Mir nedir, Ruslar Türkiye’de nasıl harcama yapacak?

Mir nedir, Ruslar Türkiye’de nasıl harcama yapacak?

Uluslararası ödeme sistemleri Visa ve Mastercard, 10 Mart'tan itibaren Rus bankaların verdiği kartları hizmet dışı bırakıyor. Peki bundan sonra ne olacak, Ruslar yurt içinde ve yurt dışında nasıl harcama yapacak?


TurizmGüncel – Dış Haberler

Rus Tur Operatörleri Birliği (ATOR), Rus bankalarının verdiği kartlarının Visa ve Mastercard ödeme sistemlerinde çıkarılmasının ardından neler yaşanacağı ve bundan sonra yurt içinde ve yurt dışında ödemelerin nasıl yapılacağına ilişkin sorulara yanıt verdi.

İşte kafalardaki sorular ve yanıtları:

Visa ve Mastercartd’lardaki paralarımız kayıp mı olacak?

Hayır, bu kartlardaki paralarınız kaybolmayacak. Rusya'da yaşıyorsanız, bankalara koşup paranızı çekmeye çalışmanıza gerek yok. Kartlar sadece bir anahtardır. Paranız kartlarda değil, ülke içindeki banlalardadır. Mevcut kartlarınızı olduğu gibi kullanmaya devam edebilirsiniz. Kullanım süresi dolduğunda kartlarınız Rus Mir sistemi ile yeniden düzenlenecek.

Visa ve Mastercard Rusya içinde çalışacak mı?

Evet çalışacak. Herkes elindeki kartlarla transfer ve harcama yapabilecek veya para çekebilecek, mobil uygulamalar veya ATM 'ler aracılığıyla her türlü işlem yapılabilecek. Çünkü Visa ve Mastercard'ın yasaklarına karşın bu kartlar Rus Ulusal Kart Ödeme Sistemi (NSPK) tarafından korunmaktadır.

Ancak bazı problemlerin yaşanması mümkün. Örneğin Rus bankalarının düzenlediği kartlarla artık yabancı çevirim içi mağazalarda alışveriş yapılamayacak. Ama AliExpress Mir kartıyla çalışmaya devam edecek. Öte yandan, akıllı telefonlardan Google Pay ev Apple Pay hizmetleri kullanılamayacak.

Visa Mastercard yurt dışında çalışmayacak mı?

Evet, Ruslar bu iki ödeme sistemini yurt dışında kullanamayacak.

Visa ve Mastercard ne zamandan itibaren yurt dışında kullanılamayacak?

Rusların elindeki Visa ve Mastercard'ların 10 Mart'tan itibaren yurt dışında kullanılamayacağı tahmin ediliyor...

Şu an yurt dışında turistsem ve paramın çoğu Visa ve Mastercard'da ise ne yapacağım?

Tatilde yapacağınız tahmini harcamayı belirleyin. Kartınızla gereken parayı dolar, euro veya ilgili para cinsinden çekin. Bazı bankalarda bu işlemi yapamayabilirsiniz. Bu nedenle başka bankalarda da yapmayı deneyin. Çünkü bazı bankalar devreden çıkarma işlemini daha erken yapmış olabilir. Bu nedenle acele etmelisiniz. Örneğin Sberbank kesin kapatma tarihini belirtmiyor. Bu nedenle Sberbank yeterli parayı önceden çekmelerini, otel, uçak bileti gibi harcamaları önceden yapmayı tavsiye ediyor.

Kalıcı olarak yurt dışında yaşıyorsam (emlak sahibiysem, mülküm varsa, uzaktan çalışıyorsam...) ve bu kartları kullanıyorsam ne yapmalıyım?

Yurt dışında yaşıyorsanız ve Visa/Mastercard ile para alış verişi yapıyorsanız, yurt dışında parasız kalmamak için tüm paranızı 10 Mart'tan önce nakit olarak bankadan çekin. Devamında ise yeni seçenekleri göz önünde bulundurmalısınız. Akrabalarınız, iş ortaklarınız veya iş verenenizle seçenekleri değerlendirin ve bir çözüm yolu bulmaya çalışın. Henüz yoksa, yerel bir bankada hesap açmayı deneyebilirsiniz. Ancak Rusya'dan bu tür kartlara para göndermenin de zorlukları olabilir. Başka teknik çözümler de arayabilirsiniz. Örneğin bazı ülkelerde kullanılmak üzere sanal bir Mir kartı çıkarabilirsiniz. Ancak şu aşamada tüm bunlar geçici, kesin değil veya her ülkede mümkün değil.

Peki Rus ödeme sistemi Mir yurt dışında çalışıyor mu?

Kısa vadede yurt dışında seyahat edecek Rus vatandaşlarının nakit euro ve dolar bulundurmaları en iyisi. Mir ödeme sistemi yurt dışında şu ana kadar sınırlı ölçekte çalışıyor. Şu anda Rus ödeme sistemi Mir'i tamamen kabul eden ülkeler Beyaz Rusya, Ermenistan, Kırgızistan, Abhazya, Güney Osetya.

Türkiye'deki durum

Türkiye'de ise Mir kartı üç büyük bankada hizmet verebiliyor. Vakıfbank, Ziraat Bankası ve İş Bankası. Ruslar bu bankaları kullanabilir, bu bankalarla çalışan mağazalardan alışveriş yapabilir. Ama mağazaya gidip Mir ödeme sistemi geçerli mi diye sormayın. Çünkü mağazadakiler böyle bir şeyi büyük ihtimalle ilk defa sizden duyacak. Sadece hangi bankaların ödeme sistemini kullandıklarını sorun. Bu üç bankadan biri varsa alışverişinizi yapabilirsiniz.



Bu Haber 07.03.2022 - 09:41:17 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Zaza 18.11.2022 - 11:49

    Şu anda hiç bir bankamatikten bu MİR kartı üzerinden her hangi bir işlem yapılmıyor ((((gitmediğim yer kalmadı çünkü denedim her bankamatigi !

  • Mir kartı

    Barbaros 25.03.2022 - 04:08

    Mır kartına türkiyeden para yüklemek mümkünmü çekmek tamam onda sıkıntı yok para yatırmak türkiyeden olacakmı merak konusu, cevap verebilen olursa sevinirim

  • Güzel olacak

    Selim Yüksel 17.03.2022 - 01:00

    Ruslar için, Türkiye dışında tatil yapacak yer kalmadı. Avrupa ve Pasifikteki adaları tercih eden Rus milyarderler bu yaz Türkiye'de olacak. Orta düzey üstündeki Rusların da tercihi Türkiye'den yana olacak. İşbankası, Vakıf ve Ziraat Bankası Rusların kendi sistemi olan MIR kart kullanımına açıldı. Türkiye bu işten de kazançlı çıkacak. Alkışlıyorum

  • Salih Varlı 07.03.2022 - 12:47

    Bırakın yurt dışına tatile gitmeyi, para birimleri ve servetleri eriyen Rus vatandaşları kendi ülkelerinde uzun bir tatil dahi yapamayacak duruma düştü. Ambargolar altında ezilen Rus ekonomisiyle, seyahat masrafları ve havayolları yakıt masrafları fırladı. Zaten Rusya tüm yurtdışı uçuşlarını iptal etti ve savaş devam ettiği sürece de devam edecek. Türkiye'ye gelen Rus turistlerin ezici çoğunluğunu orta gelirliler oluşturuyordu ve bunlar artık geçim derdinde olacak. Bunun gibi gerçekleşmiş kötü senaryolar için, 2015'den beri krizde olan Türk turizimini kurtarmak için bir B planı var mı?

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.