Mezopotamya Turizm Fuarı başladı: Mezopotamya dışlanamaz!

Mezopotamya Turizm Fuarı başladı: Mezopotamya dışlanamaz!

Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarının birincisi Diyarbakır’da kapılarını açtı. İlki olmasına rağmen yoğun katılım olduğu gözlemlenen fuarda yapılan konuşmalarda, bölge için turizmin ne kadar önemli olduğuna dikkat çekildi.


TurizmGüncel – Diyarbakır

Mezopotamya Turizm ve Gastronomi Fuarı kapılarını açtı. CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Kadıköy Belediye Başkanı Şerdil Dara Odabaşı, Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu, TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ve çok sayıda turizmcinin katıldığı fuar açılış töreninde yapılan konuşmalarda, bölgenin turizm potansiyeline dikkat çekildi.

Toplantının açılış konuşmasını yapan TTYD Başkanı Oya Narin, Mezopotamya’nın turizm potansiyelinin geliştirilmesi için düzenlenen fuarın bir parçası olmaktan memnun olduklarını söyledi.

“Nemrut Dağı, Göbeklitepe, Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri UNESCO Dünya Mirası listesinde. Harran ve Şanlıurfa, Mardin Kültürel Peyzajı, Zeynel Abidin Camii ve Mor Yakup Kilisesi, İsmail Fakirullah Türbesi ve Işık Kırılma Mekanizması, Malabadi Köprüsü, Zerzevan Kalesi ve Mithraeum, Mardin Midyat Çevresi Geç Antik ve Orta Çağ Kilise-Manastırları ise UNESCO Dünya Mirası geçici lisesinde yer almaktadır.” diyen Oya Narin bölgenin markalaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Millî gelirin yüzde 5’ini doğrudan ve yüzde 12’sini dolaylı olarak oluşturan ve toplam istihdamın yüzde 10’a yakınını sağlayan turizm sektörünün, Türkiye ekonomisinde büyümenin ve kalkınmanın temel taşıyıcısı olduğunu kaydeden Narin, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

Nevşehir-Mezopotamya kıyaslaması

“Mezopotamya Bölgemizde ise 9 ilde, belediye belgeli ve Bakanlık işletme ve yatırım belgeli 42,576 yatak bulunmaktadır. Bu rakam, ülkemiz yatak kapasitesinin yüzde 2,3’ünü teşkil etmekte ve gecelemelerin de yaklaşık yüzde 2,2’sini gerçekleşmektedir. Nevşehir, Aksaray ve Kayseri şehirleri ile çok daha küçük ve seyrek nüfuslu bir coğrafyayı kaplayan Kapadokya’da ise yaklaşık 40.000 yatak bulunmaktadır ve elde edilen gelir seviyesi çok daha yüksektir.

Mezopotamya’nın daha nitelikli bir destinasyon haline gelerek turizm gelirlerini artırabilmesi için kültürel miras ve tarihi ön plana çıkararak, gastronomiyi özendirecek bir doku ve yaşam tarzı oluşturmalıyız. Bununla birlikte, değişen trendlere de ayak uydurarak orta ve uzun süreli kalış taleplerine karşılık vermek durumundayız.

“Mezopotamya’yı hak ettiği yere getireceğiz”

Hem 9 ilden beslenecek şekilde bölgesel turizmi destekleyerek hem de Kapadokya örneğinde olduğu gibi İstanbul’daki kruvaziyer turizmi ile birleştirerek günü birlik veya kısa kalışlar ile bölgeyi nitelikli ve üst segmente hitap edecek bir destinasyon haline dönüştürebiliriz. İstanbul’a 2022 yılında 205 kruvaziyer gemisi ile yolcu ve  toplam 775.000 kişinin gelmesini bekliyoruz. Bu rakam dörtte bir oranında artabilecektir.

Yapısal düzenleme, vizyon, strateji ve farklı yatırımlar ile burası dünya tarihinin en fazla ziyaret edilen destinasyonlarından biri haline getirilebilecektir.  Bunun için “ortak akıl” çerçevesinde bir stratejik plana ihtiyacımız bulunmakta. 2033 turizm vizyonu ile Mezopotamya bir pilot bölge olarak tasarlanmalıdır. Bölgemizin, Valilikleri, Belediyeleri, Kalkınma Ajansları ve STK'ları olarak iş birliği ve dayanışma içerisinde çalışarak “medeniyetlerin beşiği” olarak bilinen Mezopotamyamızı hak ettiği yere getireceğimize inanıyorum. TTYD olarak bu çalışmalara elimizden gelen katkıyı sunmaya hazırız.”

Mehmet Kaya: Mezopotamya’nın petrolü turizm

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Kaya ise fuarın sadece Diyarbakır’ı değil bölgedeki 9 ili kapsadığını ifade etti. Mezopotamya’nın ilklerin bölgesi olduğuna dikkat çeken Kaya, bu ürünlerin tamamının turizm gelirine dönüşebileceğini ifade etti. Mezopotamya’nın yeni petrolünün turizm olduğunun altını çizen Kaya, turizmin hem barışa hem de zenginleşmeye hizmet edeceğini söyledi.

Bağlıkaya: Yepyeni bir başlangıç ve zemin olacak

Fuarın ortağı TÜRSAB’ın Başkanı Firuz Bağlıkaya da konuşmasında bölgenin turizm için barındırdığı değerlere dikkat çekti. Fuarın gerçekleşmesinde başta Antalya Valisi Münir Karaloğlu olmak üzere bölge valilerinin büyük emeği ve iradesi olduğuna vurgu yapan Bağlıkaya,

Mezopotamya, tarihi ve kültürün yanında mutfağı el sanatları ile turistin her türlü isteğine cevap veren bir destinasyon. Bu fuar bölge için yepyeni bir başlangıç ve zemin olacak. Türkiye turizmden eşit şekilde yararlanamıyor. Bu bölgeler için özel çaba sarf etmek gerekiyor.” diye konuştu.

“Mezopotamya’yı turizmin dışında tutamayız”

Turizmi sadece sahiller ile özdeşleştirmenin ve dövizle ölçmenin doğru olmadığını savunan Firuz Bağlıkaya, “Bir yandan her şey dahile mahkum olmak istemezken, diğer yandan Mezopotamya’yı turizmin dışında tutamayız. Eksikliğimiz, turizmi tüm yıla ve bölgelere yayamamak. Ülkenin pazarlama kaynaklarını kullanırken bu bölgelere pozitif ayrımcılık yaparak daha fazla kaynak aktarılmasını sağlamamız gerekiyor. Fuar bölgenin değerlerinin sergilenmesi açısından değerli bir platform olacaktır.” ifadelerini kullandı.

Erbil’in Valisi Umid Xoşnav: Yatırımcıları Erbil’e davet ediyoruz

Fuarın partner şehri Kürdistan Bölge Yönetimine bağlı Erbil’in Valisi Umid Xoşnav ise şunları söyledi:

Kürdistan Bölgesel Yönetimi için turizm son derece önemli. Tüm dünya ile irtibatlı olmak ve daha güçlü ilişkiler geliştirmek istiyoruz. Bu fuara davet edildiğimiz ve katılım sağladığımız için çok mutluyuz. İlişkileri daha fazla geliştirmek istiyoruz. 4 Nisan’da bir fuar da Erbil’de yapılacak. Buradaki misafirlerin hepsini fuarımıza davet ediyoruz.

Erbil bölgenin en büyük merkezi. Yüzlerce şirket Irak Kürdistan’ında çalışıyor ve en fazla şirket de Türkiye’den. Biz de bu fırsatı çok önemli görüyoruz ve yatırımcılar Erbil’e davet ediyoruz. Onlara çok iyi şartlar sunuyoruz. Onların işine ve yatırımına ihtiyacımız var.”

Karaloğlu: Hikayeniz varsa başarırsınız

Fuarın gerçekleşmesi için büyük çaba harcayan Diyarbakır Valisi Münir Karaloğlu da turizmde bir başarı olabilmesi için hikayeye ihtiyaç olduğunu söyledi. “Hikayeniz varsa başarırsınız” diyen Karaloğlu, Biz insanlığın en önemli hikayelerinin yazıldığı, hikayenin başladığı coğrafyada Mezopotamya’da yaşıyoruz. İnsanlara sunabileceğimiz yüzlerce, binlerce hikayemiz var. Mezopotamya medeniyet tarihinin yazıldığı yerdir. İnancın, tarihin, gastronominin başladığı yerdir. O anlamda önemli ve kadim bir coğrafyadan başlıyoruz.” dedi.

“Diyarbakır-Erbil uçuşları önemli”

Karaloğlu konuşmasında ayrıca “Önümüzdeki sene bölgede turizmi geliştirmenin yolu, güçlü bir turizm fuarı yapmaktan geçiyor. Bu nedenle bundan sonraki fuarlarda daha güçlü iş birliklerine ihtiyacımız var. Diyarbakır ile Erbil arasındaki her türlü ilişkiyi geliştirmemiz lazım. Bunun için de uçuşların artırılması gerekiyor. Ben bu konuyu THY Genel Müdürü ile görüştüm. Planlamaya çalışıyorum. Direkt uçuşlar ilişkilerimizi güçlendirecektir.” değerlendirilmesini yaptı.

Fikri Ataoğlu: Diyarbakır KKTC arası yarım saat

Fuarın partner ülkesi KKTC’nin Turizm Bakanı Fikri Ataoğlu da şunları söyledi:

“Turizmi sarsan pandemi içinde turizmin ne kadar önemli olduğunu idrak edildi. Turizmin dini ve dili yok. Bugün Diyarbakır’da fuarın birincisi yapıyoruz. Diyarbakır’ın tarihi ve doğal zenginliklerini ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu algının yeni algıyla taçlandırılması gerekiyor. Bu etkinlikler artacak ve daha fazla katma değer yaratılacak. Önümüzdeki süreçteki çalışmalara hep birlikte devam edeceğiz. Diyarbakır ile KKTC arasında yarım saat uçuş mesafesi var. KKTC’deki kardeşlerimizin de Kıbrıs’a davet edilmesini sağlayacağız. İş birliğimizi ve kardeşliğimizi daha da pekiştireceğiz.”



Bu Haber 24.03.2022 - 12:32:47 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.