Orkun Petekçi: Otellerde çalışacak kimseyi bulamıyoruz

Orkun Petekçi: Otellerde çalışacak kimseyi bulamıyoruz

Muhtarlıklara bile ilan koyduklarını fakat çalışacak kimseyi bulamadıklarını ifade eden turizm sektör temsilcileri başka ülkelerden çok sayıda çalışanı işe almak zorunda kaldıklarını belirtti. Öte yandan özel istihdam bürolarının turizm sektörüne de hizmet verebilmesi için yeni düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyleyen sektör temsilcileri yabancı çalıştırma izinlerinin de konaklama sektörü için kolaylaştırılması gerektiğini ifade etti.


Pandemiyle birlikte dünya turizm sektöründe çözüm bekleyen en önemli sorunlardan biri istihdam oldu. Türkiye’de de turizmciler istihdam sorununu yabancı çalışanlarla çözme yoluna gitti.

Hürriyet’ten Gamze Şener’in haberine göre, çalıştıracak kimseyi bulamadıklarını belirten turizm sektör temsilcileri daha maliyetli olmasına rağmen Türki Cumhuriyetler ve Endonezya gibi ülkelerden gelenleri istihdam etmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

"Çalışacak insan bulamıyoruz”

Elite World Hotels COO’su Orkun Petekçi de pandemide sektörden uzaklaşan turizm çalışanlarının eksikliğini yaşadıklarını vurguladı.

Orkun Petekçi konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: “Bugün kat hizmetlerinde çalışan birinin maaşı asgari ücretin üzerinde. Ancak çalışacak insan bulamıyoruz. Daha maliyetli olmasına rağmen Türki Cumhuriyetler, Endonezya ve başka birçok ülkeden çalışanı işe almak zorunda kalıyoruz. İşsizlik bürosuna, belediyenin istihdam bürolarına başvuruda bulunuyoruz hatta muhtarlıklara bile kâğıt asıyoruz. Çalışma şartlarımız da haftada altı gün, günde 7.5 saat. Ancak yine de çalışacak kimseyi bulamıyoruz” dedi.

“Çalışanların güveni azaldı”

 “Otellerimizdeki SPA’lara Endonezya’dan işinde uzman, sertifikalı masöz getirme ihtiyacı ile başlayan süreç, garson ihtiyacını karşılamaya kadar geldi. Şu anda toplam personel sayımız bin 200; yüzde 10’unu Endonezyalı personeller oluşturuyor” diyen Orkun Petekçi, istihdam sorununun gerekçesini ise şu sözlerle değerlendirdi:

“Turizm sektörü çok sık aralıklarla krizlerle mücadele etmek zorunda kalıyor. Bu yüzden çalışanların sektöre güveni azaldı. Bir kriz olur, işimi kaybederim korkusuyla çalışmak istemiyorlar. Süreç beş yıl daha böyle devam ederse bugün OSB’lerde olduğu gibi turizm sektöründe de yabancı çalışan sayısının çok daha arttığını göreceğiz.”

"Yeni düzenlemelere ihtiyaç var gibi gözüküyor"

Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Müberra Eresin, “Pandemi sonrası bırakın geçiciyi kadrolu çalışan bile bulmakta çok zorlanıyoruz” diyerek, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Turizm sektöründe yaklaşık 1 milyon 200 bin kişi çalışıyor. Bunun yaklaşık 350 bini konaklama sektöründe ve bu sayının yüzde 20-25 daha fazlasına ihtiyaç var. Özel istihdam büroları ise turizm sektörüne hizmet vermiyor daha çok sanayi için kurulmuş gibiler. O nedenle geçici çalışan edinemeyen sektör zor durumda. Yurtdışından personel getirmeye çalışan üyelerimiz de izinleri almakta çok zorlanıyor. Özel istihdam bürolarının turizm sektörüne de hizmet verebilmesi için yeni düzenlemelere ihtiyaç var gibi gözüküyor. Yabancı çalıştırma izinlerinin de en azından konaklama sektörü için kolaylaştırılması büyük destek olacaktır.”



Bu Haber 22.06.2023 - 16:42:38 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Iş yok

    Nurcan Yılmaz 12.02.2024 - 10:21

    Biz turizm den para kazanıyoruz eleman bulamıyoruz diyorsunuz aylardır eşim iş arıyor ancak bulamıyoruz.

  • Ali 21.07.2023 - 06:28

    Rusça bölüm mezunuyum ingilizce üniversiteden zaten biliyordum, otellerde çalışırken gördüğüm muameleden sonra İstanbulda havalimanında güvenlik olarak çalışıyorum. Memnunum bir daha asla otel ve turizme girmem.

  • Sigorta bile yok

    Haluk Kul 30.06.2023 - 07:20

    Benim çocuğum otelcilik mezunu otelde çalışıyor iki ay çalıştığı otelde iki gün SSK göstermişler tabi eleman bulamazsiniz

  • Hamal lazım onun için

    Bayrak fuat 29.06.2023 - 08:48

    Oteller 5 ay elaman çalıştırır 3 kişinin yaptığı işi 1 kişiye yaptırır sonra kapı dışarı otelci elamanın tüm giderini otel içi esnaftan kira olarak alır rahattır elaman yılda 5 ay çalışır 7 ay ne b..k yesin hadi oteller açsın 12 ay görelim eleman varmı yokmu otelci 6 ay otel açıyor 6 ay tadilat diye kapatıyor turizim bakanlığı bunu bile bile kimseye ses çıkartmıyor 5 yıldızlı otellere 12 ay açma ve 5 yılda 6 ay tadilat zorunluluğu getirilsin elaman sıkıntısı kalmaz

  • Bilinçsizlik

    Burtay 29.06.2023 - 02:42

    Özellikle inşaat sektöründe iyi para kazanan kişilerin otel açıp şantiye yönetir gibi yönetmeye çalışması turizmde ciddi sorunlara yol açti.Bir kere bilinmesi gereken şudur ne satiyoruz,mal mi hizmet mi. Eğer cevap hizmet ise çalışanların rolünün tartışılmaması gerekir.Cunku hizmeti çalışanlar uretir. En iyi çalışanlara ulaşmak veya çalışanlarını eğitip en iyi performansı uzun süre kendilerinden sağlamak yöneticilerin ve yatırımcıların görevidir. En iyi mallara dünyanın parasini verirken hizmet üreten iş arkadaslarina uç kuruş parayı çok gören zihniyetin meyvelerini topluyoruz. Dünyanın en iyi yumurtasini en iyi domatesiyle bir araya getirsen iyi bir şefin yoksa kıvamını tutturamazsan işe yaramaz , iyi bir garsonun yoksa Güleryüz göstermeyen ,sunum yapmayı bilmeyen bahşiş peşinde koşan adamlarla misafirini memnun edemezsin. Sezon sonu oldumu işsizlik problemi yaşayacağını bilerek çalışan insanlardan zaten performans beklemeyiniz.Kendisine bu sekilde kotu davranan sektörden intikamını calisanlarda uzaklaşarak alacaklardır buda gayet normal .

  • Murat 29.06.2023 - 12:46

    Haklısınız iyileri değerini bilmiyenler kötülerle yola devam edermiş.. 1 odada 10 kişi yatır mesai bayram parasi yok..normal..15 saat çalıştır asgari ucret..yapcak bir şey yok bu daha iyi gunler Türk çalışanlar hakkını isteyince ithal işçi ariyorlar..ama elin kedisi fare tutmaz..

  • Paylaşımcı olun

    Hasan yılmaz 25.06.2023 - 08:52

    Karın tokluğuna mevsimlik çalıştırdığınız insanları çalışacak insan bulamıyoruz diye suçlamayın önce kendinizi düzeltin milyon dolarlar kazanırken hatırlamadığını çalışanlarınız Toros taksiye binerken ev kiralarını ödeyemezken sizler partilerde su gibi para harcıyor işcinize verdiğiniz aylık malları çocuklarınız bir gecede harcıyor şimdi kalkmış çalışan yok tabi olmayacak sizin çalışanımız bir aylık maaşıyla sizin tesislerimizde bir hafta tatil yapabiliyormu yapamıyor peki neden çalışsın sizin işinizde Çalışanın aldığı bahşişi hesaplayacak kadar sıradansınız kendinizden başka hiçkimseyi düşünmeyen .... bindiği dalı kesecek kadar da aptalsınız

  • Otel personeli

    Cevdet Özdemir 24.06.2023 - 02:23

    Merhaba sayın yetkili personel bulamadığınızı söylüyorsun çalışan daimi iş istiyor şartları iyi ev gecindirecek sosyal hakkı olan daimi iş arayışında oteller genellikle sezonluk alım yaptığından kimse geçici çalışmaz daimi personel alımı olursa bulursunuz .

  • Turizm modern kölelik

    Mahmut arslan 24.06.2023 - 02:21

    Yıllardır turizm sektöründe çalışıyoruz, Sorun şu ki kıymet bilinmediği gibi yaz bitiminde kemen adam eksiltme sezon kapandı mı çıkışını ver hiç bir sosyal hak tanıma kışın ne yapacak diye düşünme, kapı dışarı et sonra da eleman bulamıyoruz, tabiki bulamazsınız. Gittikçe de daha kötü olacak kalifiye eleman bulmak imkansız hale gelecek. Bu şekilde davranılması devam edildiği takdirde.

  • İnanmayın

    Grau wolf 24.06.2023 - 12:50

    Her sene mayısta haziranda kıvır kıvır eleman arıyorlar. Tabi askeri ücretle, 12ay açık diye falan filan. Eylülde bıktırma politikaları başlıyor! İşten çıkarmalar 2-3 kişinin yapacağı işi bir kişiye yüklemeler, kasıma kadar zaten %70ini çıkarmış oluyorlar işten. Askeri ücretle 4-5 ay çalışacaksın. Sonra ne yapacaksın? Yalan dolana inanmayın. Müdürler bu düzende eleman bulabilirlerse kandirabiliyorsa orada müdür kalabiliyorlar.

  • Hamal aranıyor

    Haluk Kul 23.06.2023 - 05:19

    Otelcilerin elaman sıkıntısı bedava hamal aradıkları için var.

  • Küstürdüler

    Yılmaz Arslan 23.06.2023 - 03:55

    Yıllarca gece gün doğana kadar bayram demeden yılbaşı demeden çalıştım. Hiç kıymet bilinmedi. Çalışana değer sıfır, yalakalık yap, gammazcılık yap, politik davran, istedikleri bu. Sektörden kurtuldum mutluyum.

  • Hh

    23.06.2023 - 12:37

    İnsanlara orta çağ köle koşullarını aratmayacak derecede, sözde, iş olanakları sunarsanız elbette çalışacak kimseyi bulamazsınız. Çalışanlarınız da uygulanan mobbing,taciz,hakaret...nedeniyle koridorlarınızda birkaç hafta ağlalatılarak gezer ancak. Sonra gelsin yenisi, gitsin eskisi; nadılsa memleket muz cumhuriyeti!

  • KOŞULLARI DÜZELTMEDİĞİNİZ SÜRECE, UCUZ İŞ GÜCÜ ARADIĞINIZ SÜRECE BU YAŞANACAK

    Mert KILIÇ 23.06.2023 - 11:39

    Bu durum maliyet düşürmek için personel koşullarına kadar kısıtlamaya gidilmesinden kaynaklı yaşanıyor olabilir mi ? Hem uygun koşullar sağlanmasın, hemde personel bulamıyoruz denilsin. Uzun vadeli iş sözleşmeleri yapmanız durumunda bu sorunla karşı karşıya kalmazsınız.

  • Sinav

    Murat 23.06.2023 - 09:34

    Sayın bakanım ben sizin virüs zamanında otele girecektim sizin otel yönetiminiz sınava girdirdi ve insan kaynakları bayan müdürüne abla dedim diye bana arkamdan arkadaşa bir şeyler anlatmış o yüzden işe almadılar selamlar saygılar sunarım deprem bölgesi hatay dan

  • Yalan

    Tarık 23.06.2023 - 03:07

    Kesinlikle yalan. Yabancı ucuz olduğu için yerli personeli istemiyorlar. Turizmde çalışmak için gelip iş bulamayınca sokaklarda kalan binlerce insanla doldu Antalya. Birçok insan turizmde iş bulamayınca farklı sektörlerde iş buluyor. Hatta İstanbul şirketleri bile Antalya'da ilan veriyor ve işçi buluyor. Çünkü turizm sektörünü bir halt zanneden Antalya soluğu alıyor ve ağzının payını alıp gidiyor. Turizmci iş bilmeyen, dünyadan bir haber ve gelecek kaygısı olmayan kişiler için ideal, geriye kalan insanlar için cv ye bile yazılmayacak kadar kotu bir tecrübe.

  • Sezon işi

    Ekrem 23.06.2023 - 12:48

    Verilen maaş az bir odanın bir haftalık geliri bir personelin bir sezonluk maaşından fazla paylaşmayı öğrenin turizm memnuniyet üzerine kurulmuş herkesim memnun olmalı bide amir müdür baskısı çok gençler rahat yetişti sıkıntıya gelemiyor bir müşteri bı kötü yorum yazsa 100 personelin ağzına SC yorlar

  • 23.06.2023 - 12:21

    Calisamayiz çünkü şartları koşulları cokkkkotuu

  • Beter olun

    Şükür özsönmez 22.06.2023 - 10:51

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.