Mete Vardar: Kişi sayısında yüzde 30 ciroda yüzde 100 artış yakaladık

Mete Vardar: Kişi sayısında yüzde 30 ciroda yüzde 100 artış yakaladık

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar erken rezervasyon dönemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.


Turizm Güncel

Jolly Yönetim Kurulu Başkanı Mete Vardar, EkoTürk TV’de yayınlanan Gün Ortası programına konuk oldu. Sömestr tatilinde yurt içi turları kadar yurt dışı turların da büyük talep gördüğünü belirten Vardar, erken rezervasyon döneminde Jolly’nin kişi sayısında yüzde 30, ciroda ise yüzde 100 büyüme kaydettiğini açıkladı.

“Kayak sezonu mart sonuna kadar uzayabilir”

Uludağ’a kar yağışının başlamasıyla talebin artmaya başladığını kaydeden Vardar, “Sömestr tatili devam ediyor. Belirli oranda tesislerde doluluklar oluştu. Sadece doğa ve kayak otelleri değil özellikle Akdeniz çanağındaki otellere çocuklu ailelerimiz yoğun bir talep gösterdi. Vizesiz ve vize kolaylığı olan ülkeler başta olmak üzere yurt dışına da yoğun talep aldık. Kar yağışlarının başlamasıyla yoğunluk başladı ve sezon uzar diye düşünüyorum. Kayak merkezlerindeki otelciler zorlu bir dönem geçirdi. Kayak sezonu mart ayı sonuna kadar uzar diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

“Yüzde 100’e varan fiyat artışı var”

Maliyetlerin büyük oranda arttığını kaydeden Vardar, “Kasımdan itibaren erken rezervasyon kampanyası başladı. Yoğun bir talep var. Fiyat ve yer bulma avantajı öne çıkıyor. Jolly olarak erken rezervasyon kapmayasını başlattığımızdan bu yana kişi sayısında yüzde 30, ciro artışında da yüzde 100’e yakın büyüme elde ettik. Maliyetlerin artması otel fiyatlarına da yansıdı. Elimizden geldiğince otelci dostlarımızla maliyet artışlarının tamamını yansıtmama konusunda anlaştık. Erken rezervasyon müşteri adına bir avantaj. Geçen seneye bakılınca yüzde 70 ve yüzde 100 arası fiyat artışı görünüyor. Otellere yansıyan maliyetler bu rakamların daha da üstünde oldu. Özellikle Türk misafirlerimizi önemsediğimiz için belirli oranda fiyat farklarını yansıtmadık.” şeklinde konuştu.

“Kültür ve yurt dışı turlarına talep arttı”

Schengen vizesinde yaşanan sıkıntılara rağmen Avrupa turlarına talep geldiğini ifade eden Vardar “Özellikle 2023 yılında yurt dışı turlarına çok yoğun bir talep alıyoruz. Schengen ülkelerinde ne yazık ki vize sorunu yaşanıyor olmasına rağmen bu sorunu çözebildiğimiz misafirlerimizden bu bölgeye veya vizesiz destinasyonlara talep yoğun.  Genellikle Avrupa ülkeleri tercih ediliyor. Prag, Viyana, Budapeşte, Floransa veya Venedik turlarımız talep görüyor. Kültür turlarımıza çok yoğun bir talep var. Başta Jolly olmak üzere birçok seyahat acentesi özel turlar düzenliyor. Kurumsal şirketlerden çok fazla talep var. Pandemi nedeniyle ara verdiğimiz Corporate Weekend etkinliğimizi de Uludağ’da 24-26 Şubat ve 9-12 Mart tarihlerinde iki kez gerçekleştireceğiz. 21 senedir yapıyoruz. 20 sene evvelki gençler artık iş sahibi gençler ama hala katılıyorlar.” açıklamasında bulundu.

“İstikrar devam ederse çok ciddi yatırımlar olacaktır”

2023’ün 2022’den daha iyi bir sene olacağını belirten Vardar “Genel itibariyle turizmciler talep ve satışlarla ilgili iyi bir karşılık aldı. Verilerin iyi olduğu, yurt dışından beklentinin de üstünde olduğu görünüyor. Bu istikrar 3-5 sene daha devam ederse çok daha ciddi derede yatırımlar olacaktır. 2022 iyi bir seneydi, umut ediyoruz 2023 daha iyi bir sene olur.” dedi.

"Uludağ’da yağışın başlamasından itibaren yoğun talep var"

Döviz fiyatlarının enflasyonun altında kalması nedeniyle yurt dışı tatillerine talebin arttığını belirten Vardar, “Palandöken ve Kartalkaya ocak ayını yüzde 60-70 doluluklarla geçirdi. Normalde yüzde 100’ün üzerinde olması lazım. Uludağ’da 3 gün öncesine kadar kar yoktu. Son 42 yılın en az yağış aldığı sene olmuş. Turizmciler kar yağsın istiyor evinde doğalgaz kullanan insanlar maliyetler artmasın diye yağmasın istiyor. Hayat böyle bir şey. Uludağ’da yağışın başlamasından itibaren yoğun talep var. Sömestr tatilinde büyük bir yurt dışı talebi oldu. Bunun sebebi biraz pandemide ara verilmiş olması. Yurt içi turlar lokomotif. Enflasyondaki artış dövizdeki artışın üzerine çıktığı için yurt dışı tırlardaki maliyet artışları yurt içi turlara nazaran daha az oldu. Ne yazık ki geldiğimiz noktada döviz fiyatları enflasyonun altında kaldı.” şeklinde konuştu.

“Geçen sene 1000 lira olan otel bu sene 2000 bin lira”

Erken rezervasyon döneminde alınan tatilin sezon fiyatlarının çok daha altına alındığını kaydeden Vardar, “Şu anda erken rezervasyonun ikinci dönemindeyiz. Fiyatlarda yüzde 50’ye varan indirimler var. Geçen sene 1000 lira olan otel bu sene 2000 lira oldu. Yüzde 50 indirimle 1000 liraya alabilecek. Mart ayında yüzde 40, Nisan ayında yüzde 30’a varan indirimden yararlanılabilecek. Mayıs ayı itibariyle de kampanya tamamen bitecek. Misafirimiz hangi şirketi kendine yakın görüyorsa bu avantajı değerlendirmeli. Yüzde 50 indirim bittikten sonra sezonda fiyatlar yeniden artabilir. Sigorta yaptırılırsa 72 saate kadar koşulsuz iade sağlıyoruz burada güvenilir acentelerle çalışılmalı. Tatilimizi satın alırken de en doğru en güvenil yerler çalışmalı. “ açıklamasında bulundu

“Tatil lüks değil bir ihtiyaç olarak görülmeli”

Tatilin lüks değil bir ihtiyaç olarak görülmesi gerektiğini belirten Vardar konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

“Tatil bir lüks değil bir ihtiyaç olarak görülmeli. Tatilin reçete edilmesi ve bir devlet politikası haline dönüşmesi lazım. Tatilin daha geniş kitlelere yayılmasını istiyoruz. Ülkemizde nüfusun yüzde 10-15’i seyahat edebiliyor. Bunun yüzde 50’nin üzerine çıkmasını hedefliyoruz. Rekabet ettiğimiz ülkelerde iç pazar pastasının bizim ülkemizden daha fazla olduğunu görüyoruz. 30-40 milyon iç pazar seyahatinin yaşanmasını umuyorum. Bu durumda hem maliyetler daha uygun noktalara gelir, hem satın alma gücü artar hem de otellerin iç pazara verdiği önem çok daha fazla olur. Devlet politikası olarak sektöre iç pazarla ilgili katkıların verilmesini ümit ediyoruz.

“Ülkeye gelen turistin yüzde 96’sı uçakla geliyor”

Ülkemiz dünyanın en önemli turizm ülkelerinden biri. Yurt dışından talebin önemsenmesi gerekir. Turizmdeki istikrar bu şekilde devam ederse kısa sürede 100 milyon turist 100 milyar dolar gelir rakamlarına ulaşabiliriz. Rekabetçi ülkeler daha fazla bizi önemseyecektir. Türkiye modelini onların da yapabilmesi için. Bu anlamda hava yolları çok önemliydi. Ülkeye turist getirme anlamında çok büyük bir rol aldılar. Türkiye büyük oranda hava yoluyla turist alan bir ülke. Avrupa’da misafirler diğer Avrupa ülkelerine kolayca seyahat edebiliyor ama Türkiye’ye gelen turistin yüzde 96’sı uçakla geliyor. Bu anlamda acenteler ve tur operatörleri daha çok desteklenmeli. Tek başına hiçbir şey değiliz. Bu nedenle hep beraber birlik halinde hareket etmeliyiz. Önce can sonra canan dönemi bitti.”



Bu Haber 30.01.2023 - 13:54:28 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.