Mehmet Nuri Ersoy: Sertifika mecburi değil ama...

Mehmet Nuri Ersoy: Sertifika mecburi değil ama...
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, otellerin korona sertifikası almak zorunda olmadığını ancak sertifika alan otellerin turistler tarafından daha çok tercih edileceğini söyledi.

TurizmGüncel

NTV’nin akşam haberlerine konuk olan Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, turizmin ne zaman yeniden başlayacağı, kaynak pazarlardaki ‘yurt dışına turist göndermek istememe’ tavrı, sertifika sistemi ve havalimanlarında yapılması öngörülen Covid-19 testleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

''20 yıldır konuşulup da dile getirilmeyen TTGA...''

Türkiye’nin her krizden bir şey öğrendiğini ve dersler çıkardığını söyleyen Kütür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2016 krizinden sonra 20 yıldır konuşulup da dile getirilemeyen TTGA’yı hizmete aldıklarını belirtti. TTGA’nın sektörün belli kesimleri tarafından ilk başta tepkiyle karşılandığını ileri süren Ersoy, ‘’Sektörün bir kısmı da buna inanıyordu. 2019 yılında turizmde kendi rekorumuzu egale ettik ve 2020’de çok büyük hedefimiz vardı. 58 milyon turist, 40 milyar dolara yakında gelir elde etmeyi planlıyorduk. İlk veriler hedeflerimizin bile üstünde gittiğimizi gösteriyordu. Tabi burada uzun süredir yapılmamış tek elden tanıtım faaliyetinin fayaları var’’ diye konuştu.

''Şimdi ikinci aşamaya geçip onlarla trafiği başlatmamız gerekiyor''

Virüsün en büyük etkisinin uluslararası hava taşımacılığında olduğunu yineleyen Ersoy, ‘’Uluslararası hava taşımacılığı durdu ve ülkeler sınırlarını kapatmak zorunda kaldı. Kapatma kararları hızlı bir şekilde alınıyor ama bunların yeniden açılması çok zor ve meşakkatli bir süreç. Bunu taraflar kontrollü bir şekilde açıyor. Virüsle ilgili önce kendi ülkenizdeki sıkıntıyı çözmeniz gerekiyor. Sonrasında da size turist tedariği yapan ülkeleri gözlemlemeniz gerekiyor, biz de şu anda öyle yapıyoruz. Birçoğunda düzelmeler hızlı bir şekilde başladı, özellikle Avrupa ülkelerinde. Şimdi artık ikinci aşamaya geçip onlarla trafiği başlatmamız gerekiyor.’’ dedi.

Mayıs sonu gibi iç turizm hareketiyle turizmi başlayacağını söyleyen Ersoy, iç turizm hareketi başladıktan sonra, aşamalı bir şekilde, haziran ortasıyla beraber yurt dışı turizm hareketinin de belli ülkelerle başlayacağını düşündüklerini belirtti.

''Tabi, açılış eskisi gibi olmayacak''

Otellerin mayıs sonu itibariyle yeniden açılacağını kaydeden Mehmet Nuri Ersoy, aslında otellerin bakanlık tarafından kapatılmadığını, ulaşımın durması nedeniyle kendiliğinden kapandığını açıkladı. Ersoy, ‘’Tabi açılış eskisi gibi olmayacak. Bununla ilgili olarak post-corana dediğimiz virüs sonrası kuralların belirlenmesi gerekiyor.’’ dedi.

''Personel eğitimi, hijyen ve sosyal mesafeyi esas aldık''

Konuyla ilgili bir sertifikasyon çalışması yapıldığını bir de genelge yayınlandığını ifade eden Turizm Bakanı, ‘’Sertifika, uluslararası denetim yetkisi olan kurumlar tarafından periyodik olarak denetimiz içeriyor. Sertifika içindeki kriterler ise hava ‘limanaları ve hava yolları’, ‘turizm taşımacıları’, ‘konaklama tesisleri ve restoranlar’ ve ziyaretçiler olmak üzere 4 gruptan oluşuyor. Bu bağlama her biri için ayrı genelgeler ve ayrı sertifikasyon sistemleri geliştirildi ama çatıda tek sertifikasyon sistemi var.’’ dedi. Ersoy ayrıca, sertifikanın ‘personel eğitimi’, ‘hijyen’ ve ‘sosyal mesafe’ kuralını esas aldığını söyledi.

''İşletmeler mayıs içinde protokolleri tamamlarla''

Konaklama sektöründeki örgütlerle beraber üst sertifikasyon yapacak firmalarla yapılan görüşmeleri tamamladıklarını belirten Ersoy, kriterlerini tamamlayan işletmelerin sertifika için başvurmaya başlayacağını ifade etti. Ersoy, ‘’Bizim tahminimiz işletmeler mayıs içinde protokollerini tamamlarlar ve haziran ayı içinde de yükümlüklerini yerine getiren işletmeler sertifikasını almaya başlarlar dedi.

''Sertifika mecburi değil ama...''

Memet Nuri Ersoy, sertifikanın mecburi olup olmadığına ilişkin ise, ‘’Öyle bir mecburiyet yok. Gönüllülük esasına dayalı. Genelgeye uymak zorundasınız ama sertifika almak zorunlu değil ama Bakanlık olarak hem kendi sitemizde hem TGA’nın sitelerinde sertifika alan tesislerin lansmanını yapacağız. Ayrıca, Türkiye’ye aktif olarak yolcu tedariği yapan tur operatörlerini bu sertifikasyon sistemi ile ilgili bilgilendirdik. Muhtemelen hem yurt içinden hem de yurt dışından gelen turistler sertifikalı tesislere öncelik verecek diye düşünüyoruz. Çünkü, şeffaf bir sertifikasyon sistemi geliştirdik.’’ diye konuştu.

Avrupa ülkelerinin yut dışın turist göndermeme yönünde açıklamaları sorulan Mehmet Nuri Ersoy şunları söyledi:

‘’Öncelikle bizim hazır hale gelmemiz lazım. İkinci olarak, açılılar ülkeler arasında karşılıklı protokolle oluyor. Her iki taraf da birbirindeki vaka sayısını ve virüsle ilgili gelişmeleri gözlemliyor. Düzelme kriterleri gerçekleşiyorsa hava trafiği ve yeniden açılıyor.

''70 ülkeye mektup gönderdik''

Dışişleri Bakanlığı ile birlikte Türkiye’ye yoğun turist gönderen 70 ülkeye mektup gönderdik. Şimdi de Dışişleri Bakanı kendi muhataplarını, ben de kendi muhataplarımı telefonla arayarak bilgilendirmeye başladık.

''Avrupa Birliği Schengen’i sınır olarak alıyor''

Haliyle karşı taraf da temkinli ve iç turizmle başlayıp bir görmek istiyor. Avrupa Birliği özellikle Schengen’i sınır olarak alıyor. Sonrasında da hava trafiğini üçüncü ülkelere başlatmak istiyorlar. Belli periyotlarda ve destinasyonlarda hava trafikleri açıklanmaya başlandı. Gelişmeleri hep birlikte izleyeceğiz. Ama Türkiye çok hazılıklı şu anda. İnşallah biz de aşama aşama kapılarımızı hem kara hem de hava trafiğine açacağız diye düşünüyorum.

''İlla bizim ülkemizde test yapma kuralı koymuyoruz''

Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yaptık ve bize yoğun turist trafiği sağlayan havalimanlarında test yapma kararı aldık. Bir de kendi ülkesinde test yapan turistler var. Biz onlara illa bizim ülkemizde test yapma kuralı koymuyoruz. Sağlık Bakanlığımızın kriterleri kapsamında, kendi ülkelerinde gerekli testleri yapanlar da, rahatlıkla gelebilecek ama test yapmamış yolculara test hizmetini Sağlık Bakanlığımız havalimanlarına verecek. Test merkezlerinin oluşturulmasıyla ilgili çalılmalar başladı. Bu sadece turistler için değil, tüm gelen misafirler için geçerli olacak.

Bu testler genelde bir saatte sonuçlanıyor. Bazen 3-4 saati de buluyor ama misafiri havalimanında bekletmek zorunda değiliz. Testi yaparsınız, oteline gelene kadar sonuçları çıkar.’’



Bu Haber 16.05.2020 - 19:37:25 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Dertour 17.05.2020 - 10:16

    Hayal görüyor. Bu sene turist falan zor gelir.

  • murat gökce 17.05.2020 - 02:39

    selam sertifika zorunlu değil deniliyor ancak yurtdışından turist getiren operatörlere sertifika alan oteller bildirilecek deniliyor. belediye işletmesi olan otellerin durumu ne olacak bi açıklama getirilmesini rica edeceğim tüm belediye işletmesi olan oteller adına ........

  • H. 16.05.2020 - 09:36

    Az sayidaki turisti kaptirmayip aralarinda paylasacaklar,bosuna oyalanmayin.

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.