Melih Yetiş anlattı: Kilit Global 2016'da hangi pazarlara ağırlık verecek?

Melih Yetiş anlattı: Kilit Global 2016'da hangi pazarlara ağırlık verecek?
Kilit Global Genel Müdürü Melih Yetiş, Rusya ile yaşanan krizi, 2015'i nasıl geçirdiklerini ve 2016 öngörülerini TurizmGüncel'a anlattı.


TurizmGüncel

Kilit Global Genel Müdürü Melih Yetiş, Rusya ile Türkiye'nin içinde bulunduğu kriz sürecini ve grup alarak 2016'yı nasıl planladıklarına dair sorularımızı cevapladı. Yetiş, 2015 yılında Rusya'da yaşanan ekonomik kriz sebebiyle ekim sonu itibariyle bu pazardaki kaybın zaten 700 bin civarında olduğunu söyledi ve ekledi:

''Ekonomik kriz üzerine bir de siyasi kriz girdi ve kısa sürede bu tablo değişecek gibi görünmüyor. Suriye’de bir savaş ortamı var, Rusya fiili olarak bu işin içinde. Türkiye de bir şekilde müdahil. Şu an 2016’da Rusya pazarında 2015’ten daha sıkıntılı bir yılın bizi beklediğini görebiliyoruz. Ancak siyasette kısa sürelerde pek çok şey değişebiliyor, bir bakarsınız 2-3 ay sonra taraflar ortak çıkarlar etrafında bir araya gelirler ve kriz çözülür. Bizim temennimiz bu yönde.''

'ŞUBAT SONRASINA SARKARSA BÜYÜK SORUN OLUR'

İçinde bulunduğumuz dönemin Rusya pazarının talep oluşturduğu bir döneme denk gelmemesi sebebiyle şimdilik büyük bir etki görülmediğini belirten Yetiş, kriz halinin bu pazarın taleplerinin yükseldiği şubat ayı sonrasına sarkması durumunda büyük sorunlar yaşanabileceğini söyledi.

OLUMSUZ ETKİ ALMANYA PAZARINI DA ETKİLİYOR

Bu tablonun gerçekleşmesi halinde tur operatörlerinden tedarikçilere, taşıma şirketlerinden otellere kadar herkesin kötü etkileneceğini belirten Yetiş, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
 
''Antalya’nın olmazsa olmaz pazarları Rusya ve Almanya. İki sene üst üste en büyük pazarlardan birinde kayıp yaşanmasının herkesi etkileyeceğini öngörmek zor değil. Aynı şekilde bu durumun olumsuz etkisi zincirleme bir şekilde Avrupa pazarına da yansıyacaktır. Almanya satışları başlayalı yaklaşık 1.5 ay oldu. Başlarda iyi gidiyordu ancak Almanya pazarının temsilen bir yönetici olarak son 2-3 haftadır satışların baş aşağı çakıldığını söyleyebilirim. Mısır’da düşen Rus uçağı, Paris saldırıları gibi terör hadiseleri de Almanya ve genel olarak Batı Avrupa pazarını olumsuz etkiledi. Kısacası kayıp yalnızca Rusya kaynaklı da olmayacaktır.''

'1 MİLYON TURİST AÇIĞINI HANGİ PAZARDAN KAPATACAKSIN?'

Sektörde sıkça dile getirilmeye başlanan 'Rus turistler gelmezse başkaları gelir' düşüncelerini de sorduğumuz Yetiş, şu yanıtı verdi:
 
''Turizmciler bu sezon büyük gelir kaybetti. İstediğin kadar sayıyı artırmaya çalış, gelirde geri kalıyorsun. Antalya’ya tahminen 12-13 milyon turist geliyor. Bunun 1 milyonunu kaybettiğin zaman diğer pazarlardan nasıl kapatacaksın? Almanya’dan 1 milyon artı Alman getiremezsin. Böyle bir öngörü ya da işaret yok. Almanya ve Rusya Türkiye turizmi için çok önemli ve Rusya ile yaşanan durumun Almanya’ya yansıması şu anda bile var. Ocağa kadar Almanya’dan bir iyileşme, yeni bir olumlu trend öngörmüyoruz. Önümüzde bir Noel süreci var. Bu sebeple rezervasyonlar normalde 2-3 hafta yavaşlar. Avrupa’da yaygın bir güvenlik endişesi var. Ocak ve şubat aylarında özellikle Antalya turizmi olmak üzere Türkiye turizminin durumunun netleşeceğini düşünüyorum. O zamana kadar net bir şey söylemek güç.''

'2015 KAYBIMIZI FARKLI PAZARLARLA DENGELEMEYE ÇALIŞTIK'
 
2015 yılını nasıl geçirdikleri sorduğumuz Yetiş, özellikle Rusya ayağında yaşanan kriz ile birlikte elbette hedeflerde küçülme olduğunu ve herkes kadar bir kayıp yaşadıkları, ancak bünyeye katılan Baltık, Balkan ve Almanya pazarları ile birlikte o kayıpları belli bir oranda engelleme şansı bulduklarını dile getirdi. 

2016'DA HANGİ PAZARLARA AĞIRLIK VERECEK?
 
Grup olarak 2016 yılına girerken Rusya pazarında zaten var olan düşüşün daha da ilerlemesi durumunu göz önünde bulundurarak bazı önlemler aldıklarını belirten Yetiş, pazarlama stratejilerini şöyle açıkladı:

''Bizim incoming ayağımızda sadece bir pazara odaklanmış değil, dengeli bir operasyon var. Rusya, Baltık, Balkan pazarları ve bizim için çok önemli olan 350 bin pax potansiyelli Almanya pazarı ile çalışıyoruz. Orta Doğu, İran ve Baltık ülkelerinde bazı yeni pazar arayışlarımızı da sürdürüyoruz. Biz buralar pazarlar Rusya’daki kaybı bir şekilde kapatmaya çalışacağız.
 
Bünyemizde bulunan Cyrstal, Nirvana ve Amara otellerine baktığınız zaman, bu oteller grubunun da geniş bir pazar yelpazesi ile çalıştığını ve her pazardan makul bir pay aldığını görüyoruz. Dolayısıyla, turizm sektörünün bütük aktörleri gibi bizler de bu negatif etkiden pay alırız ama ben bir felaket tablosu görmüyorum, çünkü tedbirlerimizi alıyoruz.''

'DURUM BÖYLE DEVAM EDERSE RUSYA PAZARI YÜZDE 30-40 DAHA DARALIR'

Son olarak kriz ortamının devam etmesi durumunda Rusya pazarında ne kadar küçülme beklediğini sorduğumuz Yetiş, şu cevabı verdi:
 
''Şu anki konjonktüre bakarsak yüzde 30-40’lık bir küçülme daha olacağını tahmin ediyorum. Şu anda bazı yasaklar var. Bunlar şubata kadar düzelirse tekrar bir normalleşme yaşanır diye umut ediyoruz.''
 


Bu Haber 29.11.2015 - 17:42:41 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • tz tr 04.12.2015 - 01:15

    son olaylar, Turizmi bitirdi Rus Turist beklemek yanlış olur 2015 yılı sonuna kadar gelen rus turıst sayısı 3.5 mılyon gelecek sene bu rakamların %70 altında kalacaktır, bunu düşünerek hareket edilmelidir, bir an önce yeni pazarlara açılmalıyız veya var olan pazarlara özel indirimler sunmalıyız, Örnek : İskandinav ülkelerine Özel indirimler uygulumalıyız, Norveç Danimarka, İsveç İsviçre, Hollanda gibi ülkelerin müşteri kalitelidir buralara özel olarak reklam çalışması yürütmeliyiz Devlet , Otel ve Tur operatorlerımız bu konuda daha Bonkor davranmalıdır ve seneyı bos gecırmeyelım. Ayrıca Yurt Dışından Ülkemize İlk Defa Gelecek Olan Turistlere Özel Olarak Bir Kampanya Başlatalım , Kişi Başı 20 € değerinde kupon verelim bu kupon ile Ülkeye gelecek olan Acente müşterine 20 € luk kupon ile teşvik etmiş oluruz bu kupon ile tur alabılırler veya 4 kişilik bir aile ise 80 € yapar Türkiye ye gelince bu para değeindeki kupon ile Acente bünyesinde ne hizmet sunuluor ise satın alabılırler. Var olan müşteriler dışında yeni insanlar turistler çekmek için mutlaka bu tarz promosyon teşvik verilmelidir yeni gelecek kitlelere yönelmeliyiz, Alman Turistlere özel olarak indirim yapılmalıdır bu sene Rus yokluğu Alman pazarı ıle bır kademe olsa ıyılestırmelıyız. ONlara da erken rezervasyon ındırımlerı sunmalıyız. Veya Erkez Rezervasyon %30 ise yanında kişi başı 15€ luk bir indirim çeki sunmalıyız.

  • crl trvl 01.12.2015 - 10:29

    Şubata sarkarsa büyük sorun olur demişler, sarkmama ihtimali mi var ki, koskoca rusya devleti 1-2 aylığına böyle radikal kararlar alır mıydı, oyun oynadıklarını sanmıyorum, türkiyede bu iktidar-saray olduğu sürece rusya geri adım atmaz.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.