Mehmet Nuri Ersoy: Turizmde artık süper ligdeyiz

Mehmet Nuri Ersoy: Turizmde artık süper ligdeyiz

Antalya’da düzenlenen Resort Turizm Kongresinde konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye’nin artık turizmde süper ligde olduğunu söyledi.


Turizm Güncel – Antalya

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 12. Resort Turizm Kongresinde turizmcilere seslendi. Türkiye’nin 2022 yılı turizm hedeflerini üçüncü kez revize ederek 50 milyon turist 44 milyar dolar turizm geliri olarak belirlediğini belirten Mehmet Nuri Ersoy, sene sonunda bu rakamların da aşılabileceğini ifade etti. Ersoy, 2022 yılında turist başına gecelik harcamanın da 90 dolara yükseldiğini söyledi.

“Türkiye pandemi öncesine en çok yaklaşan ülke”

Türkiye’nin pandemi sürecini çok iyi yönettiğini ve rakiplerine ifade eden Ersoy, İspanya, Yunanistan ve İtalya gibi ülkelerle kıyaslandığında pandemi öncesi turizm rakamlarına en fazla yaklaşan ülkenin Türkiye olduğunu kaydetti.

Türkiye’nin sene sonunda turist sayısının 2019 seviyesine çok yaklaşacağını, turizm gelirinde ise 2019’un yüzde 19 üzerine çıkacağını belirten Ersoy, “Biz Türkiye olarak turizmde artık süper ligdeyiz. Turizmin stratejik sektör ilan edilmesinden bu yana biz de stratejik değişiklikler yaptık. Çok daha hızlı yol almak için 2019 yılında TGA’yı kurduk. Kuruluşundan bu yana TGA kriz yönetimine kriz yönetimine tanıtım çalışmalarının sonuçları karşımızda duruyor.” diye konuştu.

Ersoy, konuşmasının devamında şu noktaların altını çizdi:

Yıl boyunca 33 ülkenin ulusal kanallarında tanıtım yaptık, 200 ülkenin yayın organlarıyla tanıtım anlaşması imzaladık. Yine 200’den fazla ülkede tanıtım çalışmaları yapıyoruz. Dünyanın dört bir yanında basın mensupları, tur operatörleri kanaat önderlerini ağırlıyoruz. 84 ülkeden 5 binden fazla kişi Türkiye’nin 62 şehrindeki ağırlama etkinliklerine katıldı. Bunu tüm illere yaymayı ve ağırlanan kişi sayısını 6 binin üzerine çıkarmayı hedefliyoruz

“Ürün çeşitliliği en önemli unsurlardan biri”

Şu anda dünyada en yoğun reklam ve PR çalışmasının yapan biziz. Ürün çeşitliliği ve pazar çeşitliliğini hedefliyoruz. Bu durumda turizm krizlere karşı bağışıklık kazanmış oluyor.

Ürün eşitliliğinim en önemli unsurlarından biri kültür turizmidir. İstanbul ve Ankara’da kültür yolu festivallerini başlattık. Onu Çanakkale, Diyarbakır ve Konya kültür yolu festivalleri takip etti. 2023’de bu şehirlere Adana, Gaziantep, Erzurum gibi şehirleri de ekleyeceğiz.

Turizmdeki ürün başlıklarımızdan biri de gastronomi. İstanbul artık Michelin yıldızı rehberinde. TGA olarak Michelin rehberine diğer şehirleri de dahil etmek için çalışacağız.

“Bu 14 kriteri yerine getirmeyen işletmeler işletme belgesi alamayaca”

2023 yılında itibaren güvenli ve sürdürülebilir turizm programın uygulamaya başlayacağız. Bunun için GTSC ile 3 yıllık bir sözleşme imzaladık. Bu konuda ulusal turizm programı için anlaşma imzalayan ilk ülkeyiz. Hala devam eden çalışmalarda 80 tesis ön denetimden geçti. Bunun 50’si Antalya’da. Antalya turizmin başkenti olduğunu bu konuda da gösterdi. 27 tesis ise sertifika almaya hak kazandı.

 

Sürdürülebilir turizm sektörün her alanını etkileyecek. Mesela, sertifikalı tesisler kredi kullanırken yüzde 5 faiz öderken, diğerleri yüzde 10 ödeyecek. Ayrıca, bu ülkelere giden insanlar ülkelerine ekstra vergiler ödemek zorunda kalacak.

1 Ocak’tan 2023’ten itibaren bu 14 kriteri yerine getirmeyen işletmeler işletme belgesi alamayacak. Programın ikinci ve üçüncü aşamaları var. Burada da 42 kriter var. Bu kriterler gözünüzü korkutmasın. Çok küçük değişikliklerle bu kriterlere uyum sağlanabiliyor.

Kitle turizmin oluşturduğu baskının azaltılması için bisiklet dostu, kuş gözlemciliği, tarım çiftlik turizm projesi, ipek yolu projesi gibi yeni projeler üzerinde çalışıyoruz. Amacımız sadece turizmi ülkeye yaymak değil aynı zamanda 12 aya yaymak.”

Belediye belgeli tesislerin Bakanlığa bağlanması ile ilgili de konuşan Ersoy, “12 bin tesis olduğu söyleniyordu. Bu belgeleme sayesinde gördük ki 20 binden fazla tesis var.” dedi.



Bu Haber 24.11.2022 - 11:09:53 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
Henüz yorum yapılmadı.
En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.