Çeşme'deki turizm projesinde neler olacağını açıkladı

Çeşme'deki turizm projesinde neler olacağını açıkladı
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çeşme'de hayata geçirilecek turizm projesi ile ilgili açıklamalarda bulundu. ''Bizim projemizde kanal filan yok'' diyen Ersoy, yapılacak projede 100 bin kişinin istihdam edileceğini ileri sürdü.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un Çeşme'de Bakanlığın büyük bir proje yapacağını açıkladığı günlerde Suudi Arabistan merkezli Albassam Grup'un da 'Kanal Çeşme' isimli bir proje yapması, ''Bakanlığın Çeşme'deki turizm projesini Suudi şirket mi yapacak?'' sorunusu akıllara getirmişti.

Konuyla ilgili açıklama yapan ve Bakanlığı hazırladığı projenin detaylarını anlatan Mehmet Nuri Ersoy, “Ben de Çeşme'ye kanal yapılacağını sosyal medyadan duydum. Bizim böyle bir projemiz yok, hiç olmadı” diye konuştu.

''Bizim projemizde kanal filan yok''

Bakanlığın hazırlayacağı projenin bölgede turizmi 12 aya çıkaracağını iddia eden Bakan Ersoy, “Öncelikle bazı yanlış anlamalara açıklık getirmek istiyorum. Toplam proje alanımız 9 bin 574 hektar. Kamulaştırılan alan ise 190 hektar. Yani projenin sadece yüzde 2'si. Kamulaştırılacak olan parsel sayısı 218. Bunların sadece 80'i şahıslara ait. Bizim projemizde kanal falan yok. Çeşme'de kanal olamaz zaten” diye konuştu.

''Cannes gibi yapacağız''

Projedeki tesislerin denize sıfır olmayacağını, sahil alanlarındaki geniş bir bandın genel kullanıma açık olacağını savunan Mehmet Nuri Ersoy, proje bittiğinde Çeşme'nin dünyanın en önemli turizm merkezlerinden biri olacağını söyledi. Ersoy, ''Antalya’ya 40 defa gelen yabancılar var. Eğer farklı alternatifler sunmazsak, bir süre sonra onları kaybedeceğiz. Bu sebeple Çeşme’yi Cannes gibi yapacağız.

''15-20 milyar dolarlık yatırımı Türkiye'ye çeker''

Projeyi STK’ları ve Çeşme Belediyesi’ni bilgilendirerek yapacaklarını söyleyen Ersoy, ''Önümüzdeki hafta başlıyoruz. Çağırdık onları ‘Gelin anlatalım’ diye. Sonra uluslararası ve yerli konsorsiyumla oluşan mimari grupla, projenin yapılması için anlaşmanız gerekiyor. Birkaç grubu yarışmaya sokacaksınız, kazananla anlaşacaksınız. Bunlar bittikten sonra lansman yapıp, ihaleye çıkabiliriz. Burası 15-20 milyar dolarlık bir yatırımı Türkiye’ye çeker. Yıllık 3-4 miyar dolar arasında da işletme geliri öngörüyoruz. Hedefimiz; yıl sonuna kadar yüzde 2’lik kamulaştırma kısımlarını bitirip, firmayı belirleyip, 2021’in üçüncü çeyreği sonuna kadar bütün bu projeyi yapıp, son çeyreğinde de yatırımcıları çağırmak. 2022-2023 gibi de bu proje devreye girer. Bunu Didim’e de yapmak istiyoruz.'' ifadelerini kullandı.

Çeşme turizm projesinde neler olacak?

Projeyle ilgili olarak Çeşme Belediyesi, STK'lar ve turizmcilerden görüş alacaklarını kaydeden Ersoy, projeye ilişkin şu detayları paylaştı:

* Yabancı dil bilen az 100 bin kişi istihdam edilecek.

* 20 adet golf sahası, futbol turnuvaları için sahalar, olimpik sporlar için tesisler yapılacak.

* Ege'nin en büyük müzesi, sahne sanatları ve güzel sanatlar için kültür merkezleri, özel galeriyle sergi salonları inşa edilecek.

* Agro, ekstrem, macera ve doğa sporları alanları ile tema park ve film stüdyoları olacak.

* Fuar alanları, sağlık turizmine yönelik tesisler, hastaneler, termal merkez hayata geçirilecek.

* Yapılar düşük yoğunlukta ve yatay mimaride olacak.

* Projede geri dönüşüm ve sıfır atık sistemi kurulacak.

* Proje otoyolun üst ve altında olmak üzere iki bölgede geliştirilecek.

* Otobanın üst tarafından personel lojmanları, teknik ve sosyal altyapı alanları ile sağlık alanları üst tarafından ise turizm tesisleri yer alacak.



Bu Haber 11.02.2020 - 07:56:52 tarihinde eklendi.
Kullanıcı Yorumları
  • Ebru 14.02.2020 - 10:35

    Merhabalar, Daha az atık çıkarmak için öncelikle tüketim alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Herhangi bir ürün satın almadan önce o ürünün bizim için istek mi yoksa ihtiyaç mı olduğuna doğru karar verirsek daha bilinçli alışveriş yapabilir, evimizin kalabalıklaşmasını da önlemiş oluruz. İzniniz olursa atıklarımızı azaltma konusunda ben de kaleme aldığım yazımı sizinle paylaşmak isterim: https://www.tarz2.com/atiklarimizi-nasil-azaltabiliriz Daha sade, atıksız ve ferah bir yaşam dilerim. www.ebrubektasoglu.com

En Çok Okunanlar
Bunları Okudunuz Mu?
Yazarlar
Tüm Yazarlar
GÜNCEL HABERLER
SEKTÖREL HABERLER

Turizm gündemine ilişkin haberlerin her gün mail adresinize gelmesi için abone olun.