kosova, Hırvatistan gibi ülkelerin 3 milyon ek kapasite alacak alt yapısı yok. Eğer biz hata yapmazsak gelecek 15 yıllık periyotta ciddi bir büyüme potansiyeli var. Avrupa’da da büyüme potansiyeli var. Klasik Avrupa destinasyonlarının dışında, seyahat alışkanlığı yeni gelişen eski Doğu Bloku ülkeleri var. Balkanlarda 100 milyon, Polonya’da 40 milyon nüfus var. Bu ülkelerden yurt dışı çıkışları nüfuslarının yüzde 20’lerinde. Yarın bu rakamlar yüzde 40’lara 50’lere çıktığında hele İngiltere, Almanya gibi bir noktaya ulaştığında... Mesela 50 milyonluk İngiltere’de 62 milyon, 90 milyonluk Almanya’da 68 milyon yurt dışı seyahati var.

‘’GECELİĞİ 1000 EURO OLAN OTEL YAPMAKLA İŞ BİTMİYOR’’

Büyüme devam edecek. Senin o talebi doğru yönetmen ve oluşacak talebe uygun ürün yaratman gerekiyor. Biz kendi tarafımızda yapmaya çalışıyoruz. Pazarların dinamiklerini takip edip talepleri doğru okumaya ve ona uygun ürün geliştirmeye gayret ediyoruz. Aksi taktirde biz de pazarın dışında kalacağız. Ürün kompozisyonunu bozmamalıyız. Oteller önemli elbette ama işin sadece bir ayağı. Geceliği 1000 euro olan oteller yapmakla birmiyor iş.’’



Bu Haber 19.03.2019 - 15:02:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.